A co z wyczekiwanym tutkiem?? Zaglądam, zaglądam i nie widze....
Wersja do druku
A co z wyczekiwanym tutkiem?? Zaglądam, zaglądam i nie widze....
Prace Qbic'a to nie tylko praca z HDR. To pierwszorzędne oko dostrzegające ciekawe kadry tam, gdzie inni przejdą obojętnie nie widząc niczego. To doskonała praca z trudnym w użyciu szerokim kątem, gdzie przy nieodpowiednim kadrze powstanie niestrawny gniot. Piękne operowanie planami, mocnymi punktami i światłem po wybraniu "tego jedynego właściwego kadru" i poddaniu dopracowanej do perfekcji malarskiej obróbce HDR daje te świetne obrazy.
Fakt, czasem coś do mnie nie przemawia, ale to margines prezentowanych przez ciebie obrazów.
Pozostaję pod wrażeniem twoich prac.
pozdr
Paweł
Ja mam pytanie - pamiętam Twoje posty o E3 w których podkreślałeś, że bardzo zależy Ci na idealnie bezszumnym ISO 100. Z czego to wynika? Przecież i tak po Twojej obróbce wychodzi bardzo duży szum. Czy gdyby ISO 100 było ciut gorszej jakości to szum by się potęgował?
Być może źle się wyraziłem, jeżeli mamy szum to byłoby dobrze gdyby był jednorodny a nie grupował się w pionowe smugi. Dotyczy to oczywiście RAWów które otrzymałem od jednej osoby z forum która posiadała E-3 (rezultat prawie identyczny do tego co obserwuje na E-510tce żony).
To ze jest szum to często efekt zamierzony, zmienia charakter obrazu.
"Dobry" szum nie (bo ulegnie uśrednieniu) , ale szum który nosi znamiona uporządkowania wzmacnia się i wygląda kiepsko.
Być może coś się zmieniło w aktualnych E-3, nie sprawdzałem.
Photomatix 3.0 czy starszy? ja używam 2.3.3 bodajże (w 3.0 jest sporo więcej suwaczków), i za cholerę nie mogę się nawet zbliżyć do efektów choć trochę podobnych do tych na Twoich zdjęciach...
W ToneMappingu używasz metody DetailsEnhc czy Tone Compressor?
Pozdrawiam
qbic, mam pytanie, czego używasz do zaburzeń geometrii. Czasem to wyraźnie widać, a czasem nie
Nie wprowadzam zmian w geometrii obrazu, to produkcja by ZD 7-14 + intencjonalne kadrowanie.
No tak, 7-14 :wink:, i wszystko na ten temat