A jeśli tak, to może by trochę tak?
Załącznik 187705
Tyle że z jpga...
Załącznik 187704
Wersja do druku
A jeśli tak, to może by trochę tak?
Załącznik 187705
Tyle że z jpga...
Załącznik 187704
No, zdecydowanie lepiej, na moim zdjęciu po kolorze skóry można zdiagnozować WZW a pana galabija nie została wyprana w proszku wiodącego producenta :wink: Dominuje ciepły, żółty odcień a nawet trochę zieleni (nad powieką pod łukiem brwiowym). Teraz to widzę jak wrzuciłeś skorygowane, biel bardziej neutralna na brzegach lekko niebieskawa a skóra naturalna szczególnie, że pan nie jest azjatą. Nawet jeśli miałem odbite od ścian i posadzki żółtawe światło, to powinienem to skorygować. Na exifie teraz widzę, że balans bieli miałem na auto ale +1KROK(R), +1KROK(G) - jak sądzę to podbicie czerwonego i zielonego. Czyli wiemy skąd to zażółcenie w oryginale. Niestety, nie mam RAWa, ciekawe jak wyglądałby obraz prosto z matrycy.
Jeszcze męczycie tę pierwszą wrzutkę? :)
No jck jeszcze u mnie nie był, nadrabia zaległości :) A u mnie jest co poprawiać.
To teraz daję taki popołudniowy obraz. I tu mam problem, jak zmniejszę zdjęcie do 1024 x 768 to już słabo widać. Więc daję duże, szczególnie że było mało światła, przesłona F4,0 - mała GO, tylko trochę trawki ostro wyszło i nieba w wodzie. Statywu nie ustawiłem bo rodzina już goniła "wyłaź z tego bagnioka!..."
Załącznik 187712
Widzisz, z tym statywem poważny błąd. Ustawiłeś przesłonę 4,0 i chyba sam najlepiej widzisz, co się dzieje na drugim planie kadru. Brak ostrości z tyłu. Głębia ostrości u Ciebie kończy się gdzieś w połowie kadru.Plus za proste zdjęcie.
Wniosek z tego wysnuwam następujący - nie zabierać rodziny a zdjęcia będą dobre :)
A taki obraz z kajakami, umęczony on w DxO:
Załącznik 187716
A ten obraz już ze statywu, jeszcze E 500:
Załącznik 187717
Nie, JPG. A raw męczony byłby lepszy?
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
No ja taki mały monitorek mam w laptoku, to wygląda dobrze. Duży ekranik mi nie działa, właśnie szukam coś. A u Ciebie widać pixele? To jest 1280 x 960.
Tak, pikseloza straszna.