Zabawne... obiektyw za taką monetę ma wysuwany tubus coby powoli zasysać śmieci.
Wersja do druku
Zabawne... obiektyw za taką monetę ma wysuwany tubus coby powoli zasysać śmieci.
Czy twój 14-54 po kilku latach cos zassał?
Wydaje mi się ze jeszcze nie było tego testu 14-35
http://www.digitalcamerareview.com/d...sp?newsID=3412
:)
zarąbisty test... z samego początku taki kwiatek:
"The Olympus Zuiko 14-35mm f/2.0 is available exclusively in the open-format Four Thirds system mount, making the lens compatible (at the moment, at least) with DSLRs from Olympus, Panasonic, and Leica. With the Four Thirds system's 2x crop factor, the lens has an equivalent range of 35-70mm."
Zdaję sobie z tego sprawę. Wolałbym jednak wewnętrzne ogniskowanie.
Jesteś pewien tego co napisałeś? ;-)
Mam nadzieję, że test był skopany, bo ostrość na brzegach pozostawia wieeeele do życzenia. Niczym w EF 24-70. Środek ostry, brzeg już niekoniecznie. I spora winieta :???:
Fajnie, że zrobili okienko w osłonie przeciwsłonecznej do regulowania polara, ale mogli to jakoś inaczej rozwiązać. Taka zaślepka będzie się gubić.
Pewne fakty się potwierdzają... f/2,0 jak na oczekiwania chyba jednak rozczarowuje.
http://www.fourthirdsphoto.com/vbb/s...ad.php?t=22856
Chyba nie tak łatwo zrobić szkiełko o tych ogniskowych i f/2,0. Nawet f/2,8 nie miażdży.
th3big, to znaczy co jest nie tak? Może przeoczyłem ale w podanym linku zdjęcia są ok i opinie o nowym szkiełku też.
Opinie mnie nie interesują. Jak mam zdjęcia sam sobie mogę wyrobić zdanie ;-) Od zawsze podnoszona jest jakość obiektywów serii top. Dwa parametry niczym mantra powtarzane w każdej dyskusji, w której porównuje się obiektywy poszczególnych producentów... ostrość ZUIKO od pełnej dziury NA CAŁYM kadrze oraz praktycznie BRAK WINIETY.
Spodziewałem się lepszej, równej ostrości nie tylko na f/2,0 lecz również f/2,8. Ostrość na f/2,0 przypomina mi EF 24-70. Ostry tylko środek. Porównaj sobie również 25mm z 14-35 i 25mm Pancake. I ta winieta... nawet na zdjęciu szarego muru widać winietę mimo, że temat mocno maskuje tę wadę. Na zdjęciach z jasnym tłem będzie biła w oczyska.
Sorki, ale piszę o tym wcale nie czując satysfakcji. Bardzo byłem i nadal jestem ciekawy wyników jakie osiąga się dzięki temu szkiełku. Spodziewałem się dużo więcej.
Nie znam się na optyce, ale wydaje mi się, że specyfika systemu 4/3 w tym przypadku utrudniała zadanie konstruktorom nie zaś ułatwiała. Kąt widzenia to jedno, a ogniskowa to drugie. Odpowiednie skorygowanie tak szerokiego obiektywu, dodatkowo zoom'u, przy f/2,0 musi być zdecydowanie trudniejsze niż konkurencyjnych obiektywów 24-70/2,8.
Nic to...
Chyba muszę obejrzeć te zdjęcia w domu, średni LCD mam w pracy i może czegoś nie widzę.
Ale co do tego, to się już teraz zgadzam:
Dodano w domu:Cytat:
Zamieszczone przez th3big
Obejrzałem sobie to zdjęcie z ścianą. Jeśli oceniać obiektyw tylko po tym zdjęciu to faktycznie 14mm i f/2 mydli w rogach.