tylko pytanie, czy mają to na stanie, czy to tylko przedpłaty.
Wersja do druku
tylko pytanie, czy mają to na stanie, czy to tylko przedpłaty.
aż tak mnie nie interesuje, złotówa leci na mordę ;)
Dziś jest 7 luty :) - ale i tak najpierw body (nowe)
Jak by Euro bylo po 3,20 jak pół roku temu kupowałem to można by brać :)
Panowie i Panie mam max prośbę. Piszcie tu na temat, bo później zamiast czytać 10 postów o Sigmie 30mm musiałem czytać 110, albo więcej.
Z góry dzięki!
Wszyscy gadają, nikt nie pokazuje żadnych zdjęć.
Co prawda jako dwusystemowiec wybrałem Sigmę 50 1.4 w wersji dla Canona ale z drżeniem serca. O tym szkiełku czytałem wiele bardzo skrajnych opinii. Jedni pieli z zachwytu twierdząc że właściwości optyczne tego szkła są o niebo lepsze od Canonowskiej ELki 50 1.2, inni twierdzili że to mydło jakich mało z totalnie beznadziejnym autofocusem.
Przemyślałem wszystkie opinie na ten temat i postanowiłem w trybie natychmiastowym szkło jednak zakupić(po starych cenach).
Poszukałem Internet i nie było łatwo. Teoretycznie szkło było, ale tylko wirtualnie na witrynie skąpiec lub ceneo. Wiele firm wstrzymuje się ze sprzedażą do drugiej połowy lutego. Przeszukałem kilkanaście sklepów i sigmę - w ilości sztuk - 1 znalazłem w FotoRimex pod Warszawą w cenie 1499. Nie pozostało mi nic innego jak podjechać, wypróbować i kupić.
Czy szkło jest mydlane czy ma FF, BF ? Nie wiem, IMHO raczej nie, nie jestem typem, który ciągle robi testy, ja używam obiektywów do robienia zdjęć a nie testów.
Specjalnie na potrzeby tej dyskusji wyszedłem na balkon, znalazłem starą puszkę i strzeliłem kilka fotek z różna przysłoną. Zdjęć nie powtarzałem, aparat za każdym razem trafiał, co do ostrości przy określonych przysłonach to ocenę pozostawiam wam.
...ciąg dalszy testu......................
Dobry test, bo można porównać jak bardzo zmienia się GO przy konkretnych ustawieniach - dzięki temu, że zastosowałeś statyw, albo masz super celne oko :-P
Gdyby Ci się jeszcze udało zrobić jakiś portret... Na różnych przysłonach... ;) Np na 1,4 2,0 i 3,5 Tylko jeśli możesz to nie przekadrowywuj (chyba dobrze napisałem, co? ;) ) z oka na nos, bo wtedy nie będziemy wiedzieć jak trafia AF. Poza tym nie tnij w kompie. Jak dasz radę tak cyknąć w wolnej chwili to wszyscy zainteresowani będą Ci max wdzięczni ;)
Zdjęcie zrobiłem z ręki. Cały test trwał 30 sekund:) Postaram sie zrobic eksperyment z człowiekiem ale dziś nie dam rady.
IMHO ta Sigma nie ma FF i BF , w sklepie robiłem testu (z ręki) na kartce papieru. Celowałem w określone literki i było ok. Miałam przedtem inną sigme, która juz w takim tescie pokazywała skłonności do BF.
W teście chyba celowałem w literkę "P". Rzeczywiście wyszło mi to dosyc prosto:) Wygląda jakbym zastosował statyw.