A czy ktos bybly na tyle mily ze krotko opisalby co ta aktualizacja daje?? bo jakos nie kumam a przeczytalem caly watek. z gory dzieki:D
Wersja do druku
A czy ktos bybly na tyle mily ze krotko opisalby co ta aktualizacja daje?? bo jakos nie kumam a przeczytalem caly watek. z gory dzieki:D
Mam problem z aktualizacją w E-510 pod vistą :cry: Podłączam aparat przez USB daje ZAPIS. Vista instaluje sterowniki, odpalam OM 2.04. Wybieram uaktualnij program wykrywa, że jest dostępna aktualizacja 1.3 Wybieram ją i klikam na uaktualnij i po chwili wyskakuje komunikat, że nie udało się połączyć z aparatem a w aparacie pokazuje się dalej okienko w funkcjami USB. Czy robie coś nie tak?
Macie jakiś pomysły, że by to zadziałało?
Stabilizacja w aparacie do prawidłowego działanie potrzebuje informacji o ogniskowej obiektywu. Szkła dedykowane przesyłają tę informację elektronicznie do korpusu.Cytat:
Zamieszczone przez kozak-wow
Aktualizacja dodaje mozliwość wprowadzenia ręcznego ogniskowej używanego obiektywu przez co umożliwia działanie stabilizatora ze szkłami starymi, manualnymi, niededykowanymi.
Tylko tyle i aż tyle :)
a już myślałem, że z nawą puchą nie będę się cieszył stabilizacją do szkiełek na m42 i OM, a tu taka niespodzianka :)
Wojtek: jaką ogniskową dla FF Olka, czy po przeliczeniu na 35mm?
ale jakoś tak ciągle mam wrażenie, że skoro tak się postarali, to może doczekamy się i potwierdzenia (wydaje mi się, że z technicznego punktu widzenia to jest prostsze do implementacji)
Ogniskowa jest jedna, prawda?Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
Pozdrawiam
hmmm, nie wiem
mój tumax podaje po przeliczeniu na 35mm i kiedy na obiektywie mam 14mm na lampie jest 28mm.
dzemski, ogniskowa to wielkość fizyczna i każdy obiektyw ma ją jedną (ta po przeliczeniu to tylko ekwiwalent dla małego obrazka). Zapewne tę właśnie ogniskową (fizyczną) się wpisuje, bo jest jedyną "prawdziwą" ogniskową obiektywu.Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Pzdr
To cudo jakieś?Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
Na 880-ce nie ma wyświetlacza ale faktycznie, "suw" palnika oznakowany jest 28, 35, 50 i 85.
Czyli dla FF.
PS
Sprawdziłem, 14-54 przy 14mm doświetla dobrze, czyli podawany jest "przel;icznik" dla FF a nie faktyczna ogniskowa.
Tumax...
PPS
W aparacie oczywiście ustawiamy faktyczną ogniskową, czyli dla obiektywu 50mm ma być 50mm, to Olympus a nie Tumax ;)
Dajcie znać jak będzie aktualizacja języka polskiego bo to wieszanie mnie martwi. Angielski mi nie przeszkadza ale nie jestem jedynym użytkownikiem aparatu w domu :razz: