całe szczęście że odbudowano wieżę z zegarem mocno zdobi to miejsce
na zdjęcie z 2008 nie chce się patrzeć - także bardzo fajnie że tyle się u Was dzieje !!! :)
Wersja do druku
Miło, że zaglądacie, dzięki.
Jedna z główniejszych i zarazem dłuższych ulic - Aleja Grunwaldzka. Więcej tu, jakby ktoś był zainteresowany.
17. (archiw.)
Załącznik 157103
17n.
Załącznik 157104
18. (archiw.)
Załącznik 157105
18n.
Załącznik 157106
19. (archiw.) Budynek z 1850r. nieprzerwanie do dziś pełni rolę hotelu.
Załącznik 157107
19n.
Załącznik 157108
fajnie, że robiąc zdjęcia próbujesz jak najdokładniej odzwierciedlić starą fotografię, na 19 nawet tramwaj ładnie się pokazał :)
kawał dobrej roboty :lol:
Ulica kolejowa, hotel kolejpwy... teraz hotel i restauracja Sowa. Tak mi się kojarzy z tymi słynnymi podsłuchami :mrgreen:
Czy tam rzeczywiście idzie kolej ?
Nie zrozumiałem 18 ... Holenderska droga :roll:
I ciągnij proszę dalej bo genialny wątek.
Przy tej ulicy (po drugiej stronie) znajduje sie Dworzec PKP, więc tak można powiedzieć:)
Wyjaśnienie (tak sądzę) w linku, który wczesniejy podałem. cyt:
..."Aleja Grunwaldzka ma ponad 3 km. Zaczyna się na Placu Grunwaldzkim i kończy na rogatkach miasta w Gronowie Górnym. Jest stara jak stary jest Elbląg. W dawnych wiekach prowadziła od Bramy Pasłęckiej w kierunku Pasłęka. Brama Pasłęcka mieściła się w okolicy dzisiejszego Placu Grunwaldzkiego. Ponieważ niemiecka nazwa Pasłęka brzmiała Preussisch Holland, bramę nazywano Hollander Tor, Plac Grunwaldzki - Am Holländer Tor, a Aleję Grunwaldzką - Holländer Chaussee."...
Powiem szczerze, że od Ciebie się dowiedziałem o tych dzikach, ale fakt w necie znalazłem info, że w dzielnicach na obrzeżu miasta sąsiadującymi w bliskiej odległości z lasami tzw. Wysoczyzny Elblaskiej pojawiają się te zwierzęta. Aluzji do Orbana zbyt nie kumam, chyba, że to miał być taki żart bez emotki. Odgradzanie się przed dzikimi zwierzętami, a ludźmi stanowi jednak pewną różnicę. Podobnie buduje się ogrodzenia przy drogach ekspresowych czy autostradach biegnących w pobliżu, czy przez las. Tak nawiasem mówiąc po wpisaniu w google frazy "dziki w...", wyszukiwarka uzupełniła w Swinoujściu, Warszawie, Gdyni.
Ok, nie to jest tematem wątka to chyba nie warto kontynuować:)
Skoro byliśmy na Grunwaldzkiej to wypada pokazać Dworzec PKP odremontowany ostatnimi laty (wewnątrz też)
20. (foto archiw.)
Załącznik 157162
20n. (z roku 2011)
Załącznik 157169
21. (foto archiw.)
Załącznik 157170
21n. (obecnie - 2015r)
Załącznik 157172
Skoro w temacie dworców to jeszcze jeden mały dworzec obecnie już nie istniejący. Zamieniony w budynek mieszkalny.
22. (foto archiw.)
Załącznik 157173
22n. (obecnie - 2013r, ale niewiele sie tu zmieniło do dnia dzisiejszego)
Załącznik 157174
Bardzo ciekawy wątek.
Ciekawy wątek. Przypomina mi fotki z tej strony: http://www.dawnotemuwkrakowie.pl/ Tu jest wywiad z autorem tego bloga, w którym opowiada jak robi takie zdjęcia.