Decyzje, decyzje, decyzje...
Wersja do druku
Za to u nas chyba nie do końca jeszcze ta "moda" weszła znaczy ludzie nie ufają, że takie małe coś będzie robiło dobre zdjęcia.
Ostatnio byłem w miejskiej macalni i chciałem zobaczyć X100s, na to pan sprzedawca powiedział, że nie ma bo bardzo słabo się sprzedawał.
pozdr
I tak, i nie.
Ludzie w większości nadal uważają, że "profesjonalnie" zdjęcia można rozbić tylko dużą lustrzanką.
Fuji robi aparaty trochę pod koneserów rynku foto. Stąd taka a nie inna stylistyka. To jest rynek niszowy.
A w dużych sklepach zostaje tylko to co się sprzedaje bardzo dobrze. Nie dobrze, przyzwoicie itp.
Premie za sprzedaż dla sprzedawców też robią swoje.
Znalazłem jeszcze taką ofertę: http://www.proclub.pl/pl/fujifilm_x_...w_za_1_zl.html
Teoretycznie pewnie lepiej wziąć 18-55 plus dodatkowe szkło, ale czy ja chcę zooma? Najczęściej ich nie używam.
Masz szkło z złotówkę i zastanawiasz się, czy chcesz zooma, czy nie? :-) Pozwól, że pomogę Ci w Twoich rozterkach: chcesz :-D
ale przeciez mozna wziac zestaw z 2ma stałkami. tzn stałka w zestawie i 2ga stałka za 1pln?
że w sensie mam na myśli to:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat...-i-ob35mm.html i do tego dobrac sobie 18 albo 60
Wybieram body i stałkę za 1 PLN ;-)
Przepraszam za mało zgrabny kadr, ot pierwsze próby z x-e1 i 18-55 - jak na zooma ładne tło uważam.
Załącznik 94694
Swoją drogą, to trzeba być nieźle zakręconym, żeby przy takim zdjęciu mówić o ładnym tle:PP
---------- Post dodany o 15:28 ---------- Poprzedni post był o 15:27 ----------
Nie ma opcji komplet ze stałką plus kolejna za 1 PLN.
Tak, bo Fuji stosuje nie tylko ekwiwalenty klasycznych ogniskowych, ale też przelicza jasność i stosuje klasyczne wartości. Typowy amatorski zoom małoobrazkowy miał światło 3,5 (4)-5,6 i Fuji dość blisko tego się trzyma. Podobnie będzie z portretówką. Chłopaki z Fuji nie kombinują, tylko tworzą ekwiwalent klasycznego 85/1,8. Może chłopcy z Olka w końcu załapią dlaczego przegrali duże 4/3 i dlaczego przy obecnej polityce szklarniowej w m4/3 też nie będą mieli lekko.
"Temat" siedzi obok i dziękuje.. :mrgreen:
No ba.. ;) Jak słoik na zimę. :mrgreen:
Wiem, wiem.. jakoś przyzwyczajony do FX i stałek 1.4, nie nastawiałem się na wiele, co zrozumiałe. Choć pamiętałem co kiedyś wypluwała sigma 17-70, więc gdzieś tam czułem, że będzie dobsz. I jest.
HDRek z 18-55 popełniłem.. i Dobrej Nocki wszystkim życzę (ja uderzam w kimono, bo o 5 pobudka do roboty).
Wake up, go to work and start the day.. Jak to mówiły słowa pewnej piosenki.. ;)
I na dzień dobry wczorajsza panoramka z ręki.
Załącznik 94852
az mi sie odrazu skojarzyło z "We want Your soul"
m.z najlepsza wersja:
http://www.youtube.com/watch?v=9Nz5CJi7gZc
i oczywiscie teledysk (swietny moim zdaniem)
https://www.youtube.com/watch?v=kDINM2FZWbU
Miałem nie wklejać, no ale... Wiecie, taka "letka podnietka" :P z nowych zabawek. A w zasadzie faktu, że sprawiłem sobie zestaw ogniskowych dla mnie tak extremalnych (SY 8mm 2.8 i XF 55-200 3.5-4.8 ), że zwyczajnie dopiero je odkrywam - co nie znaczy, że ogarniam.. Ale jak się bawić to się bawić. 8)
Pierwsze dwie próbki, próbeczki z samyego 8 fish.
pamaru, i jak się sprawuje ten teleobiektyw?
Przestrzelę dłużej to dam znać. Wrażenie bardzo pozytywne póki co. Jak na szkło do bezlusterkowca to kawał bydlaka ale.. No cóż. ;) Jest cichutki i szybko focusuje, wygląda, że jest też bardzo ostry. Ale jak wyskoczę w teren, zoo czy coś w tym typie to się dopiero okaże. Pierścień zooma to kawał miękkiej, miłej w dotyku gumy - zobaczymy czy będzie schodzić jak w nikkorach.. ;) Za cholerę nie mogę szybko założyć osłony odwrotną stroną na czas transportu, ale podobnie, choć mniej, męczę się z kitem.. Całość, tj. x-e1 z tym tele wygląda trochę karykaturalnie ze względu na jego gabaryty, zwłaszcza z osłoną, ale o dziwo leży bardzo wygodnie w ręku i nie sprawia, że owa ręka odpada.
Na wielkość prawie jak S150mm.. No ale tłumaczę sobie, że jest to jednak ekwiwalent 83-300, w miarę jasny bo 3.5-4.8, więc musi mieć jakieś te gabaryty i że trzeba się pogodzić... :-P
No i kompaktowość szlak trafił :)
Echh mam mętlik w głowie z tym bezlustrami, może jednak X100 bez "s" bo można w dobrej cenie wyrwać :-P
Pozdr
a z ciekawosci, w ktora strone ma fuji obiektywy montowane/pierscien zooma? bo ja na Nikonie glownie, i czasami jak coś kręcę canonem to mam mindfuck... ;D
58 sekunda
http://www.youtube.com/watch?v=gQ4H99xEYAo
To jest większe i cięższe niż stary 40-150 3.5/4.5 (taki olkowy odpowiednik).
Coś mi się zdaje, że wielkość nie była priorytetem w projektowaniu tego zooma.
Z braku laku i czasu, tak na szybko "badyl bokeh" na 200mm (f4.8 ) i 55mm (ale przy f5-sam nie wiem jak przestawiłem).
Nie ma się co dziwić, skoro ogniskowe są większe. Wyrzucenie komory lustra może wpłynąć na zmniejszenie rozmiarów obiektywów o małych i średnich ogniskowych. Teleobiektywy nadal jednak będą duże. Ogniskowa 200 mm oznacza przecież, że zespół soczewek musi być 20 cm od matrycy. Tego nie da się obejść, co pewnie jest powodem tego, że nikt się za bardzo nie kwapi, aby produkować takie obiektywy do bezlusterkowców.
Jeszcze trzy poglądowe gnioty. Prosto z puszki, tylko pomniejszone, nie ostrzone. Że niby profil velvia - oczojebny trochę.. Wybaczcie mi fatalne kadry, ale byłem sam z małą na spacerze - musiałem jej pilnować, żeby nie spadła, nie miałem jak odejść, żeby przestrzeni trochę złapać itd.... :( :(
Szczerze? Teraz jak patrzę w jaki sposób to zostało zmielone przez forum to wygląda jak kupa.. A szkiełko jest oszczutkie..
Właśnie przed chwilą dostałem swojego e-x1. Pierwsze wrażenie... zwłaszcza w porównaniu z GH2... o rany, lekkie i plastikowe. Duży plus za wrażenie solidności dla panasonika, może dlatego, że ma taki pewny uchwyt:)
EX-1 to Samsung :)
Jak coś jest cięższe, to sprawie wrażenie solidniejszego. Gdyby do najtańszych małpek wkładano ołowiany ciężarek, Optyczni pewnie dawaliby im wyższe noty za jakość wykonania ;)