Podobno w grach komputerowych ma decydujace znaczenie, więc zgaduję, że w bardzo dynamicznych scenach może to być widoczne.
Wersja do druku
Podobno w grach komputerowych ma decydujace znaczenie, więc zgaduję, że w bardzo dynamicznych scenach może to być widoczne.
Ja mam pytanie trochę z innej beczki. Jak wiadomo OM-D wystepuje w dwóch wariantach kolorystycznych : czarnym i srebrnym. W obydwu wariantach czarna okładzina ma inna strukturę. W zwiazku z tym mam pytanie do jakiego wariantu bardziej pasuje struktura okładziny gripu ?
A może lepiej dobierać do faktury skóry w mokasynach?
Widzę, Mirek54 że po przespanej nocy jesteś już w formie i dowcip jak zwykle Ciebie nie opuszcza.
Odnośnie pytania ja wybrałem czarny.
Pozdrawiam.
Nie,to naprawde jest konkretne pytanie.
Popatrz na fotki i porownaj przo,tyl,faktury,z gripem i bez,dobierz,wybierz......Załącznik 65432Załącznik 65431Załącznik 65433Załącznik 65434Załącznik 65435
Dziękuję wszystkim - już wiem o co chodzi.W obydwu zestawach ładnie sie komponuje.
Okleina gripa jest z bardzo miękkiej gumy - łatwo się rysuje, nawet paznokcie zostawiają ślady...
A ciekaw jestem jak się ma to 120.
Powiem tak, w Panasonic DMC-G2 jest chyba 60 i - w niektórych sytuacjach - jest to zdecydowanie za mało (a może nawet nie chodzi o szybkośc odswieżania a o opóźnienie?). Zróbcie zdjęcie dynamicznie poruszającego się - małego obiektu, jak go zobaczycie w wizjerze to on tak na prawdę będzie już poza kadrem.
Ktoś tu już pisał jakie jest skuteczne rozwiązanie -> patrzeć obok aparatu, albo przez jakiś celownik optyczny umieszczony na sankach.
Sytuację mamy taką: obraz jest czytany z matrycy, potem przetwarzany przez procesor przez powiedzmy 100ms, następnie wysyłany na EVF. Częstotoliwość wyświetlania ma niewielki wpływ na lag, bo czy obraz skończy się wyświetlać po 100ms+16ms przy 60Hz, lub 100ms+8ms przy 120Hz, to już ma małe znaczenie.
Częstotliwość odświeżania (o ile idzie w parze z częstotliwości sczytywania danych z matrycy) ma wpływ na ostrość obrazu np. podczas panoramowania.
Może kiedyś ktoś zrobi, żeby to szło równie szybko, jak w starej analogowej kamerze, gdzie obraz skanowany linia po linii prosto z przetwornika leciał do wizjera :)
Aż trudno uwierzyć, że to nadal Olympus:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=41718774
I w pełnym rozmiarze:
http://masters.galleries.dpreview.co...327WFZwz7tQ%3d
FYI - test na światobrazu.pl
http://www.swiatobrazu.pl/olympus-om...wca-26657.html
Chyba sponsorowany ten test na swiatobrazu ;) Wg mnie jednak dobre podsumowanie, że jedynym konkurentem jest nex-7 ale trzeba zwrócić uwagę na inne aspekty np. dostępność szkieł. Niech no tylko cena nieco zejdzie to OMD ląduje u mnie :D
Czy tylko ja mam problem z mocowaniem paska i samym paskiem z prawej strony korpusu czy może komuś jeszcze przeszkadza on w komfortowym uchwycie :?:
Osobiście do OM-D polecam paski typu Colt czyli wkręcane w gwint statywowy
Można prosić link do takich pasków w Polsce ? Bo tylko spotkałem na Ebay.
To troszkę iny pomysł, ale też dobry. Kupiłem w zeszłym roku przed urlopem pasek Reporter (mocowanie do gwintu statywowego) i okazał się bardzo wygodny. Nie wiem jednak gdzie można kupić lżejsze paski (tańsze, poza wytworami Gariza) do np. kompaktów czy PENów (i zapewne do OM-D). Mój bowiem ma pewną "wadę" - jeśli zawieszę coś lżejszego niż jakieś pół kilograma, zaczyna mi spadać z ramienia.
MI nie chodzi o te "kolarskie rękawiczki" ale o pasek doczepiany don gwintu statywowego zamiast do uchwytów w body..
Ja używam czegoś takiego:
http://jabbafoto.pl/opis/3164479/cam...trap-qs-1.html
W droższe bym się nie pakował, bo i tak wszystkie mają taką samą, dość prymitywną (ale praktyczną) konstrukcję.
To jest to . THX. :)
A ja tymczasowo podczepiłem OM-D do szerokiej miękkiej smyczy z lewej strony puszki. Komfort znacznie lepszy (zdjąłem trójkącik na pasek) ale najchętniej zdemontowałbym jeszcze ten farfocel, na którym powyższy się dynda. Z tego co widzę raczej się nie da :evil:
A ja zamontowałem na stałe jedną część gripa. Trzyma się znacznie lepiej i pasek przestał przeszkadzać.
Są dwa (niewielkie) minusy tego rozwiązania:
- trudniej wcisnąć Fn2
- trzeba odkręcać grip przy każdej zmianie/ładowaniu baterii.
Pozdrawiam
Tomek
Czy ktoś w Poznaniu już ma OM-D i zechciałby się spotkać w wolnym czasie na mały teścik? :)
Trochę się dziwię temu rozwiązaniu z baterią.
Dlaczego w drugim gripie jest miejsce na tylko jedną baterię? Przez to trzeba odkręcać grip, żeby zmienić obie baterię.
Brakuje mi też takiego co prawda mało ważnego, ale dla mnie przydatnego bajeru jak licznika zrobionych zdjęć na baterii.
Czy ktoś już przetestował zamiennik BLN-1 ? Mam mieszane uczucia co do zamienników, ale głównie na podstawie doświadczeń w użytkowaniu aku do telefonów.
Też mnie to zdziwiło ileś stron wcześniej, ale Jack wytłumaczył, że mamy możliwość ustawienia, żeby aparat ciągnął najpierw z baterii w body lub w gripie. Tym sposobem możemy wymieniać tę jedną w gripie jak już się wyczerpie, a w razie niemożności aparat ciągnie z baterii w body. Problem w tym, że nie było wiadomo, czy aparat powiadamia, że pierwsza bateria już się wyczerpała.
Właściwie dopiero zacząłem testować zamiennik, który pojawił się na allegro (fotoenergia) i zniknął, gdy się okazało, że jest niezgodny z oryginalną ładowarką. Skleciłem do niego prowizoryczny adapter do ładowarki od Nikona (może być uniwersalna, byle podłączyć jakoś się dało, właściwie dowolna "systemowa" na 8,4V się nadaje, byleby zadowalała się podłączeniem tylko + i -, a nie jeszcze czegoś do komunikacji i sprawdzania oryginalności aku). Ładowałem go jak na razie trzy razy. Trzyma chyba nieco krócej niż oryginalny, ale ujdzie. Charakterystyczne jest to, że pada praktycznie bez uprzedzenia. Tzn. aparat pokazuje full, za chwilę po zdjęciu kreskę mniej, a po wyłączeniu i włączeniu "bateria rozładowana".
FYI: E-M5 w rękach M. Reichmann'a (luminous-landscape)
http://www.luminous-landscape.com/re...5_review.shtml
Chińskie zamienniki które posiadam zachowują się identycznie jak oryginały - prawidłowo sygnalizują stan rozładowania,
przełączają się "w tle" bez przerwy w pracy aparatu, doskonale współpracują z akumulatorem Olympusa i pojemność mają do oryginału podobną.
Na eBay'u są aku różnych "producentów": - konkretnie mam taki zestaw:
czy ma ktoś już doświadczenia z wężykiem spustowym z funkcją interwałometru