Obejrzałem, fajna relacja :) , iso 6400 nieźle wygląda
Wersja do druku
Obejrzałem, fajna relacja :) , iso 6400 nieźle wygląda
Kontynuujemy spacer ulicami Tbilisi.
Zaryzykuję stwierdzenie że cerkiew Metechi, z racji swojego uroczego położenia w centrum miasta, nad urwistym brzegiem Mtkwari, znajduje się na trasie zwiedzania każdego turysty odwiedzającego stolicę Gruzji. I aż dziwne, że w swoich zbiorach nie znalazłem żadnego wartego zaprezentowania zdjęcia tej świątyni. A o samej świątyni przecież wspominałem już przy okazji prezentacji pomnika Wachtanga Gorgasali. Na szczęście w ubiegłym roku, kilka zdjęć zrobiła moja małżonka :)
468.
Załącznik 145325
469.
Załącznik 145328
470.
Załącznik 145329
I kilka kadrów, już moich z 2013r z wnętrza:
471.
Załącznik 145332
472.
Załącznik 145333
473.
Załącznik 145334
Historia cerkwi i pałacu kiedyś doń przylegającego była, tak jak to zazwyczaj bywa w Gruzji, dosyć burzliwa. Nieco inaczej prezentują ją wikipedia i uważany za pewne źródło o wiedzy portal kaukaz.pl. W obu wersjach wszakże przejawia się wątek rosyjskiego więzienia, którego najsłynniejszym pensjonariuszem miał być Maksym Gorki.
I pewnie w ten sposób można próbować tłumaczyć, dlaczego pewnego dnia, na uliczce u podnóża cerkwi pojawiła się ekipa filmowa.
474.
Załącznik 145335
475.
Załącznik 145336
476.
Załącznik 145338
478.
Załącznik 145340
479.
Załącznik 145339
Ekipa zabawiła w tym miejscu cały dzień, pod koniec kogoś nawet ubili...
450.
Załącznik 145330
451.
Załącznik 145331
Zaś szacunek należy się temu gościowi z beczką na plecach... cały dzień z taaaaakim tornistrem!!!
452.
Załącznik 145337
CDN.
Na 471 te plastikowe stołki psują trochę odbiór,m mogli gamonie drewniane postawić.
Masz niewyczerpany zasób zdjęć, lubię tu zajrzeć.
1) Gruzja to kraj na dorobku, cerkiew przez długi czas jako teatr służyła... Braki w wyposażeniu chyba trzeba w tym wypadku wybaczyć. Inna rzecz, że faktycznie, czasami Gruzini za mało się przejmują "oryginalnością i autentycznością stylu"
2) Niestety, zasób zdjęć powoli się wyczerpuje, jeszcze może cztery czy pięć odcinków uda się sklecić. Na kolejne zdjęcia przyjdzie trochę poczekać, bo plany tegorocznej wyprawy się zdezaktualizowały :( może w przyszłym roku przywiozę coś z innych regionów bo tym Tbilisi już Was chyba na śmierć zanudziłem :)
Nie przejmuj się i zbieraj na następny serial :wink:
Świetne fotki.
Pozdrawiam.
Świetnie,dzięki wam trochę pozwiedzam,plus leci
Z wyglądu nie powiedziałbym że to cerkiew, z zewnątrz oczywiście. Ale fotki fajne. Nikt się nie czepiał jak robiłeś fotki z planu filmowego?