I ja coś zapodam z ostatniej razjy do Berlina.
Załącznik 106617Załącznik 106618Załącznik 106619Załącznik 106620Załącznik 106621Załącznik 106622
Wersja do druku
I ja coś zapodam z ostatniej razjy do Berlina.
Załącznik 106617Załącznik 106618Załącznik 106619Załącznik 106620Załącznik 106621Załącznik 106622
Super. Zegar wodny, fajna miejscówka. Na zewnątrz jest super fontanna :)
wrócę do tematu konwertera szerokokątnego. Czy ktoś używał WCON-07 ?
Kiedys myślałem, ale o TCON-17X. Przy zastosowaniu wszelkiego rodzaju konwerterów z aparatu robi sie dziwadło - monstrum wiec zrezygnowałem. Zresztą producent do tego modelu przewiduje tylko TCON-17X .
no właśnie, "producent przewiduje"... ale z jakiego powodu? gwint na dedykowanej tulejce pośredniej powinien pasować. Więc o co chodzi? o jakość?
Na pewno musi byc dodatkowy adapter (tulejka dystansowa) bo to nie obiektyw stałoogniskowy. Musi to byc CLA-12 z gwintem od strony konwertera 55 mm. Mam taki z gwintem 52 mm i po załozeniu np filtra UV mocno winietuje na rogach na szerokim końcu. Czyli konwerter musiałby mieć mocowanie 55 mm.
CLA-12 już mam, teraz się zastanawiam co można nań nakręcić. Kusi Raynox - to marka o której wszyscy piszą dobrze ale ceny takie że fiu fiu
Witam od kilku dni jestem posiadaczem xz2 z kartą 16gb, kosztowało mnie to w MM jakieś 1360 złotych, myślałem nad stylusem 1 ale stwierdziłem że niema sensu dopłacać drugie tyle, nawet nie mieli go jeszcze w sklepie więc nie było jak obejżeć, a chciałem tego dnia coś kupić. Miałek kiedyś xz1 i byłem zadowolony więc tu napewno będzie tylko lepiej:wink:
Załącznik 107012Załącznik 107013
Witam !
Wgraj sobie najnowszy soft wersja 1.3 ?
Bedziesz mial lepiej z AF-em w gorszych warunkach oswietleniowych.
Zakres XZ-2 jest zakresem uniwersalnym do codziennego focenia.
Kiedys analizowalem jakie ogniskowe najczesciej wykorzystuje i okazalo sie, ze ogniskowe tele sa znacznie rzadziej wykorzystywane.
Stylus 1 byc moze jest niezlym aparatem ale jakosc obrazu i parametry optyki nie sa juz tak wysokiej jakosci jak w XZ-2.
(ciemniejsze szklo, wieksze dystorsje, mniej stabilna ostrosc obrazu na calym kadrze dla roznych ogniskowych i wieksze podbijanie ISO)
Poza tym cena na dzisiaj jest nieco za wysoka jak na moje oczekiwania.
Duzy zoom to kompromisy ale jest problem bo... mnie interesuje wysoka jakosc obrazu na calym zakresie zooma ;)
Z drugiej strony Stylus 1 jest dla ludzi i nie kazdy musi uzyskiwac idealnej jakosci obrazu a wiele pozytywnych cech tego aparatu
moze rozwiazac wiele problemow dla kogos kto nie chce inwestowac w szkla a chce miec szeroki zakres zooma z niezla jakoscia obrazu.
Pozdrawiam
Właśnie wczoraj zaktualizowałem do 1.3, a co do stylusa to podobnie o optyce w stylusie1 mówił gość w mm. Nie jestem znawcą dopiero ucze się sprzętu ale chyba te dwie foty nie najgorsze. Lubię długie czasy, błyskawice, chyba kupię sobie jakiś statyw bo ciężko zrobić coś sensownego bez ;]