Odp: Zabawa z u43 - ZDJĘCIA
Cytat:
Zamieszczone przez
Jerry_R
Nie do konca. Korekcje sa niejako zaszyte w system. Obraz widoczny w JPG, video, RAW, LCD, EVF - jest juz po korekcjach.
Podawane ogniskowe na obiektywach - sa juz po korekcjach.
Olymus i Panasonic - ukrywaja swoje paramtery w kompatybilnych wolarkach, jak ACR\LR.
Innymi slowy nie da sie podejrzec wartosci lub ich wylaczyc. Jedyna metoda to otwarcie RAW w np. DCRAW - jak robia to Optyczni.
Wtedy wszystko jest inne, lekko ogniskowa, winieta, aberracje chromatyczne, dystorsja, itd.
Nie kojarze, zeby w puszkach - przynajmniej Panasa - byla opcja wylaczania korekcji.
Moze w Olku? Jesli tak - to czego dokladnie dotyczy? JPG, video, RAW, LCD, EVF?
Po pierwszym odpaleniu E-PL2 wyłączyłem korektę winiety w menu, nigdy w E-3 i innych dużych nie było mi to potrzebne. Ale na dużych ogniskowych 14-150 zaczęła się winieta pojawiać (JPG) więc włączyłem rzeczoną opcję i więcej się tym nie zajmowałem. W wizjerze nie zauważyłem winiety, z LCD do kadrowania nie korzystam. RAWa z 14-150 jeszcze nie zrobiłem więc też się nie wypowiem.
Jako, że 2 dni temu nabyłem statyw do mikrusów, to i pierwsze zdjęcia nocne wpadły. Opolskie standardy:
Czyli statyw rzecz potrzebna:) super fotki...
Oglądam te zdjęcia, te i poprzednie. Fajne i ładne. No może nie wszystkie, ale że jestem tu "nowy" to nie wypada się wymądrzać.
Wszakże zastanawiam się, ile w końcowym efekcie jest pracy w momencie robienia zdjęcia, ile możliwości sprzętu a ile obróbki komputerowej...
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
W wizjerze nie zauważyłem winiety, z LCD do kadrowania nie korzystam
Wydaje mi sie, ze EVF = LCD w u43, jesli chodzi o to, co widac w sensie korekcji.
* * * * * *
Maj, Czerwiec 2010
GF1, 20mm f/1.7 @ 1.7
GF1, 20mm f/1.7 @ 2.8
GF1, 20mm f/1.7 @ 1.7
G1, 45mm f/2.8 @ 2.8
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Oglądam te zdjęcia, te i poprzednie. Fajne i ładne. No może nie wszystkie, ale że jestem tu "nowy" to nie wypada się wymądrzać.
Wszakże zastanawiam się, ile w końcowym efekcie jest pracy w momencie robienia zdjęcia, ile możliwości sprzętu a ile obróbki komputerowej...
Powiem za siebie. Od momentu przejścia na Pena, to obróbka komputerowa poszła w kont.
Co do sprzętu, to powołam się na stare przysłowie: " Jak z fotografa d..a to nie pomoże żadna lufa" :):):)
Bardzo udane ostatnie wrzutki :)
Swietne klimaty, ode mnie c.d. czerwiec 2010
G1, 45mm f/2.8 @ 2.8
Jerry,
Masz fajnego syna, wszak widzielismy sie osobiscie nie raz ale czemu az 4 takie same foty?:)
pozdrawiam serdecznie
Janek