Aaa widzisz, tego nie można na jednej warstwie robić.
Wersja do druku
To tak na dość szybko robiłem i z kontrastem można by się pobawić jeszcze. Bardziej zwracałem uwagę na niebo:) WB wybrałem w LR na auto i ręcznie jeszcze skorygowałem na "oko" (obniżyłem temp.). Mogłem może tu suwak tinta ustawić na 0. W auto wybrało wartość +5 (tak zostawiłem) stąd może nieco wlazło czerwone jak piszesz. Właściwie to jak teraz patrze to balansu bieli mogłem w ogóle nie ruszać i efekt (kolorystyka nieba) będzie w zasadzie prawie taka sama jak uzyskałem w tym przykładzie. Co zrobiłem. Głównie to ekspozycje podniosłem o 0,5 EV, przygasiłem światła, rozjaśniłem cienie, podniosłem nieco contrast, clarity, saturacje i vibrance. Odnośnie nieba. W LR jest taka sekcja HSL gdzie poszczególnym kolorom można zmieniać Hue, Saturacje i Luminancje. Tu w Hue dla koloru niebieskiego zmieniłem odcień barwy bardziej w stronę niebieskiego na wartość +10 zwiększając bardziej tę wartość wchodzi się już w fiolet. Idac w wartości ujemne niebieski przechodzi w zielenie. Na inne kolory to nie ma wpływu.
Załącznik 109817
Sądzę można w LR zrobić całą obróbkę bez użycia warstw. Będzie to bardziej czasochłonne i trzeba używać pędzla korygującego zamalowując odpowiednie obszary do korekty. Można przy jego użyciu wpływać praktycznie na wszystkie parametry łącznie z miejscową zmianą balansu bieli.
Takie wydziwki:
Załącznik 109821Załącznik 109822Załącznik 109823Załącznik 109824
Dzięki za dość szczegółowy opis ale niewiele mi on pomoże, ponieważ nie mam LR.
Niemniej, nakierował mnie na metodę, którą mogę (i powinienem sam na to wpaść :evil:) zastosować, obrabiając zdjęcie w Gimp-ie :)
Znasz bajkę o osiołku, co mu dano w dwa żłoby?
To Ci pokażę, które mi najbardziej się podoba:
Założyłem, że w mieście nie może być idealnego powietrza, więc im dalej odmnie tym bardziej "rozświetlony" obraz.
A ja sobie tak nadłubałem:
Załącznik 109904 Załącznik 109905