Jest, tu: https://rebs.biz/cc/de/index.html - w językach zagranicznych (niemiecki, ew. angielski).
Wersja do druku
Jest, tu: https://rebs.biz/cc/de/index.html - w językach zagranicznych (niemiecki, ew. angielski).
Witam.Mam pytanie do użytkowników em10.Zapisane mam moje ustawienia 1 i do celów makro 2.Ustawiłem ustawienia 1pod iauto a 2 pod art,teraz sedno tematu: w ustawieniach 1 przycisk do nagrywania,ustawiony jest do nagrywania a w ustawieniach 2 do powiększenia obrazu.Zmieniam na tarczy na art i lądują się ustawienia 2,ale przycisk zamiast powiększać nagrywa...jak wczytam ręcznie ustawienia 2 to powiększa...bardzo mnie to wkurza,o co kaman?
Koledzy mam pytanko czy bez kabla mogę jakosc przerzucić ORF-y z EM10 na komputer? Jutro szykuje mi się wypad na Tarnice przez Bukowe Berdo a kabel zostawiłem z domu. Krew mnie zaleje zeby czekać na przerzut fotek....
można uruchomić wifi w aparacie, połączyć się komputerem z siecią stworzoną przez aparat i potem wpisując adres aparatu przez przeglądarkę internetową widać pliki ze zdjęciami na karcie SD. Tylko jaki to była adres.... http://... i dalej nie pamiętam. Było o tym na forum. Minus taki, że każdy plik musisz kliknąć oddzielnie i zapisać na dysku.
Mam SD nie czyta mi SDHC
Tryb OT on:
Niedawno, gdy przez moje gapiostwo zabrałem na wyjazd pełne, nieskopiowane karty, tyłek uratowała mi Biedronka - w pierwszej lepszej kupiłem kartę SanDisk microSD (z adapterem) 32GB class 10 za niespełna 30 PLNów.
Tryb OT off. ;-)
chciałem zapytać o tryb filmowania w M10, ogolnie jestem zadowolony z jakości, ale mam pytanie ad. czułości mikrofonu podczas rejestrowania rockowych koncertów. Czy moge zniwelować duże natężenie dźwieku taki sposób, aby potem na gotowym nagraniu nie byly slyszalne trzaski? Z góry dzieki za pomoc
Koledzy jak nazywa się kabel USB do EM10, zapodziałem chcę kupić nowy. Czy to jest fachowo mini USB?
Koledzy skoro LR sam koryguje RAW to czemu gdy jeszcze po wgraniu zdjecia kliknę w Korekcji obiektywu w Auto to nanosi zmiany?
Pisząc, że LR sam koryguje RAW masz na myśli korekcje obiektywu ?
Z tego co zauważyłem LR sam nie koryguje RAW-ów np. Nikona (.nef), czy Canona (.cr2). Trzeba w opcjach zaznaczyć Enable Profile Corrections.
Jeśli chodzi o RAW-y np. z Olympusa, czy Panasonica to korekcja zachodzi z automatu bez zaznaczenia powyższej opcji. Nie powinno natomiast zachodzić zmiana po kliknięciu na auto i tego nie zaobserwowałem, chyba, że jest coś wybrane na liście (producent, model obiektywu)
PS.
Piszę o wersji LR4, ale nie wykluczone, że w nowszych wersjach Ligthrooma zaszły jakieś zmiany z tą korekcją...
Poszukuję tańszej alternatywy dla oryginalnego gripa ECG-1.
Na aliexpress znalazłem dwa różne modele:
1. LB-EM10:
http://www.aliexpress.com/item/LB-EM...rchweb201560_9
2. IS-E-M10:
http://www.aliexpress.com/item/iShoo...rchweb201560_9
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z chińskimi gripami?:)
Ciężko znaleźć jakieś opinie na ich temat poza "comments" z aliexpress.
mam takiego gripa - lekki, bardzo dobrze wykonany, spasowany - spełnia swoją rolę.
A który model? Chciałbym żeby to też jakoś wyglądało:)
zamawiałem stąd:
http://www.aliexpress.com/item/Quick-Release-L-Plate-Bracket-Hand-Grip-Holder-For-Olympus-OMD-E-M10-EM10-Arca/32243070137.html
a tak to wygląda po przykręceniu (bez tej pionowej części po lewej stronie)
Załącznik 160041Załącznik 160042
Dzięki za foty. Zamowie drugi model i zobaczymy jak to wyglada- jest droższy prawie 10$.
Przepraszam, że się wtracam, a czy mogę dopisać się do zamówienia, zawsze to przesylka na 2 :)
---------- Post dodany o 20:14 ---------- Poprzedni post był o 20:07 ----------
Witam wszystkich użytkowników tego ładnego Olka, aczkolwiek prostotą obsługi nie grzeszy :(. Mam prośbę do osób które pokonały jego bariery, otóż zrobiłem reset ustawień - pełen i nie mam teraz podglądu na ekranie :( jest tylko na wizjerze. Niby ustawienia, poziomowanie sie pokazuje ale tło jest czarne, widać obraz tylko podczas filmowania i przy trybie sceny, w manualach, auto nic. Może ktoś mi podpowie co skasowałem? Chyba, ze to awaria...
Po prawej stronie wizjera masz przycisk, który przełącza wizjer/ekran.
#mojawielka
Przesyłka jest już opłacona i procesowana. Na pocieszenie- przesyłka z Chin jest darmowa więc poniesiesz wyłącznie koszty gripa.
ahutta- Dziękuję, a ja chyba ze 3 razy przeleciałem wszystkie ustawienia w menu , a ten przycisk całkiem mi umknął :)
redrum-chyba będę musiał sie przełamać i dokonać takiego zakupu ze strony innej niz alledrogo
Z tego co pamiętam to dodatkowo jak przytrzymasz dłużej ten guzik wizjer/ekran to masz dostęp do konfiguracji
Przesyłka z gripem doszła w dniu dzisiejszym.
Sam grip sprawia pozytywne wrażenie. Solidnie i estetycznie wykonany, mimo uczucia metalu dość lekki (ale stanowczo zwiększający wagę OM-D M10).
Mam długie palce i u mnie z gripem aparat w ręce leży o wiele lepiej.
Wyszło jakieś ~135 zł.
Załącznik 161360Załącznik 161362Załącznik 161361
10 dni z Chin to szybciutko! To mocowanie boczne to można odkręcić? Bo też mam ochotę ale chyba na tą drugą wersję.
Oczywiście boczne jest rozkrecalne. Trochę zdjęć zrobiłem i utrwaliłem się w przekonaniu, że grip...i ten grip to była dobra inwestycja do o-md. Będzie siedział cały czas poza wakacyjnymi wypadami dla odciążenia wagi;)
Ja to w sumie kupiłem OM D10 na wakacje -właśnie ze względu na wagę. Coraz trudniej mi się wchodzi na górki obciążony sprzętem, a i na rower łatwiej bo plecaki rowerowe za duże nie są. Dziś mają w Chinach promocję to kupuję :)
Ja podobnie zmienilem system z Nikona na m4/3 bo już miałem dość noszenia kilogramów gratów. No ale ostatnio kilka rodzinnych semi-pro sesji i brak gripa stał się odczuwalny. Dobrze mieć w zależności od okazji.
Niedługo pierwszy Sylwester z Olympusem :) Poczytałem parę poradników i wiem że przy fotografii sztucznych ognii trzymać się mniej wiecej czasów 2-10, migawki 8-11, użyć statywu i wyłączyć stabilizację ale mam jeszcze jedno pytanie w jaki sposób ustawiać AF?
W m4/3 pozostałbym przy przysłonie f/5,6 do f/8, ostrość na hiperfokalną, a czasami bym się nie przejmował, tylko użył trybu Live Composite.
Jeśli wszystkie petardy, które chcesz sfotografować będą wystrzelone z tego samego miejsca, to poszukaj jakiegoś punktu, na którym można ustawić ostrość i przestaw na MF. Ew. na pierwszej serii ustaw ostrość, a kolejną pstrykaj po przełączeniu na MF. Problem będziesz miał, gdy pierwsza seria, będzie jednocześnie ostatnią.
Jak ustawić hiperfokalną na nim?
Czy w trybie Live Composite odpada mi tylko ustawianie czasu bo jest na bieżąco?
Zależy jakiego obiektywu używasz. Sprawdź w kalkulatorze GO dla jakiej kombinacji ogniskowej, przysłony i odległości wypada hiperfokalna i albo ustaw ostrość manualnie na daną odległość, albo korzystając z AF i celując w jakiś obiekt znajdujący się w podobnej odległości.
W tym trybie wciskasz migawkę przed fajerwerkami i drugi raz w momencie, kiedy chcesz zakończyć naświetlanie.
1. Jaki kalkulator polecasz? Mam obiektyw 14-42EZ, używając tego kalkulatora http://www.fotografuj.pl/Article/Odl...rfokalna/id/34 i zakładając że fotografuję przy 14mm i przysłonie f8 z 500m (rozumiem że tutaj za odległość fotografowania przyjmujemy odległość aparatu od fajerwerków?) i krążku 1/1700 (nie wiem ile tu powinno być) moja hiperfokalna wychodzi 1.851m. Tak na chłopski rozum w takim przypadku aby wyostrzyć na nieskończoność ustawiam mniej wiecej punkt ostrzenia na punkt znajdujący się w takiej odległości od aparatu. No ale jak to zrobić fotografując sztuczne ognie na niebie bez innych obiektów w kadrze?
2. W trybie LC ustawienie ostrości na hiperfokalna jest analogiczne jak w innych trybach?
Mam wrażenie, ze te fajerwerki i tak będą wielokrotnie dalej niż 2m:-) Jeżeli nie będziesz używał teleobiektywu - nastawienie ostrości na nieskończoność całkowicie wystarczy. Z teleobiektywami często też może wystarczyć - po pierwsze - nie wyobrażam sobie polowania z teleobiektywem na fajerwerki przelatujące w odległości kilku metrów, po drugie - sam charakter motywu maskuje drobne nieostrości i można przyjąć do wyliczenia głębi ostrości znacznie większy niż normalnie krążek rozproszenia. Problem może być wtedy, gdy poza fajerwerkami będziesz chciał mieć w kadrze ostre inne, nieruchome elementy - i wtedy właśnie na nie starałbym się ustawić ostrość (lub nieco za nimi, tak, by znalazły się w bliższej aparatu części głębi ostrości) i próbowałbym tak dobrać przysłonę, aby odległe fajerwerki również zmieściły się w głębi ostrości.
Czas otwarcia migawki i otwór przesłony.
Przekierowanie z poziomu aparatu czy tez weżyka da się wykonać, a z poziomu aplikacji do wyzwalania? Punkt ostrości jest zmieniany po każdym naciśnięciu spustu do połowy więc jak zablokować odległość ostrzenia?