Raczej pił razem z nimi. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Wersja do druku
792 bardzo mi sie podoba, zwłaszcza kolory
Bogdan, widzę że robactwo zaczęło nad Tobą panować...:wink:
Podoba się ten "785" :)
Pozdrawiam.
Ładne Twoje "oblechy" jak sam nazwałeś. Szczególnie pierwszy nazwany przez Ciebie oblech.
Góry Pieprzowe. W okolicy Sandomierza popularnie zwane pieprzówkami.
Z drugiej strony to największe rosarium Europy. Skąd te dwie nazwy ?
Rosarium lub Góry Różane z powody największej ilości - kilkunastu gatunków róż zgromadzonych na niewielkim obszarze.
Mieliśmy z Marysią pecha, ponieważ ostatnie deszcze zdewastowały kwiaty róż, który największa eksplozja jest na przełomie maja i czerwca. W sumie znalazłem dwa kwiaty... buuuuu :(
397 gatunków roślin, w większości endemicznych. Miejsce gdzie lądują ptaki przelotowe, coś pięknego po prostu.
Rezerwat przyrody to murawy stepowe, róże, łupki, źródliska, las łęgowy, starorzecze Wisły, sady morelowe - a wszystko to na 18 ha terenu rezerwatu.
Idziesz ścieżką szlaku turystycznego, a tu tylko krzaczory i krzaczory. Splątane, poplątane, łapiące za ubranie - a to tylko róże, w przeróżnych odmianach.
A skąd nazwa Góry Pieprzowe - otóż w większości składają się z łupków kambryjskich uformowanych 200 mln lat temu w czasie fałdowań sandomierskich. A ich struktura przypomina ziarna pieprzu.
793. Załącznik 148421
794. Załącznik 148422
795. Załącznik 148423
796. Załącznik 148424
797. Załącznik 148425
798. Załącznik 148426
799. Załącznik 148427
800. Załącznik 148428
Fajnie tam, zachęciłeś mnie do poogladania. Będę na początku czerwca to Ci róż może nałapię :-)
Jak to wszystko zakwitnie....
pierwsze zdjęcie przypomina mi troszkę widok w Świeciu na Wisłę podczas zlotu u adambiega
Fajne okolice, szkoda tylko, że te róże nie kwitły :grin:
Janowiec - dwór (nie pole :mrgreen: ) i zabudowania
801. Załącznik 148453
802. Załącznik 148454
803. Załącznik 148455
łódka
804. Załącznik 148456
Zastanawiałem się czy aby nie usunąć tej anteny satelitarnej, ale jednak nie - tam mieszkają ludziowie.
805. Załącznik 148457
Prom lub draga
806. Załącznik 148458
Janowiec fajny :) , (805) trochę ta chata wydaje się lecieć na prawo, no pewnie by nie byli zadowoleni ci mieszkańcy jak byś im antenę odkręcił... ;):mrgreen::lol:
Klimatycznie
Ładnie tam.
Stodole pokochalem.
A gdyby trochę jaśniej? :roll:
Załącznik 148464
Robale fajne, a najlepsza zagnica i puszek okruszek :)
Widoczki tez niczego sobie.
pozdro
Lepiej :)
Dotychczas myślałem że dzemski to taki biolog, chemik - który od czasu do czasu wrzuca nam na forum zdjęcia oblechów mikro. Jakieś grzyby, bakterie czy coś tam.
A tu się okazuje, że to łazik zawołany.
Wybieraliśmy się z Marysią do lessowego wąwozu Królowej Jadwigi w Sandomierzu, a tu okazuje się, że piękniejszy, dłuższy jest na wyciągnięcie ręki - kawałeczek za Kazimierzem.
Kurcze, warto było, dzięki dżemik :)
Więc prezentuję - Wąwóz Korzeniowy, lub jak Google maps podaje "Korzeniowa Dziura".
Ludziowie, 15 minut wędrówki ale warto :D
807. Załącznik 148471
808. Załącznik 148479
809. Załącznik 148478
810. Załącznik 148477
811. Załącznik 148476
812. Załącznik 148475
813. Załącznik 148474
814. Załącznik 148473
815. Załącznik 148472
816. Załącznik 148480
Lepiej, poszedłbym nawet dalej:)
Załącznik 148481
Fotogeniczne miejsce ten Wąwóz Korzeniowy, fajne foty.
Bodzip, przyznaj się, że ten rów w lesie sam wykopałeś, aby świetne foty zrobić i nam je pokazać. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Fajna ta korzenna dziura, choć obróbka lekko mnie się rzuca w oczy, chodzi o ciągnięcie z cieni (częściowe rozjaśnianie?) jak domniemywam, nienaturalnie wyszło imho.
Ale tak gwoli prawdy te iso równie dobrze mogło być 200. Czas przy ogniskowej 12mm nie musi być 1/100s (czy nawet krótszy z EXIF), wystarczy 1/25s nawet bez stabilizacji. Motyw statyczny więc krótki czas niepotrzebny.
PS
No chyba, że mocno wiało i chciałeś zamrozić ruch drzew, gałęzi, liści
korzenny rowek świetny i zdjęcia też świetne :)
Pięknie "zrobiłeś" ten wąwozik.
Pozdrawiam.
Wąwozik pikny, chatynki janowskie też.
PS.
Co do jasności zdjęć, mam wrażenie, że prawie wszystkie zdjęcia Bodzio masz za ciemne, również te z wątku o beskidzie niskim. Oglądałem na różnych monitorach i fonie, wszedzie jakby za ciemne... ale to może moje oczy coś oszukują :wink:
Ten sam szerszeń. Oj sporo ludzi go fociło :)
817. Załącznik 148500
świetne foto :)
Janowiec piękny.
Nie wiedziałem, że są góry pieprzowe.
Ostatnia fota szerszenia świetna.
Pozdrawiam.
Szerszeń z anielską cierpliwością przednie wyszedł :grin: