W jego okularach odbija się nasza łódeczka :grin:
Wersja do druku
W jego okularach odbija się nasza łódeczka :grin:
fajna fotka , niezły gość :)
Niezły ten bosman - coś jakby portowy żulik ;-)
A można też być takim śródlądowym bosmanem? Bo jeśli tak to ja się kwalifikuję, choć nie mam łódki w takim pięknym kolorze ;-)
Serdecznie dziękuję helmuthowi za pomoc i cierpliwość :grin:
Norwegia...
Na horyzoncie w bialych partiach dziwny kolor nieba pokrywa sie z kolorem w szczytach.Przejscia tonalne na niebie zbyt widoczne(kompresja??)
Jeśli chodzi o samo sklejanie- dla mnie bomba! :grin:, nie widzę żadnych błędów. Nie mówię, że ich nie ma ale ja ich nie widzę :wink:
Natomiast zauważyłem na niebie, skokowe przejścia tonalne. Może to być efektem zbyt dużej kompresji (226KB na taką panoramę to MZ mało) a nie złego działania programu. Spróbuj kompresji do np 300-350KB.
Poza tym, widok świetny :grin:
Widoczek miodzio.:)
Mirku te szczyty były zaśnieżone i pomimo zmian nastawu aparatu nie chciały wyjść inaczej, być może gdybym zastosowała filtr byłoby inaczej. Co do kompresji spróbuję powalczyć.
Dziękuję Helmuth :grin:
(p.s. pozwoliłam sobie podmienić na poprawioną)
Bardzo przyjemny ten panoramiczny widoczek (o jakości już słyszałaś, więc pisać na ten temat nic nie będę ;))
A skoro już Cię Helmuth nauczył sklejać panoramki, to chyba będę jeszcze częstszym gościem u Ciebie, bo mam nadzieję, że zdobytą wiedzę nie raz wykorzystasz :)
Foty z bosmanem - rewelka!
Zdj.pan m.jpg. też fajnie,chociaż wolałbym nie tak ciasno po prawej- przy statku.Muszę przyznać,ze Twoje ostatnie foty bardzo zyskały na jakości. Czy to zmiana powietrza tak działa? ;)
pozdr.
Dzięki e-510 za dobre słowo. Jeszcze jedno podejście.
Ładna "górka" :wink: Czym sklejana?
No opanowalam w końcu ten ICE. Było parę drobnych błędów ale zdjęcia nie były robione ze statywu.
Fajnie że robisz nowe dla siebie rzeczy, uwielbiam szerokie kadry im szerzej tym lepiej :).
A to że z ręki robione to nic nie szkodzi. ja używam PTgui i i paru moich znajomych nawet zawodowców bardzo sobie go chwali.
Pozdrawiam.
A jeszcze taką składaneczkę wkleję :)
Znowu Norwegia
Okienko śliczne, te greckie kolory- biały z niebieskim, to idealne zestawienie pod ichnie niebo. :) I do ichniego morza. :)
Bosman mi się podoba, panoramy też. :)
Co do nasycenia- na analogu robiłam Grecję - slajdy ORWO ;) (dawne czasy) i negatywy - Fuji i w obu przypadkach kolorki mam podobne. :) Tam tak jest.
Jest duża różnica w jakości,między ostatnimi dwoma zdjęciami,czyli tym nowszym - góra i sklejką.Proszę,pozostań już z tą dobrą jakością forever. ;)
O tym jednym ze składanki już kiedyś pisałem - b.ładne.
pozdr.
e- 510 dziękuję ci za uwagę. Zastanawiałam się nad nią i podejrzewam ,że niższa jakość zdjęć musi mieć związek z obróbką. Po podstawowej w Rawach bawię się jeszcze przy niektórych na różne sposoby, aby uzyskać planowany efekt. Muszę uważniej przyjrzeć się zdjeciu po każdym etapie takiej zabawy i ocenić gdzie najbardziej "gubię" jakość. Zdjęcia pierwotne są ok.
Jeśli ktoś ma sugestie, chętnie się od was czegoś nauczę.
Tak helmuth,myślimy o tym samym - sklejka jest gorszej jakości niż góra.
Wydaje mi się,że coś nie tak jest podczas obróbki,bo jeśli to jest to samo body i to samo szkło,to tutaj należy szukać przyczyny.
Musiałbym wiedzieć jaki jest mniej więcej 'workflow' wanilii aby móc cokolwiek powiedzieć więcej na ten temat ale pierwsze co mi się nasuwa,to utrata danych podczas zapisywania pliku - być może obrabiasz ten sam plik,po skompresowaniu do jpega wielokrotnie,jeśli tak to nie jest to najlepsze rozwiązanie.
Pozdrawiam.
Nie, wielokrotnie to zbyt dużo powiedziane. Ale prześledzę to po każdym etapie takiej "przeróbki". Czy sprawdzanie ciężaru takiego zdjecia to dobry sposób?
Co do zdjęć góry i składanki myślę, ze ta różnica nie jest aż taka duża. Natomiast zauważyłam znaczną na innych zdjęciach.
Podam przykład:
To są nieco inne ujęcia wykonane w krótkim odstępie czasu, nie jestem pewna. Natomiast różnie je obrabiałam. Jedno poprawiałam wczoraj inne dawniej.
Faktycznie, kolejne zapisanie już zapisanego jpg-a, to jak kolejne kopiowanie kopii filmu na video :grin: Którejś kopii wreszcie nie da się oglądać. :-P
Znaczy, że jednak otwierasz zpisany jpg, obrabiasz coś tam i znów zapisujesz :wink: Unikaj tego. Jeżeli wywołujesz RAW-a do jpg-a, to obrabiaj wszystko jednym ciągiem i zapisz efekt końcowy. Jeśli, z jakiegoś powodu, musisz zapisywać pośrednie etapy, wołaj RAW-y do TIFF-ów. Dopiero końcowy obraz, zapisz do jpg-a.
Ja jednak wracam do obróbki. Wydaje mi się, że ta wyraźna różnica bierze się z innej obróbki. Być może to efekt niewłaściwej zabawy z krzywymi, kontrastem itp :roll:
PS
Po dokładnym przyjrzeniu się fiordom , podtrzymuję swoją opinię o oróbce.
Drugie MZ, lepsze
Różnica w jakości jest kolosalna!
Jeśli chcesz wiedzieć WHY,musisz napisac coś więcej niż "natomiast różnie je obrabiałam. Jedno poprawiałam wczoraj inne dawniej."
To mi nic nie mówi oprócz tego,że różnie je obrabiałaś i że jedno wczoraj a drugie dawniej było obrabiane. ;)
Pozdrawiam.
Hmm...
Przerzucam rawa na jpg, tzn on automatycznie zapisuje mi go w jpg jeśli eksportuję go do jakiegoś katalogu. Potem ten jpg otwieram w PS3 odrabiam i zapisuję w formacie dużym oraz w formacie 800 na 600. Czasem zapisanego jpg otwieram w programie odszumiającym Noiseware Community lub innym programie gdzie mam jakieś szczególne efekty które chciałabym uzyskać.
Dziś w nocy wyjeżdzam w ostatnią krótką wycieczkę wakacyjną. Mam nadzieję na fajne zdjęcia! Po powrocie dam znać i podszkolicie mnie :grin:
Serdecznie pozdrawiam i bardzo dziękuję!
jesli moge,
gorszej jakosci, to znaczy - nie wyglada jak wyrenderowane ?
To oczywiscie sprawa wyboru.
Akurat sklejka mi sie podoba, foty sa takie troche ...czerstwe ;)
Właśnie wróciłam z podróży i zasysam fotki. Mam nadzieję, że jutro uda mi się coś wstawić.
Pozdrawiam :grin:
p.s. czekam na wskazówki od kolegów w w/w sprawie- obróbki zdjeć bez straty jakości :)
Pokaż najpierw zdjecia, potem będziemy niedoskonałości poprawiać.
Kiedy dopiero mam 43 procent pierwszej z trzech 8 GB kart :grin:
I jeszcze jakieś trzy po 2.
ło matko to napstrykałaś, czekam na efekty.
I może klaps nie będzie potrzebny :)
cierpliwie czekam i polecam:
idzie sie pozbyc klopotu z kartami :)
Przyznam się, że czasu nie miałam na obróbkę zdjęć. Początkowo za bardzo zajął mnie już zamknięty wątek. Potem odprężająca bibka u koleżanki. Teraz nadrobiłam forumowe zaległości, sprawdziłam ile osób dało mi po reputacji :wink: (ale nie do końca potrafię, bo tylko 5 ostatnich się wyświetla i nijak nie wiem jak do poprzednich dojść i czy można się dowiedzieć kto pałką w łeb, a kto rękę podał?)
Nie usprawiedliwia mnie to, ale trzy zdjęcia ma szybko załączę i ciekawa jestem kto odgadnie destynację mojej podróży? :grin:
mi dwa najbardziej :)
Mi również 2 a kto zgadnie gdzie Ciebie znów powiał pewnie jakieś wyspy bo Ty prawdziwy Wilk Morski jesteś :)