A co?
Wyobraźni nie starcza? :-P
Skoro jest to zgodne z moją ideą- nie mam uwag. :grin:
Wersja do druku
Najprawdopodobniej ulegnie zmianie system punktacji w rankingu popRAWki (cykl 10-ciu popRAWek). Do tej pory w tabeli rankingu punkty wynikały z liczby głosów jakie praca dostała w głosowaniu + były premiowane 3 pierwsze miejsca odpowiednio 5, 3 i 1 punkt.
W nowym systemie, punkty w tabeli rankingu będą wynikać z miejsca jakie dana praca zajęła po głosowaniu i tak odpowiednio (jeszcze zmodyfikowałem inaczej nieco):
Miejsce/punkty : 1/25 ; 2/20 ; 3/15 ; 4/12 ; 5/10 ; 6/8 ; 7/6 ; 8/5 ; 9/4 ; 10/3 ; 11/2 ; 12/1 (dalsze miejsca również 1 pkt.)
czyli za 1 Miejsce 25 punktów, za drugie 20 punktów i tak dalej
Praca która w głosowaniu ma zerowy dorobek otrzyma tylko 1 pkt. za uczestnictwo (bez względu, które miejsce zajmie)
Taki jest wstępny projekt, oczywiście jeszcze do ewentualnej dyskusji.
@helmuth , w sieci chodzą słuchy, że wygrałeś tu batalię ze mną:). W sumie tak nie do końca, bo zgodziłeś się aby prace bez głosu nie punktować za miejsce, które zajęły, a tylko jednym punktem. Jak już mówiliśmy ani jeden, ani drugi sposób punktowania nie jest idealny. Pomału dostaję oczopląsu od tego przeliczania miejsc na punkty, ale jeszcze jedno zrobiłem:) (sądzę, że już bez błędu).
Stary system punktacji, edycje 11 do 20:
(Punkty wynikają z ilości głosów jaką praca otrzymała w głosowaniu.
W nawiasie dodatkowe punkty za premiowane 3 pierwsze miejsca.)
Załącznik 196639
Proponowany system punktowania za zdobyte miejsce w wyniku głosowania oczywiście.
Miejsce/punkty : 1/25 ; 2/20 ; 3/15 ; 4/12 ; 5/10 ; 6/8 ; 7/6 ; 8/5 ; 9/4 ; 10/3 ; 11/2 ; 12/1 (dalsze miejsca również 1 pkt.)
Prace, które nie otrzymały głosu także dostałyby 1 pkt. za udział w popRAWce.
Załącznik 196640
Może jeszcze jakieś opinie, uwagi się pojawią ...
Nie traktuję tego w kategorii wygrał- przegrał.
Mam wrażenie, że sam miałeś wątpliwości a mi się tylko udało Cię w tym utwierdzić :-P
edit
Teraz jest bardziej sprawiedliwie.
Za pudło jest zawsze tyle samo a nie jak poprzednio: za zwycięstwo można było dostać od 12 do 21 pkt.