Z kita tak, z 14-150 raczej nie (ale musiałbym się przysłuchać).
Wersja do druku
Przejrzałem sample z tego aparatu i powalają na glebę rozdzielczością. Jak Olek pójdzie tą drogą to będzie dobrze.
Nie wiem pod co to podpiąć więc wpisuję tutaj: Porównanie ISO aparatów typu EVIL
No i NEX5 pozamiatał
Większa matryca NEX'a robi swoje. Tu nie ma cudów. Szumy to oczywiste, ale nie tylko. Widać to szczególnie na wyższych ISO w ilości szczegółów. Tam gdzie NEX jeszcze bez problemów wyciąga tam w m4/3 już ciemna plama.
Natomiast widać również rolę softu. Na plus i to zdecydowany w GH1, który wg mnie wypadł rewelacyjnie. Natomiast na minus w samie NX, tu w zasadzie nie ma co komentować.
Przeglądnąłem ostatnie sample i muszę wycofać zarzuty o fatalnej jakości optyki, widać - wcześniej to były jakieś wersje beta.
Na dziś jest bardzo przyzwoicie (zwłaszcza kit) i teraz do szczęścia przydałoby się jakieś 16-105/4.
Jedynym poważnym ograniczeniem jest brak sensownej współpracy z czymkolwiek poza dedykowanymi obiektywami.
no kurcze, jednak ten nex jest niezły - biorąc pod uwagę jakość zdjęć, to nie ma konkurenta. trudny wybór...
Witam wszystkich Forumowiczów. Jeśli mogę swoje 3 grosze wtrącić, to wziąłem owszem NEXa do ręki w sklepie i powiem tak - wygląda to naprawdę ładnie, zgrabnie i lekko tylko z obiektywem stałoogniskowym. Już z kitowym zoomem 3x NEX wygląda jak potworek, a co dopiero z teleobiektywem. Po prostu coś za coś, matryca APS-C wiadomo że da lepszy obraz od 4/3, ale nie da się zaprojektować do niej obiektywu małego i jednocześnie dobrego optycznie (poza stałoogniskowym). Peny Olympusa moim skromnym zdaniem są dużo lepiej pomyślane, bo z kitem 3x wciąż zachowują kompaktowy rozmiar, można je nosić na pasku, albo w kieszeniu polaru np. , a nawet z zoomem 14-150 nie wygląda jeszcze tak źle. Dużą zaletą jest stablizacja w korpusie, dzięki temu też obiektywy Olka są mniejsze, a korpusy pozostają małe, bo stablizacja matrycy zajmuje mniej miejsca.
pozdrawiam
Tomek