Mniej więcej jest tak, jak piszesz (mniej więcej, bo różnice w budowie obiektywów powodują, że kąt widzenia lekko się różni - ale to minimalne różnice, nieistotne).Cytat:
Zamieszczone przez rodia
Wersja do druku
Mniej więcej jest tak, jak piszesz (mniej więcej, bo różnice w budowie obiektywów powodują, że kąt widzenia lekko się różni - ale to minimalne różnice, nieistotne).Cytat:
Zamieszczone przez rodia
A te różnice są na + czy na - ? Bo sam fakt użycia redukcji ciut zwiększa ogniskową ?
Sa na tyle małe ze pomijalne. Bardziej bedziesz sie podniecał jasnościa tegoz Pancolara anizeli przejmował kątem.Cytat:
Zamieszczone przez rodia
Tak - ogniskowa to wartość bezwzględna. 50mm=50mm - w oby przypadkach uzyskasz kąt widzenia jaki daje 100mm w małym obrazku. Ze standardu robi Ci się więc krótkie tele, portretówka...Cytat:
Zamieszczone przez rodia
Zatem jeszcze jedno pytanko, tym razem odnośnie szkieł.
Rozważam MC Helios 44M 2/58mm i Pentacona 1.8/50.
Ktoś gdzieś pisał że Helios to kiepska stałka? Prawda to czy nie?
Helios jak Helios - rosyjska ruletka - duży rozrzut jakościowy - Możesz mieć fajny ostry obiektyw a możesz mieć mydełko do F8. Najlepiej przetestować przed zakupem jak się da. Pentacon to żadne cuda też nie są, IMHO przymkniecie do F4 dawało akceptowalny obraz... Na pewno warto wybierać wersje z MC. Najlepsze, szczególnie w analogu ze wschodniej produkcji były Pancolary CZJ...Cytat:
Zamieszczone przez rodia
Posiadam wszystkie wymienione szkiełka - Helios, Pentacon, Pancolar miałem nawet potestować moje egzemplarze ale trudno mi się za to zebrać - posiadanie ZD 50 rozleniwia - jego zakładam jak chcę dobrej 50-tki.
Miałem kiedyś świetny 1.4/50 MC NRDowskiej produkcji ale na BP (Bagnet Praktica) - chciałbym się nim pobawić w E-systemie, jednak prawdopodobnie nigdy nie były produkowane wersje na gwint M42... Jak się mylę i ktoś ma info - proszę o sprostowanie...
No właśnie ten Helios co go mam na oku to jest MC (choć nie wiem co to znaczy). A ktotek, na szybcika pstryknąłbyś porownanie tego heliosa i pancolara na szybcika? jedna fotka dla porownania na otwartej dziurze?
Wrzucam na wypadek jeśli tego jeszcze nie było...
Pojawił się dandelion na 4/3 - działa potwierdzenie AF oraz stabilizacja.
http://oly43club.ru/index.php?p=oduvan
Pozdr!
WOW!
Gdyby Olkow używało tylu ludzi co Canonów to już dawno byłoby alternatywne oprogramowanie z Rosji do naszych zabawek.
Teraz tylko pytaniA: gdzie i za ile?
Kiepska, wyraźnie najgorsza ze wszystkiego co mam. Moim zdaniem nie ma sensu ryzykować, lepiej dołożyć te kilkadziesiąt złotych i kupić coś lepszego.Cytat:
Zamieszczone przez rodia
Albo mam wielkiego fuksa i trafiłem na naprawdę świetny egzemplarz, albo mylisz się. Mam Revuenona 1.8 (to dokładnie to samo) i jest tak samo ostry jak Zuiko 50/1.8Cytat:
Pentacon to żadne cuda też nie są, IMHO przymkniecie do F4 dawało akceptowalny obraz...
Ohoho :DCytat:
Pojawił się dandelion na 4/3 - działa potwierdzenie AF oraz stabilizacja.
Będzie się działo...
Choć ja pewnie zostanę przy pełnym manualu :>