Oj dawno mnie tu nie było. Widzę sporo nowych zdjęć i kombinacji, zresztą bardzo udanych :grin:
Wersja do druku
Oj dawno mnie tu nie było. Widzę sporo nowych zdjęć i kombinacji, zresztą bardzo udanych :grin:
Jak dla mnie nr 2. 1 i 3 przekombinowane.
T.
Wszystkie kanapki dobre.Od wlasciciela kadru zalezy co nam chce pokazac.Wklepanie maski i uzycie pedzla pozwala na modyfikacje w niektorych partiach kadru.Tylko mozna niebezpiecznie sie zwrocic do metody tilt schifta i tym sposobem bedziemy prekursorem "kanapki z przesunieta osia obrazu"
Ot i sedno!
Prawdziwą kanapką Ortona jest tylko pierwsza fota!:grin:
Druga ma maskowane miasteczko, a trzecia niebo.
oczywiście wszystkie trzy mają "wyśrubowane" ustawienia, dla podkreślenia efektu.
Jak pisałem: będzie tutek o tej metodzie, a jak się Kardynał zgodzi dołączę akcję do PS'a dla grzecznych OlyManiaków.:grin:
Z tym Ortonem to trzeba uważać żeby nie przedobrzyć jak np w 1 zdjeciu. Ja robię tą kanapkę tak- dokładnie jak Orton - jedno zdjęcie ostre, drugie całkowicie nieostre - lub z taką głebią aby to co chcemy było podkreślone lub nie etc i nakładam warstwy na siebie w ps. W drugim przypadku poprostu zmazuje gumką poszczególne pole obrazu.
ps fajny kadr, 2 mi sie najbardziej podoba- choć nieprawdziwa;)
Wiem, że nie używał psa, nie miał aparatu cyfrowego etc; --- chodziło mi o scalenie 2 zdjęć z różną głębią ostrości ......bo jak pamiętam kiedyś o Nim czytałem - to coś takiego robił, bodajże jeszcze lekko prześwietlał jedno ze zdjęć...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
....znalazłem dokładnie wygląda to tak (oryginalna strona autora)
a jednak używa PS;)
http://www.michaelortonphotography.com/ortoneffect.html
.....zobaczcie też galerię
Była 2 w galerii, nie spodobało się - do kosza :-D