Faktycznie wygląda dziwnie:
Załącznik 107685
Wersja do druku
Faktycznie wygląda dziwnie:
Załącznik 107685
Przeskalowałem panoramę jeszcze raz, tym razem suwak ostrzenia na 0.
Dla porównania obydwa
30%Załącznik 107683 0%Załącznik 107684
Twój wybór, a czy dobry... Jakby panorama była w orientacji poziomej złożona z 15 zdjęć tez max 800pix dłuższy bok będzie?
Moim zdaniem większy obrazek przyjemniej się ogląda (szczególnie panoramy)
Pamiętasz jak się "pożarliśmy":wink: o prążki na Twoim zdjęciu, które dodał właśnie Lanczos
Stąd taka moja sugestia (nie koniecznie trafna).
Zawsze po przeskalowaniu i wyostrzeniu oceniam to "na oko". Przecież od razu widać co zostanie zapisane i jak będzie wyglądać. Z tym, że zawsze używam metody dwusześciennej (Bicubic) w PSE.
Przyznam nie widzę żadnej różnicy.
To nie jest najlepszy przykład. Moje zdjęcie, nazywam panoramą (bo sklejane jest z wielu zdjęć), chociaż, zgodnie z definicją, nie jest panoramą. Powinienem je raczej nazwać sklejką. Wynikowe zdjęcie jest zbliżone do proporcji 3:4, więc nie widzę powodu Nadmiernie powiększać zdjęcia.
Dla mnie, do oglądania, najlepszy jest obraz mieszczący się w całości na ekranie (chyba, że jest to typowa panorama)
Cytujesz Bodzipa, który wykazał wyższość skalowania stopniowego/krokowego nad skalowaniem w jednym kroku. Podejrzewam, że Step resize, którym posłużył się Bodzip, opiera się również na interpolacji Lanczosa.
Od długiego czasu stosuję Lnczosa, bo gdzieś wyczytałem, że daje najlepsze efekty. Ile w tym prawdy- nie wiem.
---------- Post dodany o 18:38 ---------- Poprzedni post był o 18:36 ----------
To mózg kłamie :-P
Dla mnie też. Nie mów, ze 900pix w pionie Ci się nie mieści. Po wejściu w przeglądarce w tryb pełnoekranowy (F11) pewnie i 1000pix w pionie się zmieści ale ok. zostawmy to. Taka Twoja decyzja.
Być może. Jednak w jednym kroku to te skalowanie w Lanczos trochę jednak pozostawia do życzenia. Być może tylko w Gimpie i na określonego typu zdjęciach (dodane prążki)
Też nie wiem. Tak się tylko zastanawiam jak daje najlepsze efekty dlaczego go nie ma w płatnym programie PSE (nie wiem jak w pełnym Photoshopie), a jest w darmowym Gimpie.
Zaczynam być upierdliwy to już może nie będę kontynuował polemiki.:)
pozdr.
---------- Post dodany o 19:05 ---------- Poprzedni post był o 18:58 ----------
Coś tam może i widać. Jakby nieco drzewa się przyciemniały. Zwracałem główną uwagę na budynek i tu się nic nie zmienia mz. (powiększyłem sobie obydwie wersje :) )