To się ogląda! :)
Wersja do druku
To się ogląda! :)
Można czerpać inspirację. Ale czy jestem w stanie zwlec się tak wcześnie rano na robaki...
Sam nie wiem :)
Dzięki za odwiedziny i zostawienie kilku słów. Zawsze warto, wcześnie wstać, nigdy nie wiadomo co można znaleźć...
Nasierszyca różnobarwna (Endromis versicolora), kilka lat poszukiwań...
636. Ona
Załącznik 254600
637. On
Załącznik 254601
Piękny okaz. Te jajeczka na 636 to jej?
Na 637 fajna scenka z tą maleńką muchówką na czułku.
Piękny owad, piękne zdjęcia. Sama przyjemność pooglądać.
637 zgłoszone do Fotografii maja:-)
Dzięki za odwiedzanie :)
Dzisiejsze przeobrażenie Łunicy czerwonej
638.
Załącznik 254674
639.
Załącznik 254675
640.
Załącznik 254676
641.
Załącznik 254677
Piękna seria zdjęć a ile do tego wspomnień z samej sesji...
Najlepsze jeszcze przed nami. :)
Też tak sądzę:-)
ok.
642. Żagniczka wiosenna
Załącznik 254715
O żesz... ale piękny zestaw, sama radość podziwiać.
A plusa nie mogę. Buuuuu :(
Ja mogłem :-) Poszło.
Cóż można napisać - kolejne piękne...
Pięknie!
Dzięki za wpisy
643. Żagniczka wiosenna (Brachytron pratense) tym razem już dorosła, choć jeszcze młoda. Mam nadzieję w tym sezonie upolować już taką w pełni wybarwioną.
Załącznik 254921
Ciekawa modelka pokazana w perfekcyjny sposób.
Żagniczka wiosenna robi wrażenie. Perfekcyjna.
TJ
Dzięki za wpisy
644 Ważka czteroplama (Libellula quadrimaculata)
Załącznik 254952
Piękna seria, wykład kawa na ławę. Ale jaki.
TJ
Piękna seria o dużych walorach dydaktycznych.
Co wejdę w ten wątek to solennie sobie obiecuję, żeby nie kupować obiektywu makro, bo takich zdjęć jak robicie, nigdy nie zrobię.
Super zdjęcia, gratulacje zarówno za warsztat fotograficzny jak i entomologiczną wiedzę. Czapki z głów!
też kiedyś tak myślałem... Dzięki za uznanie :) Fajnie się czyta, przynajmniej wiadomo, że to mnóstwo czasu spędzonego w terenie nie poszło na marne :)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Dzięki Tadeuszu. Jak tak pomyślę, to sporo tych przeobrażeń udało mi się obserwować i fotografować (z różnym skutkiem) Tak naprawdę to chyba najnudniejsze sesje... Siedzi się czasem kilka godzin fotografując jedną akcję, jednego owada, a w koło czeka tyle innych...
Dzięki. Gdybym tak jeszcze opisywać miał czas, było by o wiele ciekawiej. Kiedyś postaram się nie tylko pokazać, ale i opisać :)
645. Rilaena triangularis, Kosarz podczas posiłku. Pierwszy raz udało mi się go fotografować w takiej sytuacji. Nie było łatwo, każde poruszenie jedzonkiem rozwalało serie... Ale coś tam wyszło i postanowiłem mimo wszystko pokazać...
Załącznik 255079
646.
Załącznik 255080
Zdjęcia przepiękne. Szacunek za umiejętności. Jeżeli można, to zapytam, prezentowane tutaj zdjęcia są wykonywane sprzętem Olympusa? Jaki obiektyw?
Piękne zdjęcia. Na dodatek bardzo ciekawa scena. Kosarze zazwyczaj są aktywne nocą i nigdy mi się nie udało spotkać posilającego się egzemplarza.
Kosarz przy posiłku - ładne kolory, kompozycje urozmaicone ciekawym tłem, kształtami i barwami owadów. Długonogi pająk zieje okrucieństwem i chciwością.
TJ
647. portret muchówki Odontomyia ornata - zmrużek
Załącznik 255223
Za każdy wpis bardzo dziękuję :)
Nie wiem jak pisać z opadniętą szczęką... :-) ;-)
Piękne. Jakość perfekcyjna.
Doskonałe.
647 - super fotka.
Pokazuje doskonale, precyzyjnie geometrię rozłożenia elementów w oku owada. Ta geometria powstaje poprzez oddziaływanie genów. To geny (odcinki DNA) w chromosomach tego owada powodują powstawanie tak doskonałej geometrycznie struktury, jak oko. Gdzie leży, w czym leży ta właściwość genów? W jaki sposób kolejność zasad kodujących geny w DNA przekłada się na geometrię oka? Co ta kolejność ma wspólnego z geometrią oka?
TJ
Za wpisy dzięki :) Tadeuszu Twoje są po prostu extra :)
648. Przeobrażenie Miedziopiersi żółtoplamej. (Dzisiejsze)
Załącznik 255286
Chociaż mało światła (czepiam się), to fotki są bardzo malownicze, dydaktyczne i tajemnicze.
TJ
Jest dużo lepiej. W poprzednim "zabiłeś"światła.
W obecnej wersji histogram nie wskazuje na jakieś problemy ze światłem. Piękna seria o dużych walorach dydaktycznych.