Star 266 - Air Show Radom 2015.
Załącznik 210590
Wersja do druku
Star 266 - Air Show Radom 2015.
Załącznik 210590
Willys MB - ILA 2014 Berlin.
Załącznik 210620
Pandur II - IDET 2017 Brno.
Załącznik 210661
de Havilland DH.98 Mosquito - firmowe muzeum w St Albans.
Załącznik 210689
T-34/85 - HGM Wiedeń.
Załącznik 210718
To oznaczenie na wieży - czyżby był on wykorzystywany w armii austriackiej?
Dzięki za wyjaśnienie! Czy ten system oznaczeń jest nadal w Polsce stosowany? Bo jakoś nie rzuciły mi się w oczy podobne oznaczenia na wieżach czołgów naszego wojska.
Jednak nie, egzemplarz na zdjęciu, służył w armii austriackiej. T-34 używano w niej do 1960 roku. Sprawdziłem w kilku źródłach, oto jedno z nich - link.
Bomba lotnicza HC 2000 lb - Muzeum RAF w Londynie.
Załącznik 210795
... pełna racja . Ja odniosłem się do oznaczenia które stosowane było w polskich siłach zbrojnych na wschodzie w okresie wojennym . Jest identyczne i zgodne z tym co napisałem . Nie brałem pod uwagę austryjackiej symboliki ponieważ sporo takich niuansów piszę z głowy a nie szukania po necie . Okazuje się jednak , że czasem warto zajrzeć :roll:
de Havilland DH.115 Vampire T.11, na terenie firmowego muzeum w St Albans.
Załącznik 210819
UAZ-69 + 14,5 mm ZU-2 na XII Małopolskim Pikniku Lotniczym w Krakowie.
Załącznik 210863
Mi-8 ; Air Show Radom 2013.
Załącznik 210873
OT-810 ; IWM Duxford.
Załącznik 210893
14,5 mm PTRD - MWWO Mińsk.
Załącznik 210928
Tak wysoko tę rusznicę przeciwpancerną ustawili... do samolotów chcieli z niej strzelać???
Rzeczywiście dziwnie to zaaranżowali. Może w zamyśle było zwalczanie opancerzonych szturmowców? :wink:
37,5 ft Seaplane Tender Mk.1 - Muzeum RAF w Londynie.
Załącznik 210972
... tak jak strzelanie z Vis-ów czy Błyskawic do czołgów w powstaniu :wink: Tu chodzi o siłę ognia i efekt psychologiczny . Na zdjęciu są partyzanci , a ci strzelali z tego co posiadali . To nie jest zła idea , biorąc pod uwagę efekty trafienia z takiego pocisku. Nawet jak nie zestrzelił to poniszczył osprzęt , poranił załogę , narobił szkód . To jest amunicja , która by była efektywna musi trafić w twardą stal. Wtedy staje się granatem odłamkowym . Ten model karabinu przeciwpancernego , podobnie jak nasze kbUr 35 stały się później pierwowzorami dzisiejszych WKW .
W bitwie nie zawsze chodzi o zabijanie , Czasem wyeliminowanie sprzętu przynosi dużo większe korzyści .
Co do siły pocisku i sensowności eliminowania sprzętu - masz rację, ale... jakie jest prawdopodobieństwo trafienia pojedynczym strzałem z rusznicy nie posiadającej odpowiedniego celownika do lecącego samolotu? A zanim po spudłowaniu zdąży się przeładować samolot będzie już daleko...
W warunkach bojowych 1/100 , czyli trafi albo nie trafi z założeniem że nie trafi . Ale ... technicznie jest to możliwe . Przy prędkości samolotu w locie nurkowym (atak na cele naziemne ) , w okresie II wojny światowej , w okolicach do 500 km/h , pocisk lecący z prędkością 1000 m/s jest w stanie dogonić maszynę mając sporo energii w zapasie . Przy strzelaniu na wprost , rusznice wyposażano w celowniki z nastawami od 100 do 300 m . zawsze jakaś szansa była . Ale to takie same legendy jak Zajcew ...
Technicznie wygranie '6' w Totolotka też jest możliwe, ale nie odważyłbym się doradzać inwestowania majątku w jego zakłady w jego zakłady w celu pomnożenia kapitału:-) Prawdopodobieństwo, by samolot leciał dokładnie w kierunku od/do celującego jest znikome - w przeciwnym przypadku przy celowaniu trzeba celować przed samolot z odpowiednią poprawką - w odróżnieniu od przeciwlotniczych karabinów maszynowych (z których też niełatwo było w samolot trafić) celownik tej rusznicy nie ma żadnych narzędzi które by to ułatwiały. Ale fakt - różne dziwa się zdarzają - czytałem niedawno o przypadku zestrzelenia samolotu z armaty czołgowej - być może jedynym w historii lotnictwa...
Chyba nie ma sensu spierać się o dziwne pokazanie tego PTRD. Twórcy ekspozycji mieli taką fantazję i zrobili jak chcieli. Przypominam, że podobne wątpliwości dotyczyły tratwy z M-30 i załogą. Przeciętny zwiedzający pewnie nawet się nie zastanowi nad tym, czy coś takiego jest prawdopodobne.
Dassault Étendard IVM - MLiA w Le Bourget.
Załącznik 211004
Muzeum Obrony Wybrzeża.
Muzeum Obrony Wybrzeża.
Jakiś czas temu w Katowicach odbył się piknik militarny w rocznicę Powstania Śląskiego.
Były pokazy sprzętu wojskowego. Zrobiłem kilka zdjęć tego sprzętu telefonem. Niestety dużo ludzi było i są oni też na zdjęciach.
Załącznik 212534
Załącznik 212535
Załącznik 212536
Załącznik 212537
Kilka następnych
Załącznik 212564
Załącznik 212565
Załącznik 212566
Załącznik 212567
Załącznik 212568
@koronax - bardzo ciekawe zdjęcia - szczególnie zestaw rakietowy i oryginalnie pomalowany czołg.
No przyznam że ten zestaw rakietowy bardzo mi się podobał. Ten czołg też. Co do czołgu jest to chyba PT Twardy.
Ostatnia porcja zdjęć z pikniku militarnego w Katowicach
Załącznik 212584
Załącznik 212585
Załącznik 212586
Załącznik 212587
Załącznik 212588
Załącznik 212589
Fajne ujęcia ciekawego sprzętu :)
TKS
Załącznik 214741
Załącznik 214742
Załącznik 214743
Załącznik 214744
Zdjęcia zrobione podczas rekonstrukcji Bitwy Radłowskiej w Biskupicach Radłowskich.
@ronin75 - super zdjęcia.
Tego "czegoś" nie potrafię rozpoznać - jakaś wariacja na temat sprzętu produkowanego przez PzInż???
Załącznik 214748
Załącznik 214749
Załącznik 214750
Załącznik 214751
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Sokół
Załącznik 214754
Załącznik 214755
Załącznik 214756
Chyba słusznie się domyślasz - od przodu aż do oparcia kanapy wygląda jak ciągnik PZInż 302 do holowania działek przeciwpancernych 37mm produkowany na bazie fiata 508 (brakuje tylko reflektorów - ale są dziury do ich zamontowania). Tylna część to chyba dzieło fantazji współczesnych konstruktorów pojazdu.
Tylna część jest na takim poziomie, żeby rozstrzelać szybę w przedniej części. Moim zdaniem kompletna fantazja.
No fakt, taczanka, to pierwsze skojarzenie :)