-
Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.
A dzięki za miłe słowa. Co do zdjęć, to najlepsza jest pierwsza panna na tle szyby, światło było fajne. Fajnie też wyszedł Canonmen, idąc za waszymi sugestiami trochę je wykadrowałem. Ogólnie bardzo mnie cieszy i to że byłem na targach że pierwszy raz mogłem zrobić zdjęcia OMD i mam z tej imprezy fotki, choć nie jest ich za wiele.:grin:
Był ze mną pewien forumowicz i też miał tą okazję, ale nie zdradzę kto. No może kiedyś.:grin:
-
andtor2 - masz racje o gustach sie nie dyskutuje i ja również zgadzam sie z zacytowanymi przez Ciebie komentarzami co jednak nie zmienia mojej opinii na temat zdjec, które poleciłeś jako fajne. Bo dla mnie fajne to nie tylko to, że mamy wyodrebniony glowny motyw (w tym przypadku te panie) ale również jak są pokazane i jak sie prezentują na zdjeciach i tu BIKER moim zdaniem na kilku zdjeciach pokazał je z wiekszym gustem. Ale kazdy ma prawo do wlasnych gustow i ocen.
BIKER mnie ciekawi jak te zdjecia wyszly by przy mniejszej wartosci przyslony bo jednak f8 w systemie m4/3 to sporo. Przyznam sie szczerze, ze dla mnie to wlasciwie max, ktory uzywam, a w pomieszczeniach zamknietych nawet nie pomyslałbym o tak wysokiej wartosci. Moim zdaniem kilka zdjec tych modelek wyszlo by o niebo lepiej gdybys zastosowal najmniejsza wartosc przyslony. Odwiedza Cie sporo doświadczonych Forumowiczów wiec moze napisza jakie jest ich zdanie w tym temacie.
Miło sie tu wpada i oby do wiosny - czas rozpoczac rowerowa kariere :-)
-
Persiku fotki panienek które zrobiłem, dają się trochę skorygować więc trochę mi z tego zostanie. A ustawienia przysłony może faktycznie było za wysokie podobnie jak iso. Zobaczę co mi wyjdzie z korekty.
A co do kariery rowerowej- mam sporo planów na razie przyziemnych ze względu na wyzwania rodzinne i jeszcze niepewną prace. Czas pokaże co z tego wyjdzie. Na pewno wybiorę się na kilka wycieczek po woj. łódzkim bo jest tu sporo nowych lub odrestaurowanych objektów.
A czy będzie dalsza eskapada, nie wiem ale mam nadzieję.
A dzisiaj obfociłem z naszym wesołkiem CzaRmaxem Grohmanowską przędzalnie. He he ile razy bym tam nie poszedł, zawsze coś ciekawego znajduję.:grin:
Pozdrowerki:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
A dzisiaj obfociłem z naszym wesołkiem CzaRmaxem Grohmanowską przędzalnie
O Boże ale mnie zgonił po wertepach w śniegu po kolana i w buszu po czubek głowy ;) :)
-
Raz, dwa, trzy, CzaRmax w akcji:grin:
Fajnie że chciałeś mi potowarzyszyć w tworzeniu tej smutnej fotodokumentacji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Raz, dwa, trzy, CzaRmax w akcji:grin:
Fajnie że chciałeś mi potowarzyszyć w tworzeniu tej smutnej fotodokumentacji.
Fajnie wyglądam od tyłka strony, dobrze, że mi przedziałek nie wyszedł hehehe ;) :D
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Fajnie wyglądam od tyłka strony, dobrze, że mi przedziałek nie wyszedł hehehe ;) :D
Mało brakowało :mrgreen:
-
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty CzaRmaX.:cry:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty CzaRmaX.:cry:
Spoko już dzięki Tobie w końcu pierwszy raz w życiu wybrałem się specjalnie fotki zrobić a nie tylko przy okazji :)
-
1 załącznik(ów)
No i właśnie dlatego masz odemnie specjalne dzięki. Tak trzeba, bo inaczej ten "brak czasu" zabije wszelką radość. Oby tak częściej.
Ja wsiadam wreszcie na rowerek bo mój czas nadchodzi:grin: a Olek ma gwarantowane miejsce na..........plecach.:grin:
Z pierwszymi objawami wiosny zaczynam znów swoje polowanie na perły Łodzi i nie tylko.
A niżej jest odnowiona wersja starej ponad 100 letniej willi na ul. Wróblewskiego. Jeszcze nie idealna bo te krzaki, ale.............:grin:
-
1 załącznik(ów)
A to herb Grohmana umieszczony na bramie przędzalni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Zdradzę Wam, że BIKER dla lepszego kadru chciał przestawiać bramę aby w tle była przędzalnia ale brama była za mocno przyczepiona więc z tle widać to co widać :) :)
-
1 załącznik(ów)
To w tle to willa Grohmana, do której muszę jeszcze wrócić. Juz tam byłem z naszym kolegą ZbiZim i nie tylko takie mam wspomnienia.
Fajnie się na nich ćwiczy.:grin:
-
-
Moje małe wspomnienia nowych wersjach fotek.
1 Zamek w.............możecie zgadywać
2 Świątynia Diany z parku Arkadia
Wybaczcie nie było ostatnio z braku czasu szans na nowe fotki, więć tak skromnie w wolnej chwili starałem się nieco poprawić te najciekawsze.
Ale pogoda już jest, więc będzie trochę nowości:grin:
Pozdrowerki dla odwiedzających.:grin:
-
Nawet miłe te wspomnienia :)
-
Do Arkadii i Nieborowa muszę wrócić bo podobno coś odrestaurowali, warto zobaczyć i nowe mam nadzieję lepsze fotki wykonać. Może się uda załatwić fotki wieczorne, bo to świetnie wygląda z tymi zabytkami.:grin:
-
Nieborów to fajna sprawa a szczególnie park w Nieborowie to taka mała bajka :)
-
Widok zamku ekstra - tak trochę bajkowo.
-
Ten nazwany bajkowym widok zamku to....Bobolice. Ustrzeliłem go w 2012 r na zlocie forumowym.:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Noo BIKER! Coraz lepiej!
-
No kurka wodna sam książę Saboor mnie odwiedził:grin:
Zaś pierona ale awansowałem.:wink:
Witaj sympatyczny mój kolego, motywatorze i krytyku niestrudzony:grin:. Jak widzisz staram się jak mogę, choć mogę jeszcze nie wszystko. Ale oblicze moje się cieszy z powodu wizyty Twojej i słońca na niebie. Bo ono oznacza, rower i foty.:grin:
A Ty ........zaglądaj częściej:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
No kurka wodna sam książę Saboor mnie odwiedził:grin:
Ale nie popadaj w samouwielbienie z tego powodu :-P
-
Nie Heniu to mi nie grozi, bo Twoja wizyta też bardzo cieszy:grin:.
To pokażę Wam dzisiejszy świt nad Łodzią.:wink:
Jechałem do pracy rowerkiem i w parku na Widzewie zobaczyłem to:grin:
Oj cieszą moje oko takie kolory:grin: ale postaram się o lepsze
-
2 załącznik(ów)
Wracając dziś z pracy odwiedziłem Skansen architektury drewnianej przy Białej fabryce Geyera. Wiosna jeszcze co prawda zielonej barwy nie pokazała, ale przy starej willi ustawiono mały pomnik Trzech misiów który trochę uatrakcyjnia cały skansen, no i zapewne zwabi tam rodziców z dzieciakami. ja skorzystałem z okazji żeby sobie strzelić fotkę szkoleniowa i pobawiłem się nią w OL Viewerze i Gimpie(perspektywa) bo kadr mnie do parteru sprowadził, co "zaowocowało" drobną krzywizną.
I coś tam wyprostowałem, ale fotka jest trochę za ciasna.
Dla porównania, wstawiłem większy kadr.
Ale ja tamtędy przejeżdząm codziennie......................:grin: Poczekam na poprawkę aż się zazieleni.:grin:
-
Fajnie wyszła ta pierwsza fota z misiami. One mówią "dawaj Biker idziemy na jednego" :)
-
Mokro jest tam jeszcze a odchylanego ekranu nie mam, dlatego trochę ścięte. Ale jak trochę się zazieleni to się nawet położę, żeby ciekawiej wyszło.:grin:
-
Jak prostujesz, to kamień jest do przycięcia, jak najbardziej. Szkoda że "buda" ma ucięty czubek.
Zawsze pamiętaj przy robieniu zdjęcia, że potrzebny zapas na straty przy prostowaniu.
-
2 załącznik(ów)
Tak mistrzu Bodzip:grin:czynię usilne starania by jednak cos było lepiej.
Wkrótce będzie ta sama fotka, ale bez cięć za to otoczona zielenią.
A tymczasem odświeżyłem nieco naszego Tuwima:grin:, a na dodatek wstawiłem fotkę z parkowej alejki na Widzewie trafioną ok. 5 rano w drodze do pracy:grin:
-
Ten Tuwim miło kolorystycznie wyszedł ale chyba trochę za mało dołu :)
-
Fakt trochę mało. Ale i tak się cieszę ze mi takie ujęcie wyszło, światła dostarczył mi..............taksówkarz swoim samochodem:grin:.
A swoją drogą Czarny próbowałeś oświetlić jakichś zabytek światłami samochodu i strzelić fotę???
Spróbój np. na kapliczkach w Łagiewnikach- wyjdą zaje............:grin:, jakby co to ja też.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
A tymczasem odświeżyłem nieco naszego Tuwima:grin:
A gdybyś mu tak nieco błysnął? Tak troszkę doświetlił z przodu (może 1/64)?
-
Witaj Heńku!!.
Wiesz ja nawet najpierw pomyślałem o użyciu lampy, ale sytuacja się tak ustawiła, że powstała szansa na światła z samochodu na co zresztą zgodził się taksówkarz, i sotatecznie uznałem to za finalne światło.
To trochę efekt mojej ciekawości i wykorzystania rad z pewnej ksiąźki o nocnej fotografii. Tam wśród porad były światła samochodu a nawet latarka. Ponieważ ulica była lekko oświetlona uznałem że chcę zobaczyć efekt ze światłami samochodu bez doświetlania lampą, i tak ostatecznie pwstało to zdjęcie, choć w orginale balans bieli był nieco inny.:grin:
Na ostatnim zlocie w Łodzi byłem z kilkoma kolegami w lesie Łagiewnickim, gdzie też próbowaliśmy sfocić spowite ciemnościami dwie kapliczki używając do oświetlenia świateł samochodu. dwa zdjęcia mi za bardzo nie wyszły a więcej zrobić nie mogłem bo padła mi bateria w aparacie. Ale taki eksperyment nadal mnie kręci:grin:
-
Z ostatnich najbardziej spodobały mi się - świt nad Łodzą i te z posta nr 1856. Eh, szkoda, że nie numerujesz zdjęć.
Fajnie, że eksperymentujesz bo czasami własnie z takich eksperymentów wychodzą najlepsze i najciekawsze zdjęcia. Gdzieś tez wyczytałem, że idealnie skomponowane zdjęcie może być dobre ale tak naprawdę wyjście poza utarte szlaki otwiera drogę do zdjęć świetnych. Oczywiście cześciej takie eksperymenty kończą się słabymi zdjęciami ale jak wyjdzie przynajmniej jedno na sto to już niezły sukces ;-)
-
Witaj Persiku:grin:.
Fotki z posta 1856 są ponumerowane 1 to zamek w Bobolicach ustrzelony na zeszłorocznym zlocie a 2 to Światynia Diany, w obu zmieniłem trochę balans bieli i zrobiłem drobne kadrowanie w nowym programie Olympus Viewer 3 ustawiając balans na punkt szarości. Podobną metodą korektuję inne zdjęcia choć nie wszystkie. A co do eksperymentów, to warto sie pobawićświatłem również wieczornym. Teraz wracam do fotek ustawianych manualnie, bo bardzo mi się to podoba. Wiosenne kolory na pewno pomogą strzelić fajne fotki.:grin:
-
Czekałem, czekałem i się doczekałem. W niedzielne przedpołudnie ruszyłem do ruin jednej ze starych fabryk. Ale najipierw poszukałem wiosny w parku Źródliska założonym przez Scheiblera jako dodatek rekreacyjny do osiedla Księzy młyn. A park to choć niewielki, urzeka urokiem ponad 100 letnich drzew dumnie rozposcierających swe długie ramiona. Pochodziłem więc sobie pośród nich, słuchając spiewu ptaków, patrząc na kąpiące się kaczki i wypatrując wiosennych obrazków z cieniami drtzew na tle błękitnego nieba.
1 wysepka na parkowym stawie
2 wodne odbicia
3. Scenka znad stawu
W nastepnej części pokaże kolejne fotki:grin:
-
1 załącznik(ów)
Podczas powrotu ze spaceru po parku Żródliska, tarfiła się nie tylko mnie, fajna scenka.
Mała wiewiórka przyszła do kiosku z gazetami........chyba po orzeszki, a ja ją Olkiem potraktowałem i mam:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Podczas powrotu ze spaceru po parku Żródliska, tarfiła się nie tylko mnie, fajna scenka.
Mała wiewiórka przyszła do kiosku z gazetami........chyba po orzeszki, a ja ją Olkiem potraktowałem i mam:grin:
HIT !!! :grin:
-
Wpadła po wiadomości ze świata, w parku się może nudzi :) . Fajne