Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A to??...Tu w tych zaznaczeniach?
Mirku, oczywiście są, ślepy jestem. Na wizjerze te flary płoną a tu są tylko małe jak dla mnie odbarwienia.
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Mirku, oczywiście są, ślepy jestem. Na wizjerze te flary płoną a tu są tylko małe jak dla mnie odbarwienia.
Podgląd w wizjerze jest zazwyczaj na innej przysłonie niż zdjęcie. Inna sprawa, że matryca w okienku nie jest idealna. Łatwiej o przepały i niedoświetlenia.
Potem na zdjęciu wychodzi lepiej.
Jak optyczni przetestują na dziadku E-PL1 to zobaczysz dopiero jakie flary mogą strzelić :-).
najpiękniejsze podsumowanie"
"Widać więc, że oba obiektywy (Panasonic 12-35/2,8 i Olympus 12-40/2,8 dop. mój) mają sporo do zaoferowania i o wyborze jednego z nich mogą decydować drobne niuanse. Taka sytuacja cieszy. Lepiej mieć wybór między dwoma dobrymi obiektywami niż między dwoma słabymi. "
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
najpiękniejsze podsumowanie"
"Widać więc, że oba obiektywy (Panasonic 12-35/2,8 i Olympus 12-40/2,8 dop. mój) mają sporo do zaoferowania i o wyborze jednego z nich mogą decydować drobne niuanse. Taka sytuacja cieszy. Lepiej mieć wybór między dwoma dobrymi obiektywami niż między dwoma słabymi. "
Ja ponieważ już wybrałem będę używał argumentu, że Oly ma szerszy zakres ogniskowych :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
To i ja pokatuję pod tym kątem. jak jutro będzie widać słonko.
Bo takie pierwsze wrażenia mam żeby unikać agresywnych zdjęć pod słońce ale może się przedwcześnie zląkłem :)
chyba nie przedwcześnie - pamiętając o powyższych postach zrobiłem kilka pierwszych fotek pod słońce i z ukosa i są wszelkie możliwe odbicia, duszki i Bóg wie co. Obiektyw był bez osłony.
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
chyba nie przedwcześnie - pamiętając o powyższych postach zrobiłem kilka pierwszych fotek pod słońce i z ukosa i są wszelkie możliwe odbicia, duszki i Bóg wie co. Obiektyw był bez osłony.
z osłoną też czasem nie daje rady. To jedyny minus tego szkła Tak jest mistrzowskie, ale rozbestwiony na stałkach jestem troszkę :)
Optyczne w zaletach napisało :
rozsądna praca pod ostre światło.
poużywam i cosik napiszę
Widzę, że na optycznych dyżurne trolle działają. Panowie (część z was to czyta), nie róbcie wiochy olkowi zaklinając rzeczywistość.
Co do flar, ciekawe o ile jest lepiej od 12-60. Kurczątko, gdyby to nowe miało dłużej, to bym schrupał od razu. Nawet mogłoby mieć mniej szeroko. A tak to mi jednak brakowałoby trochę...
Takie 15-80 wezmę w przedpłacie :)
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Widzę, że na optycznych dyżurne trolle działają. Panowie (część z was to czyta), nie róbcie wiochy olkowi zaklinając rzeczywistość.
Co do flar, ciekawe o ile jest lepiej od 12-60. Kurczątko, gdyby to nowe miało dłużej, to bym schrupał od razu. Nawet mogłoby mieć mniej szeroko. A tak to mi jednak brakowałoby trochę...
Takie 15-80 wezmę w przedpłacie :)
Próbowałem dzisiaj robić te same kadry MZD 12-40 i ZD 12-60. Oba obiektywy łapią flary ale każdy inaczej i przy różnych kadrach. Test nie był super precyzyjny bo nie miałem statywu ale osobiście na razie nie widzę sensu by dźwigać ZD 12-60 ze względu na pracę pod słońce.
E-M5 + ZD 12-60
Załącznik 106525
2 załącznik(ów)
Pan Milicjant i jego wspaniała maszyna
Załącznik 106556