3 załącznik(ów)

Odp: "The zdjęcia"- coś ode mnie

Kolejne foty z tej samej nocy co to się skończyła jakiś miesiąc temu. Od tamtej pory zrobiłem gigabajty kolejnych. Co za dużo to nie zdrowo i z tej masy wcale nie wyjmuję perełek. Dużo jest zdjęć które można ocenić jako dobre, porządnie wykonane - ot gładko wyszlifowana i równo polakierowana deska. Mało jest za to takich z pomysłem, z nutą. Brakuje klepek z których można by zrobić skrzypce.
Te jakiś pomysł miały, a i zafascynował mnie temat krajobrazów nocnych.
318.
Załącznik 100200
Ani jeden z obiektywów jakie posiadam nie robi "słoneczka". Widuję wiele zdjęć robionych pod słońce które zamiast plamy jak na tym powyżej dają ładne rozchodzące się promieniście... promienie (bo jak to nazwać ?). Próbowałem na 14-54 i 9-18 na różnych przysłonach. Ma ktoś z tym jakieś doświadczenie ?
319.
Załącznik 100202
To wstawiałem już do galerii ale w wersji z wywalonym księżycem, tu przedstawiam zdjęcie Gimpem nie tykane.
320.
Załącznik 100201

Pytaj epicur-a jemu to fajnie wychodzi " słoneczko " 
Niezłe . Blog też fajny .

4 załącznik(ów)

Dziś bardziej dokumentacyjnie niż w celu próby prezentowania wielce wartościowych zdjęć.
Pierwszy raz widziałem miejsce o tak olbrzymim potencjale jeśli chodzi o zdjęcia. Ale byłem tam w innych celach więc wszystko pstrykane w przelocie i przy okazji.
Wstawiam bo to ciekawe jak wyglądają tu lasy po jakże typowych w tych terenach pożarach.
321.
Załącznik 100599
322.
Załącznik 100598
323.
Załącznik 100600
324.
Załącznik 100601
Miejsce to Warrumbungles National Park w NSW, niecały rok po pożarze. Na blogu jest kilka więcej lecz w paskudnej jakości.

Zajefajna mewa, jakby lądowała na lotniskowcu :)

Cytat:

Zamieszczone przez 
Hrr

Ani jeden z obiektywów jakie posiadam nie robi "słoneczka". Widuję wiele zdjęć robionych pod słońce które zamiast plamy jak na tym powyżej dają ładne rozchodzące się promieniście... promienie (bo jak to nazwać ?). Próbowałem na 14-54 i 9-18 na różnych przysłonach. Ma ktoś z tym jakieś doświadczenie ?

Wydaje mi się, że Samyang 7,5 Fisheye daje efekt, o który pytasz.
Pozdr

Wrzutka nocna przepiękna, szkoda tylko, że czas troszkę za długi i gwiazdy rozmazane wyszły, ale widziałam, że ISO już wykręciłeś. 318 i 320 naprawdę super. Krajobraz po pożarze poruszający, szczególnie pierwsza i ostatnia fotka. Fish, o którym pisze barmichal76 faktycznie daje taki efekt na zamkniętej przysłonie.

Rzuć okiem na te zdjęcia: https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post981006
Pierwsze dwa były robione Sigmą 30/1,4 na przesłonie 2,8
dwa ostatnie - ZD 9-18, niestety nie ma exifa, a nie pamiętam parametrów. Przesłona dość wysoka była.

1 załącznik(ów)

Dzięki za podpowiedzi ! 
Ze "słoneczkiem" z pobieżnych prób sprawa wygląda tak że faktycznie przykręcony 9-18 da co trzeba. Nawet na otwartym nie jest fatalnie - "plama" na 318 to zwykły nadmiar światła. Jak jutro w nocy nie będzie tak pochmurnie jak dziś to powinny się pokazać zdjęcia wykorzystujące nowo zdobytą wiedzę.
Realnasty - jak słusznie zauważyłaś tam z ISO nie szło już iść wyżej jeżeli chciałem mieć akceptowalną jakość tego zdjęcia. Na 320 to i chętnie bym je rozmył jeszcze bardziej ale to już na ostatkach drugiej baterii no i stać mi się tyle nie chciało ;)
barmichal76 tego Ciamcianga chodź bym bardzo chciał to do E-3 nijak nie przykręcę - a fisz od dawna mnie się marzy !
324.
Załącznik 100651
Już wrzucałem to do DTIL, ale że je lubię to niech i w wątku będzie.

Cytat:

Zamieszczone przez 
Hrr

barmichal76 tego Ciamcianga chodź bym bardzo chciał to do E-3 nijak nie przykręcę - a fisz od dawna mnie się marzy !

Innymi słowy - czas na E-M1 !!! :)
Kupowałem Samyanga bez większego przekonania, ale jakościowo rzeczywiście ciężko się przyczepić. I do tego cena przyjazna :)
Pozdr