Czyli dużo gorzej niż w Ricohu?
Wersja do druku
Czyli dużo gorzej niż w Ricohu?
Zapewne był zaimplementowany na kolanie by zdążyć w terminie...
Czyli porównując do AF w trybie LIVE z e-420 i pancackiem jest podobnie?
Było tak słabo z KITEM dedykowanym czy z klasycznym szkłem FT?
Jak z MF? -powiększenie zajmuje CAŁY ekran>>?<< czy tylko wycinek z centrum jak to było w np. fuji s602Z?
Dzięki za pomoc.
Rafał.. będzie EP2 :) już za rok... i będzie AF o niebo lepszy...
Z tym chodzeniem to nieco gorzej, albo nawet porównywalnie jak z 14-54 podpiętym do E-410. Tragedii nie ma, ale jak pisał Rafał, ten AF to nie jest to, na co wielu tutaj oczekiwało. I nie mówię tutaj raczej jako "ulicznik". W moim mniemaniu AF pracuje lepiej z nowym "plackiem" Olympus M.Zuiko Digital 17mm/f2.8, niż z mikro-zoomikiem 14-42mm/f3.5-5.6.
Jak wrócę z pracy napiszę małe co nieco, bo akurat miałem okazję potestować go w zasadzie przez cały dzień - było 5 osób na jednego PENa, ale jakoś mi się tak "fuksnęło". Mam nieco krytycznych przemyśleń, nie tylko co do AF, ale o tym już "z domu" ;)
Pozdrawiam
Musisz poczekać na nowego Panasonica. Obiecał coś małego z m43 na jesień.
Może wsadzi AF z G1? Obiektywy to tego przypniesz i Zuiko, i Panasa.
Pewnie go pokażą razem z wypuszczeniem 20mm f/1.7 na rynek.
Na Samsunga NX3 raczej bym nie liczył. Co prawda domniemana specyfikacja ciekawa (najnowsze plotki na optyczne.pl) bo użyją OLED (w co wierzę, bo już mają takie kompakty), ale będzie to raczej rozmiarów G1 niż EP-1.
Jak nic, przez ten AF cena EP-1 szybko spadnie.
A tyle mnie opieprzano na tym forum gdy pisałem o kiepskim AF (nawet jakieś minusy czy ostrzeżenia otrzymałem). Okazuje się, że się potwierdza.
Spadnie, spadnie. Fakt że wysoka jakość wykonania (metalowy) podnosi cenę, ale ten aparat nie ma żadnych nowych technologii. EVF nie istnieje. LCD kiepskiej (jak na obecne standardy) rozdzielczości, AF z kompaktów (a wiele kompaków ma lepszy). Dziś to najmniejszy aparat z dużą stosunkowo matrycą i wymienną optyką.
Ale... Panasonic wypuści swojego malucha, może z AF z G1. Matryca ta sama (lub nowsza, z GH1), filmy będą, optyka może być z Olka (jednak będzie 20mm f/1.7), tyle że brak stabilizacji matrycy. Może wsadzą OLED?
Samsung wypuści NX3 z OLEDami. A pewnie potem jakiegoś OLED-owego malucha.
Samsung na pewno wsadzi OLED, bo on w tym już jest pionierem.
Wtedy EP-1 będzie po prostu za słaby (ze swoim AF-em i swoim LCD), by nawet ze swoją urodą utrzymać obecną cenę. Za rok będzie kosztował ok. 2000PLN z 14-42.