2 załącznik(ów)
Odp: KWIOTKI....otwarty wątek florystyczno-florystyczny ;-)
Bardzo ładne gatunki pokazujecie.
Oczywiście te egzotyczne, sfotografowane w swoim naturalnym środowisku są bardzo interesujące, zwłaszcza, że wiele z nich uprawiamy jako rośliny doniczkowe:).
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
...Te kwiatki sfotografowałem w górach Semien na wys.2500-3000m
Na pierwszym zdjęciu cyanotis, blisko spokrewniony z popularną trzykrotką, a na drugim zdjęciu Plectocephalus varians, niestety nie ma polskiej nazwy.
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Ten drugi mi jakiegoś naszego miejscowego z gór przypomina, tylko że te nasze bardziej niebieskie chyba :)
Racja, bardzo podobny do naszego chabra, to ta sama rodzina.
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
Też z wakacji :)
Ten sukulent to caralluma, spokrewniony z popularną doniczkową stapelią. Ciekawe czy kwiaty, podobnie jak u stapelii, miały zapach padliny?
Pozdrawiam
5 załącznik(ów)
Końcówka września - jeszcze "kwiecista" - Wojsławice ;-)
2 załącznik(ów)
Piękne kwiatki prezentujesz lisiajamka1.
Fotki też fajne.
Pozdrawiam.
A u mnie "jak zwykle" o tej porze znowu kwitnie ten piękniś.
Pozdrawiam.
1 załącznik(ów)
Piekne zdjęcia, fotografia czasem wyraża to jak człowiek się czuje, jak postrzega świat, u mnie od dawna wygląda to tak.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Muminek
Ten sukulent to caralluma, spokrewniony z popularną doniczkową stapelią. Ciekawe czy kwiaty, podobnie jak u stapelii, miały zapach padliny?
Pozdrawiam
Mój organ, wiekowy ale ciągle funkcjonalny, nie wywietrzył żadnego zapachu, a na pewno nie padliny :grin: Może caralluma pociąga swym zapachem o innej porze dnia. Muminku jestem Ci niezmiernie wdzięczny za profesjonalne informacje.
Witia Twój piękniś "jak zwykle" niezwykły:grin:
Mój dzisiaj jakoś zwisł :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Ciekawe co to?
Całkiem udane ujęcie. Wpada w oko :)
nie pamietam nazwy ale ktos ze znajomych powiedzial ze to kwitnienie ma zwiazek z jesienia. cos w rodzaju zolcnienia czy jakos tak. rosnie to to na 1 m moze wiecej. dosc czesto to wsrod chwastow widze w miescie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Careme
nie pamietam nazwy ale ktos ze znajomych powiedzial ze to kwitnienie ma zwiazek z jesienia. cos w rodzaju zolcnienia czy jakos tak. rosnie to to na 1 m moze wiecej. dosc czesto to wsrod chwastow widze w miescie.
Na moje oko to Nawłoć Solidago...ale mogę się mylić.