lubie tu ogladac wszelkiej masci gąsienice - i wole tu niz na zywo ;)
Wersja do druku
lubie tu ogladac wszelkiej masci gąsienice - i wole tu niz na zywo ;)
Dzięki za komentarz!
Pętlak czteropaskowy:
5242.
Załącznik 233641
Być może kwestia innego aparatu - ale nie wykluczam też zmiany preferencji estetycznych wpływających na obróbkę zdjęć - w końcu każdy z nas z wiekiem się zmienia:-)
Dwa kadry samca kołosza wielobarwnego podczas posiłku. Nie mogę się zdecydować który lepszy:
5243.
Załącznik 233659
5244.
Załącznik 233660
Tak tak, robiąc się coraz młodsi postrzegamy świat w nowych ciekawych barwach. :)
W mojej ocenie drugie zdjęcie jest lepsze. Bardziej mi się podoba gałązka umieszczona po przekątnej. Kwestie kulinarne, jak smak potrawy, nakrycie do stołu i sposób podania potrawy pomijam. :)
Dzięki za komentarz!
Gąsienica z kokonami pasożytów, które wykarmiła. Larwy pasożytów żyły w ciele gąsienicy wyjadając ją od środka, po czym wygryzły się na zewnątrz i przepoczwarczyły się w zbudowanych przez siebie kokonach. Zadziwiające jest to, ze gąsienica po takich przejściach nadal żyje, aczkolwiek nie sądzę by była jeszcze zdolna do normalnego przepoczwarczenia:
5245.
Załącznik 233690
5246.
Załącznik 233691
Świat jest zadziwiający, i jak widać nie kończy się na nowym modelu "smarkfona". :mrgreen:
Wygląda jakby miała cieplutkie "papucie" :).
5247
Załącznik 233790
...
Nadrobiłem zaległości... To była bardzo ciekawa i emocjonująca wycieczka makroznawcza. Dziękuję Wam za przybliżanie tego niesamowitego owadziego świata.
5247 - bardzo ciekawe zdjęcie - zwłaszcza z przyrodniczego punktu widzenia. Wygląda na to, ze tej samicy bzyga pod ciśnieniem rosnących wewnątrz jajeczek pękł odwłok. Pierwszy raz taką sytuację widzę.
Dzięki za komentarze!
Wczoraj była nieszczęśliwa gąsienica, dziś - grupka młodych, szczęśliwych gąsienic:
5248.
Załącznik 233799
5242 - pętlak czteropaskowy bardzo mi pasuje. Szkoda, ze na 5248 liść nie jest cały zielony. "Unerwienie" liścia bardzo pasuje do wzorzystych gąsienic
TJ