Brawo za linka :)
Wersja do druku
Z doświadczenia przy jakiej przesłonie robicie krajobraz obiektywem 14-42EZ, f/11 czy wiecej?
Jesli zależy Ci na ostrości, to nie przekraczaj f/8.
Zależy do szkła, ale 5,6 - 8
a powiedzcie mi jak to jest ostatecznie z plikami RAW, maja one zniekształcenia jak sie ich pozbyć wystarczy importować do LR i zapisać?
To zależy jakim obiektywem zdjęcie zostało zrobione. Nie każdy obiektyw ma styki i daje informacje o sobie do body.
Jednak każdy systemowy obiektyw tak robi i Lightroom automatycznie wgrywa dla niego korekcję.
Gdyby korekcja nie była wystarczająca możesz obraz poprawić odpowiednimi suwaczkami w programie.
Nie musisz też zaraz używać akurat LR, możesz wziąć Olympus Viewer, albo inny jeszcze program do wołania RAWów.
Chodzi mi o obiektyw 14-42EZ czyli sam lightroom nie wyprostuje mi zdjecia na tyle zeby wyglądało pod tym względem jak jpg?
Wyprostuje...
A wie ktoś jak zrobić aby LR nie wyprostował? Czasem lepiej szerzej a że krzywo i tak nie widać (np. krajobraz.)
w LR nie można wyłączyć programowej korekty. Można wywołać np. dcraw do tiff-a.
Dzięki spróbuję, może będzie lepiej niż UFRaw (jakoś mi on nie leży), chcę wyłączyć wszystko co się da (może oprócz winiety).
---------- Post dodany o 20:52 ---------- Poprzedni post był o 20:51 ----------
W większości przypadków tak, ale są też takie szczególne :grin:
DxO pro 8 jest teraz darmowe, ale na liście wspieranych aparatów nie ma OMD M10, będzie prawidłowo go rozpoznawał?
---------- Post dodany o 22:52 ---------- Poprzedni post był o 22:49 ----------
link, warto pobrać:
http://sharewareonsale.com/s/dxo-optics-pro-elite-sale
Nie można go jakoś "oszukać"?
---------- Post dodany o 22:59 ---------- Poprzedni post był o 22:58 ----------
np wstawić, żeby brał defaultu profil z OMD M5?
Zmieniałem w exifie z M10 na M5, to mi kolory leciały w kosmos.
W DxO leciały w kosmos?
DXO 10 mi bardziej pasuje niż Lightroom.
W DxO Optics Pro 8 nic takiego się nie dzieje, przynajmniej przy zmianie z M10 na M5.
Jedna z większych wad w DXO 8 jak dla mnie to edycja selektywnie wybranego koloru. Jak wiadomo można wpływać na odcień barwy, nasycenie i jasność wybranego koloru. W tym ostatnim gdy chcę np. przyciemnić kolor niebieski (na niebie) działa to niezbyt dobrze (raczej zupełnie źle), a jednocześnie dodatkowo mocno maleje nasycenie tego koloru, choć suwaka saturacji nie ruszam. Dotyczy to wszystkich (możliwych do wyboru) kolorów i tak samo dzieje się przy próbie rozjaśnienia. Być może w wersji 10 to poprawili, tego nie wiem. W LR nic takiego nie zachodzi.
Tyle, że wynikająca z wyników laboratorium DXO i żadnych innych...
I tylko wtedy gdy program obsługuje dane body, dlatego podmiana nazwy nie ma sensu.
Lepiej poczekać na kolejną darmową wersję za jakiś czas. Lub im za nową zapłacić. W przeciwnym wypodku zostaje zapłacić abonament za programy Adobe. I liczyć na opłacenie datku przez Olka, czecgo chyba nie zrobiono z E-M10...
Lightrooma można kupić w tradycyjnej formie, nie trzeba płacić abonamentu. Podobnie Photoshop Elements.
A czy LR sam wykrywa jakim szkłem jest zrobione zdjęcie czy jakos to ustawiamy?
Sam wykrywa i automatycznie bez Twojej wiedzy wprowadza korekcję. Nawet nie możesz tego wyłączyć.
nie jestem w 100% pewien, ale korekcja może odbywać się już wcześniej - oprócz informacji o obrazie w pliku RAW są prawdopodobnie zapisywanie dane korekcji.
Mówicie, że np. RawTherapee nie koryguje RAWów Olka? Spróbujcie wywołać rawa w RT i w dcraw z parametrami -D -W -T, wydaje mi się, że będzie różnica
Nie, nie dograłem sobie (jak ktoś poda linka skąd, jak to zrobić i za darmo to chętnie skorzystam :) ).
Przykłady (zrzuty ekranu) chyba wystarczą bez komentarza ?
LR "bez korekcji":
Załącznik 155600
DxO bez korekcji:
Załącznik 155601
Oczywiście takich przykładów mozna zamieścić setki z różnych aparatów Olympusa czy Panasonika
a tu RAW jakbyś nie wierzył i chciał sprawdzić : Załącznik 155602
Pobrany z tej strony
PS. Tak trochę się dziwię, ze Administrator tego nie wie...i "dziwne":wink: pytania zadaje:)
Witam,
Czy z waszego doswiadczenia, to co widac w zalaczonym screenie, to normalna jakosc 14-42ez czy robie cos zle? Pozdrawiam
bez załączonego pliku RAW ciężko będzie coś powiedzieć. Ten obiektyw nie jest demonem jakości, są dość duże różnice pomiędzy centrum a brzegiem oraz pomiędzy różnymi kombinacjami ogniskowych i przysłon. Miałem Olympusa 14-42 I wersję, miałem Panasonica 14-45 i 14-42. Różnice między nimi są niewielkie, wszystkie obrazują podobnie.