Pierwsze i trzecie - świetne!
Wersja do druku
Korzystając z pogody pokręciłem się po okolicy i udało mi się sfotografować z samochodu myszołowy.
Załącznik 59796Załącznik 59795Załącznik 59794
Pozdrawiam
No to "pierwsze koty za płoty", witaj w klubie i zacznij już planować czatownie na przyszły sezon :grin:. Wbrew pozorom to wcale nie przesada, bo warto teraz sprawdzić możliwość zimowego dojazdu/dojścia i stosunki wodne (to jak będzie odwilż).
A myszaki zimą tak siadają na drzewach przydrożnych i jak zapewne przetrenowałeś nie reagują na przejeżdżające auta, ale jak tylko spróbujesz je bliżej podjechać i się zatrzymać dają dyla.
pozdrawiam
Na którego zapolować :grin:
Ale brzydale, pozdrowionka
Prawie jak orły Lucasa :grin:
Dzisiaj rozczarowanie, jak wyszedłem z budy, dopiero zaczęły się myszołowy ganiać, nie wiem czy mnie wyczuły, czy po prostu później przyleciały.
pzdr
Kasprzyk, sójka fajowa jest, dawaj do galerii - mało takich zdjęć jest. Jak próbowałem dziś złapać dzięcioła w locie, to na najlepszym zdjęciu tylko ogona można było się dopatrzeć.
Ja dzisiaj z balkonu takim malo ptasiarskim zestawem (d60+Sigma150) ustrzelilem kolezanke, ktora szalala nade mna.
Załącznik 59811
pozdro
Kasprzyk - sójka w locie świetna. Jestem pod dużym wrażeniem ile potrafisz wycisnąć z Twojego 70-300. :grin:
Wikunie ,niestety były bardzo daleko i do tego chmury.
Kasprzyk daj tę sójkę do galerii, jeśli jej jeszcze tam nie było. To naprawdę nietuzinkowy kadr.
Witajcie
Wszystkim zwolennikom tej fotki dziękuję, jednak w moim mniemaniu zbyt słaba technicznie. Spróbuję podciągnąć jeszcze raz RAWA - zobaczymy jak wyjdzie.
A tak przy okazji - teraz są te PENy itd. czy tymi aparatami da się robić ptaszki ? Cy do systemu mikro4/3 są jakieś obiektywy które zastąpiły by ZD 70-300 ?
Pzdr.
Jest. Nazywa się Panasonic Lumix 100-300 4,0-5,6.
Miałem ZD 70-300 na E-PL2 i nawet dział przy dobrym światełku. Miałem przez moment E-520 i z nim działał lepiej.
100-300 działa pewnie i dosyć szybko na E-PL2, na G1 bardzo szybko. Myślę że z penami z 3 serii będzie jeszcze lepiej. Jeżeli E-520 da się fotografować ptaki, to tym również a moim zdaniem będzie szybciej ostrzył.
oki, dzięki za info
Słuchajcie, gdzieś był kiedyś wątek, co można poprawić w fotce, ktoś kojarzy, może wrzucę tam rawa.
pzdr
Podlinkuj jak już wrzucisz. Chętnie się pobawię.
W sumie powinienem zamieścić w wątku "Co cię ostatnio wkurzyło??" A konkretnie, szykowałem się na niedzielę na zasiadkę. W piątek po południu okazało się, że mam grypę żołądkową i nici w weekend z focenia. Natomiast mój ziomal miał czas i wykorzystał go rewelacyjnie. Poniżej jedna z wielu jego genialnych fot z tego dnia. Pełna klatka na 300mm. Te kadry będą mi się długo śniły. Najważniejsze, że miejsce ma potencjał. Ehh, może w przyszłym roku.
E tam w przyszłym roku, na pewno trafisz go jeszcze w tym sezonie. Grypa przecież nie trwa aż tak długo.:wink:
Troche jakosc siadla, ale poza genialna:)
pozdro
Śledzę ten wątek z otwartą buzią wraz z wnuczkami. Zachwycamy się tymi wszystkimi wspaniałymi zdjęciami.
Kupiłem w OJ córce EPL3 z 1415 i udało mi się uchwycić pod domem takie trofeum.
Dla chcących podglądać a nie wychodzić z ciepłego miszkania polecam stały podgląd karmika
http://www.strzalowo.eu/
Trzymam kciuki za forumowych strzelców i cieplutko wszystkich pozdrawiam :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...9&d=1329299889
https://forum.olympusclub.pl/attachm...0&d=1329299889
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1329299889
Ostatnie zdjęcie bardzo mi się podoba.
A mi dwa pierwsze bardzo się podobają. Gratuluję Dziadek.
Ja dzisiaj z braku laku wyciągam zdjęcia z szuflady z początków focenia myszaków. Wiem, że mięso widoczne, ale mam do tych zdjęć sentyment.
Pozdrawiam
No zakosiłeś Jasiu :D znaczy kosy za.. a czy jakoś tak.. :mrgreen:
Dziadku - świetne te kadry,
Chimol - widzę, ze klientela do stołówki zagląda, piękna klientela...
Pozdrawiam AP.
Zawitał dzisiaj do mnie dzięcioł duży. Światło nie rozpieszczało, tym bardziej że chciałem pobawić się w dynamiczne zdjęcia z wyłączoną stabilizacją. Nie wyszło żadne z tych zdjęć, ale kilka standardów udało mi się złapać.
Załącznik 59981Załącznik 59982Załącznik 59983
pozdrawiam
Fajne odwiedziny:)
pozdro
fajne te standardy, bardzo fajne
Panowie ptaszki i ptaki fajne :-)
Dzięcioł bardzo udany. Szczególnie podoba mi się ostatnie zdjęcie. :grin:
Piasbog, bardzo ładne te fotki dzięcioła. :-)
Na zdjęciu jest dzięcioł białoszyi vel syryjski ( ciemny pasek z boku głowy nie łączy się z czapeczką, podogonie w kolorze bladoróżowym a nie intensywnie czerwonym, mniej białych plamek na skrajnych sterówkach) . W moich stronach wcale częsty na terenach osiedlowych, rozprzestrzenia się na północny wschód. Na obszarze Polski północno-wschodniej wciąż rzadki- więc nie standard.
Zdjęcia bardzo udane.
Cenne informacje roztoczol, po Twoich wskazówkach przejrzałem swoje zbiory i faktycznie łatwo zauważyć różnice. Zamieszczam całą czwórkę odwiedzającą moją czatę. Od lewej będą samiczka i samiec dużego, syryjski i średni. Pozdrawiam i dzięki za pozytywny odbiór.
Załącznik 60074Załącznik 60075Załącznik 60076Załącznik 60077
@ oiasbog - piękne ptaszki, aż się pysia śmieje :)
Pozostając wśród dzięciołów dużych.
Gatunek ten ma zwyczaj rozłupywania szyszek w stałych miejscach tzw. kuźniach. Najczęściej są to rozwidlenia konarów lub szczeliny w pniach, czasami trafia się warsztat misternie wydłubany- tak jak ten na zdjęciach- w pniu.
Piasbog ptaszki na trzech pierwszych fotkach swietne :-)