Tradycyjnie super :mrgreen::) , fajnie dzieła mistrza pooglądać.
Filmik też :)
Wersja do druku
Tradycyjnie super :mrgreen::) , fajnie dzieła mistrza pooglądać.
Filmik też :)
Piękna wrzutka Muminek.
Gratuluję i pozdrawiam.
Ostatnia wrzuta kapitalna
To ja tradycyjnie dziękuję Wszystkim za odwiedziny:), ale z tym mistrzem to pojechałeś...:mrgreen:
Jeszcze coś będzie, ale nie derkacz. W następnym roku będzie kolejne podejście na innej łące:).
Niedawno czatowałem na zimorodka, nawet udało się zrobić kilka zdjęć.
Na miejscu byłem około 4.00 rano, teraz już wiem, że za wcześnie. Zimorodek zaczął polować o 6.00, wcześniej praktycznie się nie pokazywał, a dopiero po 7.00 słońce zaczęło operować odpowiednim światłem, które podkreślało przepiękne ubarwienie tego ptaka.
Następnym razem pokażę kilka zdjęć w tym gorszym świetle.
Pierwsze promienie słońca zaraz po wschodzie, przedarły się przez wierzby i padały dokładnie na gałązkę gdzie siedział model.
193.
Tutaj świeciło już bardziej równomiernie.
194.
Zimorodek to ptak ściśle związany z wodą, tutaj łowi drobne ryby, które są podstawą jego diety.
195.
196.
197.
198.
Nawet z niewielkiej odległości trudno go wypatrzyć na drzewie, jaskrawe ubarwienie to doskonałe maskowanie, wpatrując się w wodę za pokarmem nie wykonuje żadnych ruchów.
199.
Pozdrawiam
Co jedno, to lepsze.
A derkacz zamglony super.
zimorodek na wyciągnięcie ręki
świetnie zaplanowane kadry. model bardzo fotogeniczny
jakoś go przywabiałeś (rybkami)? czy on tak sam sobie
jesteś miszczem i sie nie kuć:grin:
Co prawda to prawda, zgadzam się z abirem, zdjęcia przednie. Można oglądać, oglądać, oglądać...i się nie nudzą.
Znów cudowna seria. Napatrzeć się nie mogę :)
Tak, tak... model jest tak fotogeniczny, że właściwie wystarczy zrobić ostre zdjęcie i już jest super:wink: A teraz na poważnie, nie był wabiony niczym, dźwięk tylko go odstrasza. Można oczywiście nęcić ryby w okolicy gdzie żeruje, to z pewnością zwiększa prawdopodobieństwo, że usiądzie na wcześniej przygotowanym patyku.
Najważniejsze to obserwacja i znalezienie tego właściwego miejsca.
Nie jest jakoś specjalnie płochliwy, jeżeli zachowamy podstawowe zasady maskowania.
Najchętniej poluje w miejscach gdzie woda nie płynie zbyt szybko, a najlepiej jak nie płynie wcale, no i musi być czysta, zimorodek musi widzieć na co poluje.
Pozdrawiam