Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Cytat:
Zamieszczone przez
frost
Moje 5 groszy do M10 na szybko. W mojej duzej dloni lezy calkiem przyjemnie. Pokrętła wydaja sie wygodniejsze.
Dzisiaj widziałem go po raz pierwszy "na żywo"(Kraków, Fotojoker w Galerii Krakowskiej). Nie przypuszczałem, że to takie maleństwo. Ale piękne maleństwo.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaclas
Dzisiaj widziałem go po raz pierwszy "na żywo"(Kraków, Fotojoker w Galerii Krakowskiej). Nie przypuszczałem, że to takie maleństwo. Ale piękne maleństwo.
A to nie Ty przede mną go macałeś ? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Robi, robi. RT od E-PL3 i kolejne, Darktable spokojnie sobie radzi. Było to już na forum poruszane. O LZ nie wiem. A i Ufraw też koryguje
Ja pisałem o E-M10 - tego modelu nie ma jeszcze w bazie lenfsun (przynajmniej DT mi nie rozpoznał), E-PL3 - z tym nie ma problemu, korekcja działa jak należy.
Mea culpa - źle doczytałem. Dajcie jakiego RAW-a z M10 - sobie dłubnę.
Zaraz zaraz, to korekcja nie jest przypisana do danego szkła?
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Zaraz zaraz, to korekcja nie jest przypisana do danego szkła?
Body + szkło.
Pisałem na pewniaka, bo w Chełmnie miałem testowo M1 i ładnie korygowało obiektyw. W każdym razie moją 12-kę i 14-150. Piszę o DT.
Może jak będzie nowe 12-40 to mi program środkowy palec do góry pokaże.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Pisałem na pewniaka, bo w Chełmnie miałem testowo M1 i ładnie korygowało obiektyw. W każdym razie moją 12-kę i 14-150. Piszę o DT.
Może jak będzie nowe 12-40 to mi program środkowy palec do góry pokaże.
Fakt, masz rację, to zależy od aparatu/szkła jaki jest w bazie. Na chwilę obecną DT nie zna E-M10 (ale E-M1, E-M5 i inne już tak), podobnie, jak nie wszystkie obiektywy m4/3 są w bazie (a już na pewno m.Zuiko 25mm).
Przecież baza lensfun jest edytowa lna. Nie wiedziałem że przypisana jest jako pary aparat plus szkło. Trochę to dziwne. Bo w mojej jest po prostu ciag korekcji dla szkla. Ale nie widzę problemu z zamiana E-M5 na 10.