Odp: Sigma SD1 (flagship) - 46Mpix i rozważania o matrycach i obiektywach
Beda lada moment merillki 28 i 43mm, dlugi czas mi 2 takie dyndaly na szyi, nie narzekalem, fajny sprzet, teraz mam nadzieje, bedzie jeszcze lepiej
pozdrowionka
Nie wiem, może to autosugestia, ale na ISO 100 jest dla mnie lepiej od aparatów FF.
To nie autosugestia, jest lepiej. Może nie jak w D800, ale z 5DIII może spokojnie rywalizować (i to dopiero po obrobieniu i zmniejszeniu rawów z lustrzanek, bo w jpegach prosto z puszki Canon i Nikon nie mają szans).
Jeśli ktoś robi wyłącznie statyczne kompozycje i w dodatku posiada bardziej zaawansowane umiejętności - to relatywnie nie jest to drogi aparat.
Dobrze, że jest jakaś alternatywa dla klasycznych matryc.
Żeby tak jeszcze cena była bardziej przystępna :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Dobrze, że jest jakaś alternatywa dla klasycznych matryc.
Żeby tak jeszcze cena była bardziej przystępna :wink:
Z 17-50/2.8 wychodzi 12 kawałków - tanio jak barszcz:wink:
Odkopuję wątek, by zwrócić uwagę na nową inicjatywę Dxomark, a mianowicie nowy wskaźnik syntetyczny dla oceny rozdzielczości pary obiektyw + sensor obrazu – P-Mpix.
P- Mpix, czyli perceptual megapixel, czyli postrzegana rozdzielczości układu sensor + obiektyw w danym aparacie przez wzrok człowieka (na zdjęciu).
Na Dxomark jest podana lakoniczna definicja – P-Mpix is equal to the pixel count of a sensor that would give the same sharpness if tested with a perfect theoretical optics, as the camera/lens combination under test.
Mniej więcej - jest to liczba pikseli sensora zestawionego z teoretycznie doskonałym obiektywem, która jest równa rozdzielczości sensora rzeczywistego z rzeczywistym obiektywem. Inaczej mówiąc wskaźnik pokazuje stopień wykorzystania rozdzielczości sensora przez obiektyw.
Dla przykładu sensor w aparacie (niezależnie od formatu) ma 21 Mpx, ale dla danego aparatu + obiektyw jest widziany przez tę parę wg jej rezultatów, czyli na zdjęciu, przez oko, jako sensor np. 15 Mpix.
Inaczej mówiąc, sensor ma 21 Mpix, ale z konkretnym obiektywem pracuje jak sensor 15 Mpix, czyli obiektyw jak gdyby wykorzystuje tylko 15 Mpix dla oka.
Dxomark podaje przykłady dla kilku zestawów sensor (aparat) + obiektyw.
Wskaźnik P-Mpix jest każdorazowo wyraźnie niższy niż rzeczywista ilość pikseli we współczesnych sensorach.
Dxomark nie podaje w którym miejscu klatki mierzy tę rozdzielczość, przy jakiej przysłonie i przy jakim MTFie (przeniesieniu mikrokontrastu).
Tak czy inaczej jest to ciekawy wskaźnik. Jak podaje Dxomark, jest on oparty na percepcji wzroku, czyli odbioru rozdzielczości zdjęcia przez ludzkie oko.
Pzdr, TJ