Przesunąłem serwo... i gra:-)
Jack
Wersja do druku
Przesunąłem serwo... i gra:-)
Jack
Witam serdecznie, po raz pierwszy na forum.
Z wielka uwaga i ciekawością śledzę, każdy wpis na tym forum. Do napisania kilku słów zainspirowało mnie stwierdzenie kolegi Jack’a: „ A cały dzień deszcz i brak wiatru„
Niestety ja z tym faktem walczę już chyba tydzień.
Zainspirowany Waszymi zdjęciem postanowiłem sam spróbować. Ze względu na ograniczone fundusze kupiłem Fotokite 160 oraz zrobiłem uprząż na aparat. Całością steruje popularny AVR’51. Program został tak napisany, że serwo obraca aparatem o +/- 90st w pionie i migawka jest wyzwalana w wyznaczonych przez mnie kątach obrotu. Nachylenie poziome jest ustalone na stałe. Wszystko działa bardzo fajnie na „sucho” natomiast musze jeszcze popracować nad umocowaniem serwa do zestawu. Na razie zrezygnowałem z serwa , żeby choć jedno zdjęcie wykonać w powietrzu. Niestety wczorajsza próba wyciągnięcia Fotokite w powietrze zakończyła się zwinięciem latawca w górze i lądowaniu awaryjnym w zbożu J.
Poniżej zamieściłem kilka fotek mojego zestawu. Mam nadzieje, że wszystko zostało zrobione z duchem KAP i całość będzie się dobrze sprawowała w powietrzu (całość waży 660g). Za wszelkie uwagi i sugestie będę bardzo wdzięczny.
Wszystkim życzę dobrych wiatrów, na które czekam z utęsknieniem - Łukasz
Witaj na forum. 160-tka musi mieć niezły watr żeby podnieść ten wieszak, ale w Małopolsce nie masz z tym chyba problemów ;) Życzę udanych lotów i czekam na fotki.
Znaczy elektronik :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
popatrz na to: http:// www.flickr.com/photos/jlva/2553653774/
z tym że u Ciebie serwo obróciłbym do góry nogami i umocował na tym klocuszku drewnianym.
Wy sobie gadu gadu a my sfotografowalismy w lipcu kilkanascie nowych lokalizacji :) Nie sa to artystyczne zdjecia (aparat pstryka w przypadkowych kierunkach), ale udalo mi sie ostanio rozwinac ponad 1km linki przy calkiem duzym kacie od ziemi, kolo 60deg.
Na razie zalaczam tylko kilka zdjec z "miedzynarodowego festiwalu latawcowego" w Lebie, bo akurat obok, w Ustce mielismy mapping party. Widzialem kiedys ladne zdjecia latawcow robione z innych latawcow obok. Niestety nie wyszlo mi nic takiego. Zbyt duza odleglosc byla najpierw w poziomie a pozniej w pionie.
Zdjecia w Ustce niestety byly robione juz po zachodzie slonca wiec sa slabej jakosci, ale mielismy przy tym kilka przygod. Pierwszego dnia wypuscilem latawiec na jakies 500m i wtedy przyszly niskie chmury, zaczynaly sie pewnie na 200m wysokosci. Postanowilismy nie sciagac aparatu zeby wilgoc go nie zabila, wiec przeczekalismy chmury, ludzie pytali sie czy cos mamy na koncu linki czy tylko tak sobie ja trzymamy :-P Dobra okazja do opowiedzenia ludziom o projekcie OpenStreetMap i wreczenia ulotki. Linka byla przemoczona a aparat suchy (Poprzedni raz taka sytuacje mialem w zimie, wiec chmury byly zamarzniete i mozna bylo spokojnie sciagac)
Przy tym zauwazyslimy, ze Ustka, w przeciwienstwie do wlasciwie wszystkich znanych mi miejscowosci, nie ma kabli porozwieszanych pomiedzy budnykami po przeciwnych stronach ulicy, wyglada na to, ze obowiazuje jakis administracyjny zakaz. Sprobowalismy wiec wypuscic latawiec na jednym koncu miasta i przeciagnac go przez cale miasto omijajac drzewa i latarnie -- prawie sie udalo, dopiero plaza jest odgrodzona gestymi drzewami :(
Jutro bedziemy robili zdjecia z latawca na Woodstocku, niebieski fotokite gdyby ktos z forum byl w okolicy :)
Fajne fotki z Łeby, te po zachodzie ciemnawe co nieco ;) Kiedyś z Icelanderem utopiliśmy w chmurze po aparacie na Jurze, niestety nie wyszły nad chmury.
"Duch KAP" polega na tym, że to, co chciałbyś wyciągnąć w górę - czynisz za pomocą latawca. A cała reszta - to już własne rozwiązania, albo przemyślane, albo spontaniczne, albo jedno i drugie. Witaj w rodzince latawcowych popaprańców:-) Wielu sukcesów:-)
Pozdrawiam
Jack
Witam.
Ostatnio obleciałem parę miejsc i dotarłem trochę swój sprzęt - jestem zadowolony z niego.
Więcej zdjęć tutaj https://picasaweb.google.com/kaliszf...eat=directlink
Pozdrawiam.
Z jakich mniej więcej wysokości robiłeś te zdjęcia? Podobają mi się.
Pozdrawiam AP.