I to najlepiej świadczy o tym kto pobiera prowizję...
Wersja do druku
Wprawdzie w 2 stronę - ja robiłem przelew kuzynce na jej konto w USA.
Wpierw poszła kwota, a ok tydzień później została pobrana opłata za przelew ( w kwocie ok 80zł). Tak więc jak się ma to do powyższego stwierdzenia? (sytuacja miała miejsce już jakiś czas temu więc może miedzy czasie się coś zmieniło)
Nie piszesz o żadnych szczegółach, więc nie mogę nic powiedzieć oprócz tego, że jeżeli to faktycznie był przelew, to Cię orżnęli na kasie. Przy przelewie opłata pobierana jest w jednej tzw sesji i nie ma możliwości pobrać jej po przykładowo tygodniu.
Bank nie może, bez Twojej zgody (np wyrażanej własnoręcznym podpisem pod zleceniem przelewu), obciążyć Twojego konta. Takiej zgody udzielasz np podpisując umowę prowadzenia rachunku (dotyczy np opłat za prowadzenie czy np odsetek od linii kredytowej, debetu, opłat za karty debetowe/kredytowe etc).
Jutro poszukam szczegółów tego przelewu i tam znać do jakiego banku itd. Jak pisałem było to troszkę temu więc nie pamiętam dokładnie co i jak.
"Nie może. Prowizja musi być pobrana razem z transakcją której dotyczy."
No nie wiem czy musi... Rok temu płaciłem zaliczkę za hotel na jednej z greckich wysp, bezpośrednio z mojego konta na konto hotelu. Przelew poszedł, a mniej więcej miesiąc później ściągnięto mi z konta jakieś 50 zł na pokrycie kosztów banku pośredniczącego...