Rzeczywiście, zapomniałem o tym szkle. Generalnie jest w czym wybierać w zakresie 30-40 mm ekw.
Wersja do druku
Dlaczego nikt nie wspomina o stażu w zaletach systemu? Powoduje to całkiem spory rynek wtórny szkieł. I tak np. patrząc dzisiaj na ceny makro od Sony można oprócz wagi i rozmiaru 60/2.8 porównać sobie ceny: 4800 za FE vs. 1400-1600 (ostatnie ogłoszenia na forumowej giełdzie; egzemplarze w bdb stanie). Analogicznie 17/1.8 i 35FE. My mamy używki a Sony póki co tylko centra.
czyli jeśli ja potrzebuję body na pustynie i bezdroża Indii i Afryki to lepszy będzie starszy m5 niż m10 ?? nie tracąc nic z obrazka ?
do tej pory używałem 3 obiektywów 28 35 i 50 na wszystkich systemach łącznie z analogami ... potrzebuję drugie body, do tej pory zabierałem analogowego Ikona teraz chce coś mocnego, szybkiego i z dobrym obrazkiem
jeśli rozmycie będzie takie jak poniżej mi wystarczy
EM 5 plus trzy stałki - Panasonic 14/2.5, Panasonic 20/1.7 i portretówka Olka 45/1.8 i masz wszystko co potrzeba do robienia zdjęć. Mam taki zestaw i robię tymi trzema obiektywami 99,9 proc. zdjęć. Wszystko maleńkie i mieści się w małej torbinie.
czy matryca poradzi sobie z takimi kontrastami ?? jak na zdjęciu ??