Najlepszym rozwiązaniem będzie m.ZD 17 f/1,8 lub Panas 20 f/1,7.
Wersja do druku
Najlepszym rozwiązaniem będzie m.ZD 17 f/1,8 lub Panas 20 f/1,7.
a co to rabat olkowy ??
nie stać mnie na nowe ... będę szukał używanych jeśli już
jak widzę za Panasa około 1k (Panasonic Lumix 20mm H-H020 F1.7 ASPH - to taki ??)
nie ma Olka używanego na all
Sigma 19/28 albo Olympus 17/2.8. Oba są niedrogie.
pozostaje teraz poszukać dobrego kompletu E-M5 z kitem za fajną cenę
Mam E-M10 czas jakiś. Względem E-M5 różni się głównie gorszą baterią, brakiem uszczelnień i gorszą stabilizacją. W porównaniu do A7 pewne różnice są.
Matryca jest 4x mniejsza. Oznacza to teoretycznie gorszą pracę w kiepskich warunkach i większą głębię ostrości. Tyle że sama matryca to nie wszystko. Część jest nadrabiana przez jaśniejsze szkła. Ale generalnie musisz się przygotować na to że głębia ostrości będzie trochę większa i że szumy na wyższych czułościach będą wyższe.
Wizjer jest w E-M5 gorszy od tego z A7, jednak do tej pory nie zauważyłem żeby mi jego jakość przeszkadzała (E-M10 ma taki sam). Sprawdź jakiego laga ma wizjer z E-M5. E-M10 ma szybszy procesor. Nie miałem okazji porównać z E-M5, ale miałem E-PL5 z wizjerem VF-4 i tam lag był uciążliwy.
Sprawdź jaką optykę będziesz mógł kupić do E-M5, przejrzyj pod tym kątem swoje zdjęcia z A7. Jeśli dużo robisz na mocno otwartych szkłach i efekt Ci się podoba to pamiętaj że szkło dla m43 musi być jaśniejsze niż na FF żeby obrazek był podobny. Mnie się kit 3.5-5.6 na m43 nie podoba. 12-40 jest już fajny, ale to jednak inna półka cenowa.
Olympus 45mm 1.8 mnie do siebie nie przekonał, tutaj wolę jednak Canona 85 1.8.
Lampy błyskowej pewnie nie używasz?
Mimo wszystko spróbowałbym E-M5 i do tego stałki lub 12-40 2.8. Ze stałoogniskowych to wybór masz spory:
- Panasonic 15mm 1.7,
- Olympus 17mm 1.8,
- Panasonic 20mm 1.7 (lepszy optycznie niż Olympus 17mm, ale wyraźnie wolniejszy AF),
- Olympus 25mm 1.8,
- Panasonic 25mm 1.4,
- Panasonic 42.5mm 1.2 (cena jednak jak dla mnie ciut absurdalna)
- Olympus 45mm 1.8,
- Olympus 75mm 1.8 (też tani nie jest).
Z zoomów alternatywnie Panasonic 12-35 2.8 i 35-100 2.8.
EDIT:
Jeszcze jedno. Nie wszystkie szkła są uszczelnione. Na pewno 17mm, 25mm i 45mm Olympus nie są uszczelnione.