60-tka w Twoich rękach to doskonały pokaz możliwości tego obiektywu. Wykonanie i kolorki palce lizać.
Wersja do druku
60-tka w Twoich rękach to doskonały pokaz możliwości tego obiektywu. Wykonanie i kolorki palce lizać.
Kurczę, no nie wiem jak Ty te zdjęcia robisz 60-tką :). Na jakieś korepetycje powinienem się do Ciebie zapisać :). Ok to teraz poproszę o kilka podpowiedzi dla uczących się makro na przykładzie ostatniej fotki.
1. czy zdjęcie było zrobione ze statywu?
2. czy wykorzystano focus stacking dostępne w puszce, pojedynczy strzał czy focus bracketing i składanie w postprodukcji
3. czy nakręcono coś na 60-tkę?
4. czy było całkowicie bezwietrznie? Jeśli nie to jak sobie poradzono z wiatrem
5. o jakiej porze dnia zrobiono zdjęcie
Please!
Jeśli chodzi o ostanie zdjęcie (98 ) zrobione było późnym popołudniem bez ostrego już światła i wiatru, bez statywu, leżąc w trawie z podpartymi o ziemię łokciami :grin: Zdjęcie pojedyńcze - raw lekko obrobiony w lightroomie. Natomiast zdjęcie 95 zrobione było ze statywu z włączoną funkcją focus bracketing która to składa w jednego jpeg'a 8 zdjęć z przesunięciem ostrości. Do makro w ogródku używam tylko 60-tki bez żadnych dodatków. Staram się robić zdjęcia, kiedy nie ma ostrego światła, a z wiatrem sobie nie radzę. O bardziej szczegółowe informacje zwracaj się do wyszomira, on w tej chwili jest chyba jedynym czynnym fachowcem od makro na naszym forum :)
96 wygląda jakby siedziała za konsolą DJ ...
Jednym z prawych odnóży właśnie odpala inną ścieżkę bzyczenia :)
Kiedyś specem był jeszcze "nyny" ale po moim come back nie widzę go już tutaj?
To jeszcze jedno pytanie, jak robisz zdjęcia nawet ze statywu. to zawsze jest niewielki ruch powietrza, chcąc nie chcąc mikro ruchy na listku na pewno się zdarzają. Czy przy focus bracketingu algorytmu środowiska graficznego nie mają problemu, żeby połączyć te zdjęcia w jedno?
bardzo ostry ten konik - zazdroszczę warsztatu...
Bodzio może nie urwie
a może i kiedyś wróci i do nas :) @nyny where are You ;)
w każdym razie widzimy się na zlocie - mam nadzieje ze w mega komplecie
wiem -ale i tak się nastawiłam
może też Ci wyjść (a mi nie wyjść - z racji na terminy, które się mocno zapełniają w mym kalendarzu))
ot życie :)
Kilka razy udało mi się sfotografować samicę wałęsaka z kokonem, dziś przez bardzo krótką chwilę zapozowała mi pani wałęsakowa już z małymi na grzbiecie :)
99. Zdjęcie z czerwca
Załącznik 213858
100. Zdjęcie dziś zrobione
Załącznik 213857
Czy one ją później zeżreją ?
Z tego co wiem, nie. Po około dziesięciu dniach opuszczą matkę i będą musiały radzić sobie same.
To może tata :grin:
101.
Załącznik 213864
Tata sam zostanie obiadkiem mamusi :D
oblechy ;)
ale niezły strzał z małymi na grzbiecie ( choć w analogicznej konfiguracji wolę oglądać perkozy ;) )
Oblechy no :roll: ...co ja zrobię że je lubię :wink:
102. Dla odmiany kwiatek w zachodzącym słońcu zrobiony :grin:
Załącznik 213904
ależ ja nie zgłaszam uwag - oblechy tez chętnie pooglądam - zwłaszcza że amatorów oblechów wielu na forum ;)
Przyjemniejszy dla oka obrazek :)
103. Pazik brzozowiec w nawłoci
Załącznik 214003
fakt - cudny jest :)
Kurczę, ale masz talent, serio...
102, 103 - perfekcyjnie piękne. Zapisuję się do Ciebie na kurs makro z MZD 60.
Piękny kadr.
Dziękuję bardzo za miłe i budujące komentarze :)
104.Ważka dzisiejsza :)
Załącznik 214150
105.
Załącznik 214149
Za dobre szkło - widać, że nie zdążyła się ogolić :mrgreen:
Bardzo ładne światło na ważce uzyskałeś. A i kadry też całkiem sympatyczne.
Ważka bardzo ładnie pokazana, ale Pazik wymiata, brawo :)
Dzięki :)
Dziś bzyg prążkowany pozwolił na kilka ujęć :)
106.
Załącznik 214187
107.
Załącznik 214188
I ta ostrość na oczach... Jeśli chodzi o robale, to Wyszomir jest genialnym dokumentalistą. Ty jesteś genialnym portrecistą :)
Oglądam, oglądam i nie mogę wyjść z podziwu ?
Oba fajne z przewagą 107.
Fajne kolory
103 . wymiata
Oj! Bardzo dziękuję :) Nie wiem czy zasługuję na takie pochwały, ale będą one motorem do dalszego buszowania w ogrodzie :grin:
108. Dziś suszki :)
Załącznik 214221
109. Krzyżak z lunchboxem
Załącznik 214245
Pajęczyna z krzyżakiem podoba mi się. Misternie utkane nitki, promieniście rozchodzące się od centrum, a w nim rozpostarty w całej krasie drapieżca ostrzący sobie apetyt. Kolor tła w zestawieniu z jasnym brązem tułowia pająka podkręca scenę,
Pzdr, TJ
krzyżak to wspomnienie/zmora mego dzieciństwa ;)
z ostatnich bzyk ze 107 się podoba bardzo :)