-
Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Pierścienie Kenko 10mm i 16mm (216 EUR każdy) ze wsparciem dla przysłony i AF (pełna kontrola), to - wg zapowiedzi - już w kwietniu.
Tylko co tam 216 EUR kosztuje ja sie pytam? Kurna no! Pogielo ich?!?
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Tylko co tam 216 EUR kosztuje ja sie pytam? Kurna no! Pogielo ich?!?
T.
Spoko, za kilka miesięcy będą chińskie podróby. Komplet do canona na allegro jest za jakieś 200 zł.
-
Bo za Kenko sie placi.
Sie ma gwarancje, ze dziala i jest solidne, a nie jak cala reszta chinczykow plastik fantastik, ktory raz dziala raz nie.
pozdro
-
Przesadzasz.
Mam do canona chiński pierścień 25mm, z jednej strony płaskie styki, z drugiej piny na sprężynkach wszystko w czarnym solidnym plastiku. Sigma 70-300 na 20D siedziała pewnie i wszystko działało. Całe 80 zł za sztukę. No niech będzie za 150zł / sztukę. Więcej to tylko nabijanie sobie kabzy przez producentów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Przesadzasz.
Mam do canona chiński pierścień 25mm, z jednej strony płaskie styki, z drugiej piny na sprężynkach wszystko w czarnym solidnym plastiku. Sigma 70-300 na 20D siedziała pewnie i wszystko działało. Całe 80 zł za sztukę. No niech będzie za 150zł / sztukę. Więcej to tylko nabijanie sobie kabzy przez producentów.
To nie nabijanie, po prostu stawianie na jakosc.
Mialem wiele roznych, zostalo kenko i orginaly no i m42 ale to tez metal.
Z kenko nie ma problemow na zadnym obiektywie (a podlaczalem grubo ponad 10 sztuk roznych).
Metalowy bagnet to nie plasticzek, na ktory jak powiesisz cos ciezkiego to pracuje i sie gnie, srodek tez jest bardzo wazny i jego pokrycie (bo z tym bywa roznie).
Metal u mnie wytrzymuje bez problemow sigme150 plus dwa komplety pierscieni plus konwerter na koncu i do tego dyfuzor.
Uzywam regularnie pelnego kompletu a czasami nawet dwoch, i czy to spiete razem czy osobno nie ma roznicy, wszystko dziala tip top.
Zreszta Kenko jako jednyne potrafi w przypadku telekonwertera dac obrazek jak orginaly i AF nie zwalnia.
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
To nie nabijanie, po prostu stawianie na jakosc.
Mialem wiele roznych, zostalo kenko i orginaly no i m42 ale to tez metal.
Z kenko nie ma problemow na zadnym obiektywie (a podlaczalem grubo ponad 10 sztuk roznych).
Metalowy bagnet to nie plasticzek, na ktory jak powiesisz cos ciezkiego to pracuje i sie gnie, srodek tez jest bardzo wazny i jego pokrycie (bo z tym bywa roznie).
Metal u mnie wytrzymuje bez problemow sigme150 plus dwa komplety pierscieni plus konwerter na koncu i do tego dyfuzor.
Uzywam regularnie pelnego kompletu a czasami nawet dwoch, i czy to spiete razem czy osobno nie ma roznicy, wszystko dziala tip top.
Zreszta Kenko jako jednyne potrafi w przypadku telekonwertera dac obrazek jak orginaly i AF nie zwalnia.
pozdro
Sorry ale to nie jest stawianie na jakosc - przyzwoity material + dobra obrabiarka i porzadna kontrola jakosci to tylko ulamek tej ceny. Reszta to albo marka albo przekonanie ze jak klient potrzebuje to zaplaci. Dobrej jakosci pierscien robiony seryjnie kosztowalby 200 zl (bo to zadna filozofia i nie potrzeba wielkich nakladow na R&D) a nie 200 E - za tyle mozna kupic Raynox'a + przyzwoity statyw
-
Oly nie zapomniał i złożył patent na sensor ze zintegrowanym pikselem, który odpowiadać na za fazowe ustawianie ostrości oraz za zwiększanie dynamiki sceny.
http://tinyurl.com/broggwc
A ja tylko przypomnę, że Terada San mówił, że profi OMD dopiero przed nami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Przesadzasz.
A co z elektroniką?
W 4/3 na 100% była.
Chociażby po to aby zapisywać numer seryjny urządzenia (a był zapisywany) :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
A co z elektroniką?
W 4/3 na 100% była.
Chociażby po to aby zapisywać numer seryjny urządzenia (a był zapisywany) :)
Jaką elektroniką? przecież w pierścienie pośrednie tylko przenoszą sygnał pomiędzy aparatem a obiektywem, przewodnik i nic więcej. Jaka elektronika?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Sorry ale to nie jest stawianie na jakosc - przyzwoity material + dobra obrabiarka i porzadna kontrola jakosci to tylko ulamek tej ceny. Reszta to albo marka albo przekonanie ze jak klient potrzebuje to zaplaci. Dobrej jakosci pierscien robiony seryjnie kosztowalby 200 zl (bo to zadna filozofia i nie potrzeba wielkich nakladow na R&D) a nie 200 E - za tyle mozna kupic Raynox'a + przyzwoity statyw
200€ to trzy sztangi fajek powiedzmy.Dobry palacz zalatwi w niecale dwa tygodnie.Inaczej-200€to skrome zakupy produktow zywnosciowych na tydzien dla dwuch osob.Juz powoli mijaja czasy gdy waluta miala wartosc.Teraz 200€ to tyle ile 30-40DM 20 lat temu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Oly nie zapomniał i złożył patent na sensor ze zintegrowanym pikselem, który odpowiadać na za fazowe ustawianie ostrości oraz za zwiększanie dynamiki sceny.
http://tinyurl.com/broggwc
A ja tylko przypomnę, że Terada San mówił, że profi OMD dopiero przed nami.
Nooo to ciekawe!!! Ostrzenie to rozumiem jakby mialo poprawiac, ale dynamike sceny??? Hmmm...
Ale patent dobry. Przyspieszyloby sie jeszcze ostrzenie, no i pewnie wspolpraca ze szklami 4/3 tez by sie poprawila.
:)
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
200€ to trzy sztangi fajek powiedzmy.Dobry palacz zalatwi w niecale dwa tygodnie.Inaczej-200€to skrome zakupy produktow zywnosciowych na tydzien dla dwuch osob.Juz powoli mijaja czasy gdy waluta miala wartosc.Teraz 200€ to tyle ile 30-40DM 20 lat temu.
To może inaczej. 216 € za dwa pierścienie ( kawałki obudowy z bagnetem i stykamia ) porównaj sobie do ceny 45/1,8 na amazon.de 283,94 €. Obiektyw oprócz obudowy, bagnetu, to również silnik af, no i kilka szkiełek... Chyba drogie te pierścienie. Ja w każdym razie czekam na chińczyków :grin:
Już nie wspomnę o myśli technicznej zawartej w takich pierścieniach, suwmiarka, stanowisko cad do projektowania i jedziemy z koksem. Przy obiektywie chyba trzeba troszkę policzyć, potem zrobić prototypa przestrzelić, zweryfikować, wprowadzić korekty i tak kilka razy. No parę ciekawych maszynek przy szlifowaniu soczewek ma zajęcie nie mówiąc o montażu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
To może inaczej. 216 € za dwa pierścienie ( kawałki obudowy z bagnetem i stykamia ) porównaj sobie do ceny 45/1,8 na amazon.de 283,94 €. Obiektyw oprócz obudowy, bagnetu, to również silnik af, no i kilka szkiełek... Chyba drogie te pierścienie. Ja w każdym razie czekam na chińczyków :grin:
Dobra analogia. Otoz i to! Na takim porownaniu widac jak zawyzona jest cena tych pierscieni.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Dobra analogia. Otoz i to! Na takim porownaniu widac jak zawyzona jest cena tych pierscieni.
T.
Czemu wy się dziwicie , ta różnica, to różnica ceny sposobu podejścia podejścia do pracy i pracownika w Japonii ( w stosunku to tychże dla chińczyków ) i koszty utrzymania sprzętu latającego dla prezesów i zarządu na przykład , każdy chce zarobić i każdy próbuje się cenić... Po tym co pisze nyny wolałbym oryginał.
Pozdrawiam AP.
-
GH3 chyba jednak ma być "w Czwórce"; konkurencja właśnie zaprezentowała FS700 pracujące w 4K Słone monstrum.
ps. Jezu, mój telewizor nie ma roku ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Jaką elektroniką? przecież w pierścienie pośrednie tylko przenoszą sygnał pomiędzy aparatem a obiektywem, przewodnik i nic więcej. Jaka elektronika?
A jednak jest coś więcej niż zwykłe prymitywne przenoszenie sygnałów.
Po podpięciu pierścienia aparat dobrze wiedział, że ma podpięty pierścień.
Pierścień ma swój numer seryjny, który jest przekazywany do aparatu.
Pierścień posiada firmware, który można aktualizować.
itp itd
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
A jednak jest coś więcej niż zwykłe prymitywne przenoszenie sygnałów.
Po podpięciu pierścienia aparat dobrze wiedział, że ma podpięty pierścień.
Pierścień ma swój numer seryjny, który jest przekazywany do aparatu.
Pierścień posiada firmware, który można aktualizować.
itp itd
OK. Opisałem pierścień do canona. W nim nie ma nic oprócz tego co wymieniłem. Po co w takim pierścieniu elektronika, nie wiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Już nie wspomnę o myśli technicznej zawartej w takich pierścieniach, suwmiarka, stanowisko cad do projektowania i jedziemy z koksem. Przy obiektywie chyba trzeba troszkę policzyć, potem zrobić prototypa przestrzelić, zweryfikować, wprowadzić korekty i tak kilka razy. No parę ciekawych maszynek przy szlifowaniu soczewek ma zajęcie nie mówiąc o montażu.
Mozna zawsze z innej strony.To moze inaczej:wink:
No popatrz jaki ten45/1,8 tani.Tylko niecale 300€ a ile wysilku trzeba zeby zrobic.
Ze cos drogie to latwiej powiedziec niz ze cos jest tanie.:-P
W sumie nie jest trudne zrobic obiektyw skoro podroby w garazach klepia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Mozna zawsze z innej strony.To moze inaczej:wink:
No popatrz jaki ten45/1,8 tani.Tylko niecale 300€ a ile wysilku trzeba zeby zrobic.
Ze cos drogie to latwiej powiedziec niz ze cos jest tanie.:-P
W sumie nie jest trudne zrobic obiektyw skoro podroby w garazach klepia.
Podróby pierścieni, o podrabianych obiektywach z garażu nie słyszałem. Chyba, że Tamrona, Sigmę i Samyanga zaliczymy do firm garażowych...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Podróby pierścieni, o podrabianych obiektywach z garażu nie słyszałem. Chyba, że Tamrona, Sigmę i Samyanga zaliczymy do firm garażowych...
Hmmm Firmy nie wymienie z nazwiska,ale nie chcij otrzymac info z serwisu,ze jeszcze o takim numerze obiektywu to oni nie wprodukowali.
-
Panasonic zatrudnił Vitalija, kolejny soft pisany już przy współpracy zdolnego Ruska :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Panasonic zatrudnił Vitalija, kolejny soft pisany już przy współpracy zdolnego Ruska :)
Niezła próba, ale nas nie nabierzesz :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Niezła próba, ale nas nie nabierzesz :-P
Ale numer, zapomniałem o pierwszym :dork:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ale numer, zapomniałem o pierwszym :dork:
To nic , pomysł świetny - połączenie chęci i umiejętności hakera z najwyższej półki i kasy korporacji mogło by pomóc producentowi w bojach o palmę pierwszeństwa o najlepsze wideo z aparatu.
-
Wywiad z T. Hoganem nt. bezlusterkowców
http://tinyurl.com/6pprzpc
Jeśli ktoś ma lepszy pomysł (gdzie to umieścić) to śmiało ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
To nic , pomysł świetny - połączenie chęci i umiejętności hakera z najwyższej półki i kasy korporacji mogło by pomóc producentowi w bojach o palmę pierwszeństwa o najlepsze wideo z aparatu.
A ja tam myślę, że te wszystkie ograniczenia wynikają z pewnych założeń firmy (i ograniczonego budżetu).
-
Przedstawiciel Panasonica wypowiadał się w jakimś wywiadzie, że podoba im się ten hack i dlatego przestali kodować firmware, aby nie utrudniać życia ;)
Tyle, że oni nie mogą tak żyłować parametrów, bo to będzie wykraczało poza specyfikację AVCHD i nie na każdej karcie to później się da zapisać. Takie rozwiązanie, gdzie firma skupia się na wypuszczeniu stabilnego firmware dając możliwość użytkownikom wykonywania zmian na własne ryzyko mi się podoba. undefined
-
Wywiad z Sasa San nt. przyszłości Oly
Planują uprościć wybór przy kupnie/skasować kilka linii aparatów tak, by dochód był większy.
http://www.japantimes.co.jp/text/nb20120404a4.html
-
Całkiem jak w epoce realnego socjalizmu. Jedna Syrenka w kilku kolorach i to na talony:) Jak ktoś śmie marzyc o Mercedesie?:)
-
Nadchodzi sensor RGBW(hite) autorstwa Pani Soni
Biały piksel ma być lekarstwem na problemy z DR.
Techniczny belkot: http://www.freepatentsonline.com/EP2434761A1.html
-
Olek mógłby coś jaśniejszego zrobić, przynajmniej 2,0.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Olek mógłby coś jaśniejszego zrobić, przynajmniej 2,0.
Jeśli drugi naleśnik, bo o nich mowa w patentach, będzie 2.8 będzie to znak, że wszystko poniżej 2.8 Oly da tylko w rasowych szkiełkach, nie w popie... nie w naleśnikach ;)
Z drugiej strony nie rozumiem tych narzekań: jest 20/1.7, bardzo uniwersalne a argument, że brak mu korekcji CA (w dobie RT, czy LR za $150) pomaga chyba samym narzekającym chronić ich portfel i żeby nie było: ostatnio robiąc zdjęcie wiertłom CA wylazła i na Panasoniku GF1
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Tymczasem Oly złożył kilka patentów nt. 14/2.8; 17/2.8; 22/2.8
http://tinyurl.com/d8qz7tl
Zobaczymy co kiedy trafi do naszych zabawek :)
Ale bieda...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Nadchodzi sensor RGBW(hite) autorstwa Pani Soni
Biały piksel ma być lekarstwem na problemy z DR.
Techniczny belkot: [URL="http://www.freepatentsonline.com/EP2434761A1.html"]http://www.freepatentsonline.com/EP2434761A1.html
Niedługo opatentują koło. :(
Co w tym odkrywczego?
O pomysłach o wprowadzeniu do matryc RG/GB jakiegoś subpiksela do pomiaru luminancji to ja słyszałem już parę lat temu.
O takich matrycach to chyba sam tutaj pisałem.
Pomysł fajny ale aby to patentować!?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Jeśli drugi naleśnik, bo o nich mowa w patentach, będzie 2.8 będzie to znak, że wszystko poniżej 2.8 Oly da tylko w rasowych szkiełkach, nie w popie... nie w naleśnikach ;)
Z drugiej strony nie rozumiem tych narzekań: jest 20/1.7, bardzo uniwersalne a argument, że brak mu korekcji CA (w dobie RT, czy LR za $150) pomaga chyba samym narzekającym chronić ich portfel i żeby nie było: ostatnio robiąc zdjęcie wiertłom CA wylazła i na Panasoniku GF1
20/1.7 to nie Olek. 14/2.8 bez sensu skoro jest Panas. Jak rozumiem coś takiego jak np. 10/2.8 jest poza zasięgiem. A po co 22/2.8 jak jest 17/2.8, 20/1.7 i 25/1.4? Dopiero co były narzekania na Sigmę jakie to bezsensowne ogniskowe robi.
A co z wyższej jakości uniwersalnymi, uszczelnionymi szkłami pod OM-D? Przecież ten aparat to wymarzony sprzęt dla reporterów - zwłaszcza tych pracujących w najtrudniejszych warunkach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
17/2,8
Zastanawia mnie czego brakuje dotychczasowej 17stce. niby Optyczni skarżyli się na dystorsję i CA ale generalnie ocena obiektywu była przyzwoita. A tu nowa konstrukcja, do tego bardziej skomplikowana? Czyżby próbowali coś naprawić z powyższych wad? Moim zdaniem, największą wadą tego obiektywu była jego cena ale ja się tam nie znam a z racji ww wady tego obiektywu nie mam (wolałem dołożyć do 20/1,7). Wszakże sporo zdjęć widziałem i mi się podobały...
Nowsza konstrukcja raczej będzie droższa więc tym bardziej :(
14/2,8
Konstrukcyjnie podobna do nowej 17stki. Ciekawe czy jedna soczewka więcej od konkurencji sprawi że Olympus będzie miał czym zawalczyć z naleśnikiem Panasonika który wszak najgorszy nie jest. Może tak jak u Panasonica będzie dodawana jako kit do małych korpusów?
22/2,8
w segmencie "poszerzanych standardów" ciasno się robi :) 19, 20, 22, 25...
-
17/2.8 ma niezłą cenę, tyle, że jest gorszy optycznie od 20mm
Jeśli poprawią jakość na tyle, że będzie co najmniej tak samo dobry, to i cena może być identyczna. Przynajmniej ja bym za tyle kupił. Zwłaszcza jakby jeszcze dali do tego MSC czy jak tam się nazywa ten cichy szybki silnik AF.
22/2.8 - dla mnie kompletnie niepotrzebne.
Czekam na 150/2.8 i mam wszystkie obiektywy w systemie. Ewentualnie jeszcze 200/2.8 nie pogardzę.
-
Wygląda na to, że za 2-3 lata będziemy mieć w zakresie od 10 do 50 mm obiektywy o ogniskowych co jeden milimetr :mrgreen:
-
Może jeszcze jakiś naleśnik 50/2 nam zrobią :wink:
Ja chcę tele!
-