Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Cytat:
Zamieszczone przez
ziemia01
Wygląda jak art filtr "dramatyczna tonacja"
A, EM-10 ma jeden problem, o którym mi się ostatnio przypomniało - wymaga Photoshop CC - CS6 go już nie obsługuje. Tak samo, na tą chwilę, nie wiadomo co z Lightroomem.
I to dla wielu osób będzie bardzo in minus...
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Ten HDR to jakaś rozbudowana funkcja??
Pytam się bo mam już drugą puszkę z taką możliwością ale zawsze HDRy składam na kompie.
Moim zdaniem lepiej składać na kompie bo nad wszystkim jesteś stanie panować. aparat oferuje hdr 1 oraz hdr 2. Mi osobiście ich wygląd nie podoba się. natomiast to co jest rewelacyjny to możliwość wykonania serii zdjęć w aparacie. Plusem hdr1 i hdr2 jest to że radzą sobie z ruchem
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Moim zdaniem lepiej składać na kompie bo nad wszystkim jesteś stanie panować. aparat oferuje hdr 1 oraz hdr 2. Mi osobiście ich wygląd nie podoba się. natomiast to co jest rewelacyjny to możliwość wykonania serii zdjęć w aparacie. Plusem hdr1 i hdr2 jest to że radzą sobie z ruchem
A co tak właściwie aparat robi w opcjach hdr 1 oraz hdr 2? O ile dobrze rozumiem instrukcję w tych opcjach aparat daje tylko jeden RAW - ten z prawidłową ekspozycją. Jest też opcja "bracketing HDR" - czymś się różni od pojechania serią na bracketingu ekspozycji w trybie A?
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
A, EM-10 ma jeden problem, o którym mi się ostatnio przypomniało - wymaga Photoshop CC - CS6 go już nie obsługuje. Tak samo, na tą chwilę, nie wiadomo co z Lightroomem.
I to dla wielu osób będzie bardzo in minus...
Jaki minus? Przecież te orf'y z E-M10 otwiera niemal dowolny program opensource do obróbki rawów - sprawdziłem Darktable, Rawtherapee, Lightzone - żaden nie miał zastrzeżeń. Do tych rawów nie trzeba jakichś dedykowanych programów, na dodatek płatnych. No chyba, że ktoś tylko takimi potrafi się posługiwać.
Czy te opensorcowe programy robią korekcję geometryczną obiektywów? Raz wywoływałem zdjęcia z 17 RAWtherapee i nie korygował softwareowo obiektywu.
Moje 5 groszy do M10 na szybko. W mojej duzej dloni lezy calkiem przyjemnie. Pokrętła wydaja sie wygodniejsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Czy te opensorcowe programy robią korekcję geometryczną obiektywów? Raz wywoływałem zdjęcia z 17 RAWtherapee i nie korygował softwareowo obiektywu.
Z korektą chyba faktycznie jest kicha - DT nie ma szkieł/aparatu w bazie, RT i LZ jeszcze nie korzystają z Lensfun.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Cytat:
Zamieszczone przez
salvadhor
Z korektą chyba faktycznie jest kicha - DT nie ma szkieł/aparatu w bazie, RT i LZ jeszcze nie korzystają z Lensfun.
Robi, robi. RT od E-PL3 i kolejne, Darktable spokojnie sobie radzi. Było to już na forum poruszane. O LZ nie wiem. A i Ufraw też koryguje