Odp: Nowe ploty o nowym korpusie
Jak na razie "obsłuży" tylko 20/1.7 i 60/2.8, ewentualnie Samyanga 7,5 jak gdzieś wyrwę używany. Przynajmniej do wiosny. Miałem G3 przez chwilę - obrazek wystarczający ale EVF jak dla mnie marny, poza tym guzikologia uboga do granic. Za to ma fajny "ficzer" o którym czytałem kiedyś że jest beee, a tu proszę - testy należy jednak brać z rezerwą. Otóż zawsze pokazuje dobrze naświetlony podgląd i "pełny" histogram, za to dodatkowo wyświetla w którą stronę i o ile jest on przesunięty w prześwietlenie/niedoświetlenie. Chyba Panasy tak mają, mnie się to bardziej podoba niż ciemnienie/rozjaśnienie obrazu w podglądzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
Jak na razie "obsłuży" tylko 20/1.7 i 60/2.8, ewentualnie Samyanga 7,5 jak gdzieś wyrwę używany. Przynajmniej do wiosny. Miałem G3 przez chwilę - obrazek wystarczający ale EVF jak dla mnie marny, poza tym guzikologia uboga do granic. Za to ma fajny "ficzer" o którym czytałem kiedyś że jest beee, a tu proszę - testy należy jednak brać z rezerwą. Otóż zawsze pokazuje dobrze naświetlony podgląd i "pełny" histogram, za to dodatkowo wyświetla w którą stronę i o ile jest on przesunięty w prześwietlenie/niedoświetlenie. Chyba Panasy tak mają, mnie się to bardziej podoba niż ciemnienie/rozjaśnienie obrazu w podglądzie.
Też ze względu na guzikologię wybrałem GX1 - inna sprawa, że też zawsze mnie się podobał.
Ja zauważyłem coś jeszcze dotyczącego pomiaru światła w Panasie - te aparaty dobrze naświetlają kadry i pomagają uniknąć przepałów. Nie wiem jak to tłumaczyć ale LX5 ładnie na tych samych nastawieniach w tym samym czasie ładnie naświetlał kadr a Canon s90 łapał przepał za przepałem. GX1 też w słoneczny dzień mało przepala - w innym aparacie zwykle daję ex -1 i dopiero na kompie podciągam.
Wracając do GX7 - fajny aparacik, szkoda tylko, że chyba dalej nie odsługuje lamp bezprzewodowo.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Wracając do GX7 - fajny aparacik, szkoda tylko, że chyba dalej nie odsługuje lamp bezprzewodowo.
Zawsze mi się wydawało, że ten temat dotyczy plotek o nowym korpusie Oly nie Panasa, ale ostatnio się to wszystko wymieszało jakoś.
Tak czy siak: obsługuje.
https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post974661
---------- Post dodany o 13:41 ---------- Poprzedni post był o 12:55 ----------
Nowe E-M7 - według 43R - jest następcą E-5. Będzie można podłączyć do niego szkła małe jak i duże.
Źródło 43R twierdzi, że hybrydowy bagnet to nie jest zwykły/normalny adapter do jakich nas przyzwyczajono.
OMD "pro" nie zastępuje E-M5, ten odejdzie na emeryturę w 2014r.
O ile pojawienie E-P5 przyjąłem ze znużeniem to zapowiedź E-M7 burzy mi krew w żyłach ;-)
Zaczynam mieć nadzieję, że uda mi się z sensownie działającym AF podpiąć duże szkła.
Zakładam, że aparat będzie dostępny na wiosnę albo na jesieni 2014. Cena może być zaporowa :-?
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Zakładam, że aparat będzie dostępny na wiosnę albo na jesieni 2014. Cena może być zaporowa :-?
Optyka Oly sprawia, że można dużo przeboleć, sam jestem ciekawy np. pojedynku nowego, małego f/2.8 mikrozuma z 12-60.
Jak ci nagle odżyje duża szklarnia to można jakoś strawić te dwa klocki EURO ;)
Żartuję, sam jestem ciekawy ceny w OJ i dostępności. Gdyby to zależało ode mnie dałbym Janko lub dobas na przestrzelanie przedpremierowe.
I przez Was na rumorsach siedzę i obiad przypalam....:roll:
Jak zrobią coś z tym, no, hybrydowym bagnetem to i kredyt w kasie zapomogowo- pożyczkowej się weźmie :twisted:
A ma być nowy olkowy mikrozoom f 2.8, czy masz na myśli Pasikoniki ?
Ja poproszę zoomy f4 i będę zadowolony.
Jeżeli E-7 ma być na jesień 2014, to chyba nie będę tak długo czekał.
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Ja poproszę zoomy f4 i będę zadowolony.
Popieram.
Wziąłbym z pocałowaniem ręki :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Ja zauważyłem coś jeszcze dotyczącego pomiaru światła w Panasie - te aparaty dobrze naświetlają kadry i pomagają uniknąć przepałów.
To musieli dużo zmienić od czasów GF2, w którym światłomierz był mniej przewidywalny, niż w lustrzance.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
GH3 już chyba obsługuje, więc może nowszy GX7 też?
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
A ma być nowy olkowy mikrozoom f 2.8, czy masz na myśli Pasikoniki ?
Będzie OMD "pro" to i szkła będą musiały być pro.
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Jeżeli E-7 ma być na jesień 2014, to chyba nie będę tak długo czekał.
Nie wiem o czym piszesz, to premiera następcy E-M5 przewidziana jest na 2014, o E-7 nic mi nie wiadomo.