Odp: M.Zuiko Digital 75mm f/1.8
na wiosnę sprzedałem D300s i kilka szkieł, w tym 17-55mm, 85mm, 180mm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!tego ostatniego będę żałował do końca życia;
kupiłem OM-D em5...wakacje mijają....
duuuuża porcja zdjęć się zebrała, i wnioski następujące:
- koniecznie "zlikwidować" 14mm i zastąpić 12mm
- dokupić 75mm
- na najbliższe kilka lat wystarczy zabawy: 12 | 20 | 45 | 75
Oj tak 180/2.8 to świetny obiektyw.
Szkoda, że 75/1.8 nie ma wbudowanej osłony przeciwsłonecznej.
Poza tym, chciałoby się coś jeszcze dłuższego.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Oj tak 180/2.8 to świetny obiektyw.
Szkoda, że 75/1.8 nie ma wbudowanej osłony przeciwsłonecznej.
Poza tym, chciałoby się coś jeszcze dłuższego.
Jak masz duże 70-300 to używaj. Dobre jest.
@skrzynka97
Jakie zastosowanie miał 180mm? Kurcze na portrety to bardzo wąsko, no chyba, że sport fociłeś. Ciekawa stałka ale chnyba zastosowanie b. rzadkie
Cytat:
Zamieszczone przez
chreasy
@skrzynka97
Jakie zastosowanie miał 180mm? Kurcze na portrety to bardzo wąsko, no chyba, że sport fociłeś. Ciekawa stałka ale chnyba zastosowanie b. rzadkie
tak, zastosowanie rzadkie, głównie druga pasja: wspinaczka skałkowa/górska,
szkło było ciężkie, wolny AF, ale obrazek!!!!! było, minęło, Nikon sprzedany...
nadal liczy się fun!!! 75mm w drodze :)
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
nadal liczy się fun!!! 75mm w drodze :)
SKrzynka97 a gdzie szkiełko zamówiłeś (sklep)? Jak dojdzie to wrzucaj śmiało do wątku "Zabawa z u43 - ZDJĘCIA" :)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ja kocham i zarazem nienawidzę ten obiektyw. Kocham za 1. fun na GH2, 2. optykę. Nienawidzę za 1. brak 1.4, 2. brak macro (patrz SLR Magic 12mm T/1.6 czy LX3 ;)) Wkurza mnie fakt, że nie zrobili 1.4 przy powiedzmy fi 58. Dopłaciłbym dużo za to.
75 zwala z nóg brakiem spadku ostrości na kosmicznych dla mnie przysłonach, szczególnie w m43 - f8-11-13, ale tego nie testowałem na 12/2; Oly zaleca pracę na f/5.6 i to jest raczej mój max, wyjątkowo wchodzę na wyższe przysłony (kiedy filtr ND się już nie wyrabia). Niestety in minus mZD75 należy zaliczyć szybkość AF w filmikach na GH2. Trzeba poczeeekać troszeczkę dłużej niż w przypadku i 12 i 25DG.
Ufff, co za ulga ;)
Waga szkła swoje robi. Po prostu odrobina bezwładności przy każdym ruchu, daje w sumie opóźnienie.
---------- Post dodany o 01:27 ---------- Poprzedni post był o 01:20 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
....
PS/edit: o, ktoś na 43R fajnie zauważył: 75 dobija do 3500 czegoś (chodzi o ostrość) a powszechnie uważane za b. ostre 12/2 tylko 2400. Odkąd tylko mam 12/2 uważam, że daje zbyt ostre fotki :mrgreen:
Świetna wiadomość , gorzje jak dostaje się z puszki mydło...
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Waga szkła swoje robi. Po prostu odrobina bezwładności przy każdym ruchu, daje w sumie opóźnienie.
Mi to nie wadzi na tyle by skreślić to szkło z listy zakupów, szkoda, że jest wolniej i tyle, do 85L daleko również w temacie szybkości AF.
Miałeś może w łapkach 150/2, bo to rozumiem u Olka jest klasa super-tele, które pomimo masy typu 2900 czy 3900g u konkurencji ustawia ostrość szybciej niż człowiek pomyśli, w sumie wychodzi, że marudzę a jest zupełnie odwrotnie :)
OK, FYI: pierwsze wrażenia i fotki kolejnego bloggera
http://admiringlight.com/blog/olympu...t-impressions/
Zaraz posciagam i poogladam a poki co - gratulacje ;-)