Jakie rzeczy? Ogolnie pisze, ze PL lepszy, niewiele, ale jednak, no moze poza purple fringing na kontrastowych rzeczach :-) Fajnie, ze sa bezposrednie sample z obu na tych samych przyslonach. Bokeh na tym samym f nawet ladniejszy z PL ;-)
Wersja do druku
Jakie rzeczy? Ogolnie pisze, ze PL lepszy, niewiele, ale jednak, no moze poza purple fringing na kontrastowych rzeczach :-) Fajnie, ze sa bezposrednie sample z obu na tych samych przyslonach. Bokeh na tym samym f nawet ladniejszy z PL ;-)
Mam podobne odczucia choć to kwestia głównie różnicy w cenie.
Gdyby były w tej samej cenie - łykałbym Leica
Przy różnicy cenowej najnizsza cena na rynku Panasa i najniższa cena Olka załóżmy, że dla Jedi
decyzja już nie jest tak łatwa. Moim zdaniem różnica jakościowa nie jest warta tej kwoty.
A wrażenia mam w pełni podobne.
Panas jest bardzo zacny, jaśniejszy o niewiele 1,4 vs 1,8
na 1,4 obraz odstaje od reszty obrazu bo od 1.8 do 16 jest prawie że równo
Na 1.4 są lekkie chromatyczne aberracje
rozmemłanie tła lekko ale lekko na korzyśc panasa
Krótszych czasów w Olku nie mogę potwierdzić, jakość na brzegach - przewagi nie widzę.
Noszę się z zamiarem, zeby teraz opisać to szkiełko w wolnej chwili ale na pierwszy ogień biorę 60tkę bo lubię :)
Tak czy siak oba szkła dobre. Leica był kiedyś pieruńsko drogi obecnie na szczęście potaniał i ma solidnego konkurenta w stajni Olympusa.
Wreszcie!! Bo uważam, ze standard to bardzo dobra stałka
Jak zaczniesz, to nie przestaniesz, ja nie mogę :) . To jest moje ulubione szkło, używam już dwa i pół roku.
Załącznik 128628Załącznik 128629
Czyli, sądząc po zdjęciach, wychodzi 0,0666(6) fot psa na miesiąc :-) :-) :-)
Na drugim zdjęciu ładne zestawienie barw. Wiem, że jako właściciel sympatycznego czworonoga tego nie zauważasz, ale korzystniej byłoby go kadrować od przodu... :-)
Pozdrawiam i gratuluję świetnego obiektywu.
"odgrzeję kotleta"
kupiłem PL 25 f1,4 po jakimś czasie sprzedałem i poszedłem w PL 15 f1,7.
postanowiłem zostać z jednym szkłem.
nie dałem rady jednak.
przed paroma dniami zanabyłem znów PL25 i znów jestem pod wrażeniem szkła i tego co potrafi.
a mam porównanie bo przed GX7mką z PL25 miałem M9 z fajnymi szkłami.
jakbym miał wybrać jedyne szkło do 4/3 to zdecydowany król, jak dla mnie, off course.
zaraz za nim PL 15mm f 1,7
Mam pytanie do użytkowników, bo z racji tego, że właśnie nabyłem do Cichego Leicę 25mm to chciałbym się dowiedzieć czy to normalne w tym obiektywie, że listki przysłony tak bardzo chroboczą gdy aparat przestawiamy w inne światło i automatycznie zmienia się otwór przysłony...? Ogólnie fotki robi super - mistrz. Ale tez celny i nie hałasuje. Ale listki przesłony tak jakby tarły o siebie i gdy zmienia się otwór to nie pracują płynnie jak w innych obiektywach np Zuiko ale skokowo i głośno.
film:
---------- Post dodany o 15:26 ---------- Poprzedni post był o 14:45 ----------
https://www.youtube.com/watch?v=Kdvy...ature=youtu.be