Bo zupa byla za slona:-)
Ups.. stara renowka byla mocniejsza...
Tak to jest jak mlodziez za kierownica:-)
Zabki...
pozdrowionka
Wersja do druku
Bo zupa byla za slona:-)
Ups.. stara renowka byla mocniejsza...
Tak to jest jak mlodziez za kierownica:-)
Zabki...
pozdrowionka
Nie wiem czy to odpowiednik amerykańskich Monsterów ale tamte mają po około 1500 KM, napędzane są paliwem na bazie nitro i do 100 k/h mają przyśpieszenie jak samochody sportowe w trochę ponad 3 sekundy :)
Dokladnie takie z hameryki...
No to jeszcze pare...
pozdrowionka
Posiadam pełno złomu z żelaza i stali, który czasami wykorzystuję i do czegoś się przydaje.
1. Zestaw stereoskopowy. Po wydrukowaniu z okularami działa.
Uploaded with ImageShack.us
2. Pewnego dnia zastanawiałem się co mogę zmontować aby uzyskać jak największe powiększenie. W kolejności konwerter m4/3 na M42, 3 pierścienie makro, telekonwerter x2, Jupiter 37A. Zdjęcie biedronki nie jest za specjalne ale to jedyne zdjęcie, które tym zestawem wykonałem. Było to o 4 rano u córki w pokoju więc jedyne źródło światła jakie mogłem wykorzystać aby przypadkiem jej nie obudzić to latarka a biedronka była wredna i zamiast grzecznie zapozować to biegała sobie po kartce w kratkę od zeszytu :)
Tutaj macie też film bo przy okazji nakręciłem :)
http://www.youtube.com/watch?v=a24v93b9K8o&feature=plcp
3. Tydzień później przypomniało mi się, w zestawie stereoskopowym są dwa pierścienie i jednym z nich był pierścień odwrotnie mocują 52 na 52 i do zestawu z pkt. 2 dokręciłem jeszcze Heliosa 77M :) i wyszło zdjęcie poniżej. Zdjęcie robiłem z pół ręki, jakąś zapalniczkę podłożyłem pod obiektyw. Z 10 minut się męczyłem aby zrobić zdjęcie papieru milimetrowego ale jakoś dało radę. Jeden kwadrat na zdjęciu ma wymiar 1mm/1mm. Kropki z normalnej odległości widać jako linie. 1 rząd kropek to linia milimetrowa, podwójny rząd kropek to linia centymetrów :)
Ale to zapewne nie koniec możliwości, tylko u taty muszę pogrzebać w jego skarbach to następnym razem sfocę boską cząstkę Higgsa :D
To wszystko przed Olkiem waży prawie 1 kg, więc trochę strach jest trzymać tylko za sam korpus bo ma się wrażenie, że zaraz coś się wyrwie :D
Ladne kombinacje:-)
Tymczasem helowiny:-)
pozdrowionka
Janeczek - zdecydowanie wolę gdy wrzucasz zdjęcia czirek
---
CzaRmaX - skoro wywołałeś temat mocowania odwrotnego to wrzucę swoje próby - w użyciu były obiektywy m42 - 28mm, 58mm i 200mm. Jakość właściwie żadna - próby z ręki, bez statywu, do tego bez pierścieni (obiektyw po prostu przytknięty jeden do drugiego) ale w wątku zabawowym chyba nikogo nie zgorszą :)
@Jan_sT ja nie wiem czym Ty się przejmujesz ja mam podejście do fotografii lomograficzne :). Tam się nikt nie przejmuje standardami, kadrami jakościami i zdjęcia co niektórych wychodzą jak najpiękniejsze perełki w które można godzinami się wpatrywać i podziwiać :) . Powiedz mi to pierwsze zdjęcie to robiłeś w połączeniu z kitowym obiektywem? Bo ja mam przejściówkę z 37 na 52 i jak do kitowego 14-42 dorzucam Heliosa to wtedy mam takie kółeczko? I jeszcze co do jakości to wcale nie uważam, że Twoje zdjęcia są kiepskie bo biorąc pod uwagę jak je robiłeś czyli z reki i w zastanym świetle to są bardzo dobre :).
Teraz ja dorzucę jeszcze jedno zdjęcie pajączka , którego strąciłem z samochodu i przymarzł w śniegu - wymiary kadru to jakieś 1,4cm/1cm. Zdjęcie robiłem zestawem: konwerter m4/3 na M42, jeden mały pierścień makro, Jupiter 27 A, pierścień odwrotnie mocujący i Helios 44M. Fotę robiłem koło 16'stej, kiepskie światło i z ręki - serio 15 minut próbowałem to z ręki uchwycić przy w miarę dobrej głębi. W końcu dałem sobie spokój i aparat ustawiłem na ISO 6400, Helios przysłonę miał otwartą na maksa i w Jupiterze można ją było lekko zbić tak, że czas był 40 czyli taki, że na wdechu przy lekko ruszającym się obiektywie była szansa na nie poruszone zdjęcie. Zdjęcie samo w sobie ostrości nie ma za pięknej ale jak wciskałem to jakąś miało ale pewnie w po wciśnięciu uciekła :D
A co do "Lomografi" to też jest możliwa przy użyciu systemu m4/3. Poniżej zdjęcie z PEN'a E-PL2 przez wizjer oryginalnego radzieckiego LOMO L-CA :D
@Janeczek ostatnio widziałem kogoś przebranego za zakrwawioną podpaskę hehe :)
@ CzaRmaX
co do lomografii - myślę że jak ktoś umie robić to może być ciekawa i warta oglądnięcia, ja się w tej poetyce niespecjalnie odnajduję a niechciałbym robić precedensu że wstawiam kiepskie zdjęcie i tłumaczę że jest kiepskie bo to lomografia. Po prostu - jest kiepskie bo lepiej nie umiałem
co do winietki - taki efekt osiągałem gdy do korpusu miałem zakręcony obiektyw o krótkiej ogniskowej a odwrotnie mocowany obiektyw dłuższy. W drugą stronę dostaje się większe powiększenia ale i zarazem głębia ostrości mocno maleje
@Jan_S Twoje zdjęcia monet można byłoby uznać za kiepskie kiedy byś je robił zestawami do makro na statywie itd ale robiąc je z ręki i w zastanym świetle są bardzo dobre - ja wiem co to za ból złapać coś w obiektywy M42 tak zmontowanymi :)
Jak w konwencji lomo to i ja coś dorzucę. Sławetny dekielek 15 f8 i jakaś soczewka co mi się w torbie walała i dodatkowo iso6400. Jako że soczewka ma jakiś centymetr średnicy to w ręku ja musiałem trzymać.
Lubię takie eksperymenty :) Tak jak piszesz nie zawsze należy się przesadnie przejmować jakością techniczną zdjęcia.
Gdzieś przeczytałem ostatnio, że większość najsłynniejszych fotografii nie jest najlepsza technicznie i nie zawsze zgodna z kanonami czy zasadami.
Poniżej mój potworek, czy może ptaszek ? albo kwiatek jakiś ?
Załącznik 72878
Wiesz ja kiedyś gdzieś przeczytałem taką myśl - mam co raz nowszy i co raz lepszy sprzęt, co raz więcej pikseli co raz więcej gadżetów a i tak nie mogę dorównać zdjęciom starych mistrzów :)
Ja uważam, że genialne zdjęcie pod względem kadru to i z telefonu można zrobić a jeżeli stanie się sławne to nikt nie wytknie mu kiepskiej jakości :)
Fajne zdjęcie i rzeczywiście wszystko można w nim zobaczyć :)
To skoro tak "lomograficznie" i w kółeczku to moje fotki z konwerterem szerokokątnym Cokina przeznaczonym do kamer :)
No i jeszcze mała wariacja na temat panoramy gdzie od prawej występują w kolejności: CZ-B, PODCZERWIEŃ, HDR, POP-ART, DRAMA, NORMAL :)
Alescie sie rozgadali...
Ups, oczko sie zepsulo, temu misiu...
Kotek,kotek...
I na bonusie lepetyna...
pozdrowionka
Ps
Czirek za kare nie bedzie, bo nie, taki foch.
HA HA HA no całkiem nieźle się temu MISIU oczko się zepsuło a naprawiłeś je później? :).
A jak to w ogóle leciało w "Misiu" - "...panie kierowniku oczko temu misiu wylata", tak to było?
Prawie zgadles...
Tymczasem trojca..
El presidente...
El capitano...
El pirato...
pozdrowionka
W Kwasniewicach stanal w ogniu dom...
Jedzie, jedzie straz ogniowa...
Trabka gra...
Sam komendant dzis prowadzi woz...
pozdrowionka
Janeczek, jak zwykle wysoki poziom. te z "sikawkami" super.
Rzeczywiście "sikawki" najlepsze - mnie najbardziej podoba się pierwsza "sikawka" :)
Powiem Ci, że na początku nie podobała mi się ta panorama ale za każdym razem kiedy na nią patrzę jakoś tak przychylniej na nią spoglądam :). Pomysł jakiś na panoramę z różnych zdjęć jest, tylko taka panorama na pewno wymaga przemyślenia motywu do fotografowania i kolejności w jakiej chcemy wykonać różne style. Ta panorama była robiona spontanicznie bo coś tak mi w głowie zaświtało na spacerze z córką ale następnym razem kiedy będę chciał zrobić taką panoramę to każdy motyw sfotografuję tak abym mógł z niego później uzyskać każdy styl :)
Samiscie sikawki...
A teraz cos co tygryski lubia najbardziej, goscinnie...
Dobrej nocy chlopcy:-)
pozdrowionka
Uuu chyba sie nie podobala nowa koncepcja czirek....
No to moze taka...
pozdrowionka
Apztu,
No tak zapomnialem, ze tu same dzieci...
To moze jeszcze na zmysly...
Z dedykacja dla wszystkich malych niegrzecznych chlopczykow...
pozdrowionka
Pani z lewej oczko poleciało a pani z prawej nawet dwa :)
No to jak zabawa z m4/3 to zabawa :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1352119491
Japitole chlopie:-) pojechales...
Jako, ze aktualnie czirki wziecia nie maja, bo chlopczyki sie wyproznily, to pozwole sobie z inszej beki, niejakiego wkurzonego szopena and kriu...
I mastermikser czyli ten, ktory sobie robi jaja z muzykow...
pozdrowionka
Ja nie chcę nic mówić ale ten batuciarz z pierwszej fotki wygląda tak jakby czirki były przed nim w przy kucu :D
Daj cos jeszcze max czarku, bo reszta chlopcow wlasnie operuje sie na dziewczatka i nie maja czasu nic wkleic, co gorsza moze nawet aparatow nie maja? Wtf sie porobilo w tym watku, na szczescie nie czytam zupelnie innych bo bym sie pewno jeszcze bardziej zdolowal...
Tryptyczek...
Adas sie skupia...
I....jak nie pierd....ie!
Aaach kuchwa panowie! Nie tak! Nie taak!!
pozdrowionka
Ps
Tymczasem w niedalekiej przyszlosci...'spiewam tylko dla ciebie Janeczku, moj ty kochaneczku, a tiu tiu tiu'
Pss
Jezu ale mnie dzis wali na beret..
to w ramach tabletki na głowę ;-)
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=gnqeIY0fCM4
PS.
materiał nie jest koszerny (mikro 4/3) ale trza ratować Janeczka ;-)
Dzieki Jaca!
Jako, ze nadal zionie nuda, to moze po zespole 'szarpidruty z Nowej Huty' przyszedl czas na cos mocniejszego...
Closterkeller.
Ogluchlem na dwa dni ale warto bylo, jak przypierniczyli na poczatku utworem 'wladza' to wiedzialem, ze zostane do konca, jezusicku! Pomimo 24 lat grania maja taki paler, ze glowa boli, doslownie i w przenosi...
Publika...
pozdrowionka
Ps
Przyznac sie kto byl na koncercie z olympusem i 45 oraz fiszka? Grzecznie raczka w gore...
ooo closterkeller, musiała być niezła impreza. zazdroszczę bycia tam i fotek.
No to masz jeszcze garsc...
Na deser laleczka czaki i taki bajer...
pozdrowionka
Jestem coraz badziej zalamany, nikt nic nie wkleja, moze zmienic nazwe watka na: wklejajcie z czegokolwiek?
pozdrowionka
Lubię tu zaglądać i oglądać zdjęcia różne, jednak wspierać tego wątku nie mam czym niestety... ograniczenia sprzętowe ;-(
to jakby mała luka w prawie ;)
ja wkleiłem z Youtuba ;-)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=mCzJ-Z9JfoM
PS.
tylko w celach ratowania załamanego Janeczka
Janeczek widocznie jesień daje o sobie znać, nikt po sprzęt nie sięga.
Takie 3 ode mnie, fotografia to hobby dla każdego :)
Czekaj, czekaj ja dopiero PEN'a mam od lipca więc powoli kończy się zapas zdjęć głupich i ********** :). Chyba będę musiał skoczyć po zapas z Olka SP 320 i 550 UZ. Coś dzisiaj sfociłem ale wrzucę jutro bo mam pełno zajęć jeszcze. A tym czasem coś co już jest u mnie w dziale początkujących leszczy :D.
Fotka złożona z trzech zdjęć z PEN'a: Tło, plus 2 fotki pola walki a to dla tego, że na balkonie miałem tak mało miejsca, że musiałem z dwóch zrobić jedną w miarę ostrą :)
Dzisiaj odwiedziłem plan filmowy nowego polskiego filmowego hitu eksportowego na miarę międzygalaktycznego Oskara p.t. "SŁONINO-GODZILLA KONTRATAKUJE - WOJNA NERWÓW"
Atelie i produkcja:
Wytwórnia Filmów Głupich i Walniętych.
W rolach głównych:
Słoń pułkownik (bo stoi na półce).
ONDZIERŻYK POGRYZIONY NA KŁY WSTAWIONY.
W pozostałych rolach:
Grupa historyczno-rekonstrukcyjna "Żołnierze z dna szafy pojechali dzisiaj na balkon na wczasy"
Mikroby
Bakterie
Atomy
Reżyseria:
CzaRmaX
Operator kamery:
Olisław PENdzisław z domu bezlusterkowiec.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...4&d=1352145843
A co tam, fakit, znaczy: motyla noga, zeby dobrze nam sie spalo...
pozdrowionka
Ps
Ajajajajaj... hu let de dogz aut, lof lof.... auuuuu!
Pss
Kryzys przechodze, wieku sredniego czy cos...
Co ona jej robi? Gili, gili, smyru, smyru? :D. Nie chyba całą skakankę dla drużyny tam schowali i teraz wyciągają :D
Nie mówi się "czy cos" tylko cycuś :)
Ten kawałek samochodu po prawej to przód czy tył? :) Na fotce jest podpowiedź :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1352158371