Zadnych z tych rzeczy nie uwidzialem, a i zapisy na D4 sa bardzo intensywnie prowadzone...
pozdro
Wersja do druku
gf5 nadchodzi (po prawej)
GF5 ma mieć matrycę 12Megapixeli, ISO 12.800, AF=0,09s i nowy, dotykowy wyświetlacz 920k
G5 również powinien być wkrótce zaprezentowany..
Ale te ogóraski to raczej nie są chyba nowe zoomy. Raczej za małe.
No to jakby ty rekin a ja szprotka; zamiast z Nex'em to ze sobą?
Nowe budżetowe szkiełko do m43: 12-60mm f/4.5-5.6
- wewnętrzne wszystko ;)
- stabilizator
- długość 10cm
http://tinyurl.com/7tpdkrp
Łał. Moim zdaniem powinni iść na całość i zrobić szkło ze stałym światłem 8. Tak rewolucyjny obiektyw nie może kosztować mniej niż 2500 zł(no, powiedzmy, że w zestawie kitowym będzie tańszy np. 2299 zł). A takie były narzekania na Canona G-1X, że zumik taki ciemny. Obawiam się, że Panas szykuje jakąś super niskoszumną matrycę z bazowym ISO 400 i DR dla najwyższej jakość i na poziomie 4 EV:twisted:.
Ale nam w kity obrodziło.
Jednak dobrze, że Panas pokazał coś nieco jaśniejszego od Olka.
Czyli to maleństwo będzie, stylistycznie do GF3 najbardziej podobny.
Tak, bezpośrednim następcą "starej" serii/modelu GF1 jest seria/model GX1, obecne GF'y to malutkie korpusiki bez guziczków.
Wow! Oly drogi Oly dawaj!!!
Oly 150mm f/2.8 macro. No to dzisiaj już mógłbym pisać maila DW Jack :mrgreen:
Niezła zima się szykuję... mam nadzieję ;)
aggressive perfector... http://tinyurl.com/7o4znmg
Po za tym, że ten XZ ma chyba jakąś normalną obsługę, a w Panasku będzie pewnie tylko przycisk migawki. Ale tu pewnie chodzi o wyścigi na slogany reklamowe z Nikonem Łan: "Jestem Nowy Pasikonik GieCośTam. Gdybym był twoim dzieckiem zrobiłbym kupę, zanim przyrządziłbyś sobie kawę"...
GF3 ma tyle samo przycisków co GF2 (tyle że zamiast na krzyżaku to na kółku), w nowym modelu zapewne nic nie zmienią. Zapewniam Cię, że da się tym całkiem wygodnie robić zdjęcia robić zdjęcia nawet w pełnym manualu.
Dosyć dziwny cytat wymyśliłeś jak na reklamę aparatu. Jeśli chodzi o nikonach to w recenzjach piszą, że z wszystkich aparatów systemowych ma najszybszy AF po kontraście, do tego ma szybką serię, i chyba opcjonalnie robi zdjęcia już po wciśnięciu migawki do połowy, zanim wyostrzy (stąd ten "zanim" w ich oryginalnym sloganie). Właściwie powinno cię cieszyć, że producenci walczą o "szybkość" i inne funkcje pod warunkiem, że klient na tym nie traci. Kto wie może GF5, znowu przyspieszy AF, albo poprawi tracking.
A to z dzieckeim niestety prawda, ja robie kawe, a tu kupa do przebrania.
Niech będzie, że jestem dziwny - w życiu zrobiłem może z 10 zdjęć na automacie. Priorytet przysłony to co innego, Aktualny GieCośTam - jak widzę - ma tylko kółeczko z tyłu - a więc najmniej wygodną opcję. Jak tym robić jednocześnie korektę i zmianę przysłony?(w dużych G są fajne pokrętła, które można przełączać między 2 trybami). Z naleśnikiem to jeszcze wszystko powinno wychodzić na 1.7, ale z tym zumikiem to będzie gorzej niż z moim EX-1, gdzie obiektyw służy właściwie za stalkę a ogniskową się zmienia w ostateczności. Ale EX-1 ma światło 1,8 kółko, rolkę, odchylany ekranik i kosztuje pewnie dwa albo trzy razy mniej.
Dla mnie seria GFx skończyła się na GF1. Reszta to kastraty. Pomijam GX1 , bo to już inna bajka. Jak miałbym brać coś z Panasa to G2 lub G3 lub ewentualnie GX1.
Pokrętłem zmienia się przysłonę, klik do góry i pokrętłem korygujesz ekspozycję. W dużych G wciszkasz kółko, tutaj klikaz do góry - kosmiczna różnica ;)
Kastraty nie kastraty, jest tyle aparatów na rynku, że można przebierać tak by wszystko pasowało. Seria GFx jest przeznaczona dla amatora, tudzież świadomego użytkownika, który nie potrzebuje zewnętrznych lamp i wizjerów.
A ja złapałem się na tym, że coraz chętniej łypię w kierunku NX. Choć ten NX-20 raczej tani nie będzie. Wybór szkieł jest fajny i spójny cenowo z korpusami: w cenie dwóch naleśników Panasa mam trzy Sama, jakość optyczna podobna, światło też(na ogół chyba 1/3 EV różnicy na korzyść Panasa, ale za to u Sama matryca większa) w dodatku fajniejszy - jak dla mnie - zakres ogniskowych. Ergonomia(może z wyjątkiem gripa) też powinna być na plus. Byle poprawili szybkość działania - choć akurat dla mnie nie jest to wielki problem bo jakichś szczególnie szybkich fot i tak nie robię. Dla mnie rzecz najważniejsza: ten system na razie rozwija się jako system aparatów fotograficznych a nie system wielofunkcyjnych urządzeń multimedialnych z opcją robienia zdjęć.
Czyli jak wolę aparat z wizjerem to nie jestem świadomym uzytkownikiem ani też amatorem?:) To w takim razie kim?:) Inna sprawa ,że wizjer do GF1 i GF2 to nieporozumienie za dużą kasę a wizjer do GX1 nie pasuje do tych dwóch pierwszych. Tak to juz polityka Pana Słoika.
---------- Post dodany o 13:42 ---------- Poprzedni post był o 13:39 ----------
@dzarro
Drogi nie drogi ale czy bedzie dostepny. NX200 w Polsce nie uswiadczysz chociaz od jego premiery niedługo minie 7 miesiąc
Ze względu własnie na słaby wizjer (nie myślałem ,że aż tak słaby dopuki go nie zanabyłem) wyszedłem z malucha Panasonica (GF2) . Miałem jeszcze nadzieje na ten nowy wizjer od Panasa ,ale jak sie dowiedziałem ,ze pasuje tylko do GX1 to mnie szlag trafił i sprzedałem wszystko od m43 , a teraz czytam opinie innych , oglądam . wącham , macam ale na razie nie wiem na co sie zdecydować.
Jak to na co? Czekać - aż X-100 stanieje:wink:.
Już jeden X Fujika mam. W tym X100 nie odpowiada mi ta przyspawana stałka. Jak juz coś przyspawanego to chociaz mały zoomik jak np w X10.
Jak potrzebuje cos zrobić ze stałki to zabieram ze soba D90.
Uwaga! tą wiadomość czytacie na własną odpowiedzialność > osoby wrażliwe proszone są o udanie się na spacer gdzie "...czekają wartościowi ludzie"
W cenie jednego naleśnika firmy Samsung mam roczny abonament na naleśniki w pobliskim barze.
W cenie 3 naleśników tej szacownej firmy od GALAXYS mogę trzy lata odżywiać się dając pozatym zarobić normalnym ciężko pracującym ludziom a nie bossom yakuzy i kartelom trzymającym w garści rynek ropy.
Pozatym te z baru są świeże i nie zatruwają środowiska przez parę tysięcy lat.
Więc jak już iść na ilość to polecam bar mleczny.
Technics prócz L1 nie wydał na świat niczego co by mi się podobało i czego warto by się "nauczyć".
Nawet w fajnym skądinąd GF1 obsługa kuleje (to wspaniałe wciskane kółko którym sobie można dziurę w palcu zrobić).
Ostatnio narzekam na każdy sprzęt bo cholera jak się przypatrzeć to te babole które się nam sprzedaje są łykane jak ciepłe bułeczki -i tak samo jak one stają się cholernie szybko gumowate i niestrawne (albo raczej są niestrawne od początku ale ładnie zapakowane -i pokropione kocią mietką). Myślę że dzisiejsi projektanci tych rupieci nigdy nie używali normalnych aparatów fotograficznych a nawet chyba nie dostali na dłużej do ręki swoich własnych seryjnie generowanych "bękartów" = bo ileż można wciąż powielać te same błędy. Wciskanie wciąż od nowa recyclingowanego mielonego (vide obiektywy kitowe) czy matryc zakrawana slapstickową komedię.
I co najśmieszniejsze -te wypluwki się kupuje.
Mało tego > kupują je ciągle te same osoby -jakby wbrew sobie> uszczypnąłem się bo już myślałem że mi się to śni -albo to jakiś cholerny matrix jest. GF-5 > Ha ha ha...
Zamiast poprawić parę "drobnostek" w takim DMC-L1 (choćby wyp. lustro i wbudować w to porządny EVF) produkuje się coraz więcej śmieci czy innego G.
No bo jak wytłumaczyć że mogę z przyjemnością używać 30+ letnich konstrukcji (czy to się wogóle może popsuć?) i nic mi nie przeszkadza a od dzisiejszych chińskich zabawek można zostać rasistą (wiem -japońskie żółtki a nie chińskie są winne).
W nowożytnych czasach też zaczynali od E-1 (japan)a skończono na (china)FAKE-OM albo (japan)DMC-L1 a finiszują na (china)GX1 czy G3/GF-5.
Panasłonix : 12 000 000 pix. is enough?
Koniec wiadomości dla tych którzy czytają na własną odpowiedzialność
GF1: kółko jest bombowe, czepiasz się. Się sprzedaje: bo nie słuchają Janko - jeden kit: 14-150 i STOP. Poza tym ciężko znaleźć w sprzedaży sam korpus, szczególnie w pierwszym etapie cyklu życia produktu. L1: "Dziadziuś" mówił, że G (a nie L1 Mark II) bo to następna Generacja, imho raczej nie ma szans na "L1 50 Years Anniversary". GF5: po twoim awatarze widać, że masz słabość do młodych Japonek ;) a na serio: marketing dał ciała nazywając to GF2 i - tu się mylisz bo target nie kupił (nowy soft i wydmuszka LX5) - potem GF3. Teraz, po GX1 wszystko jasne: muszę kupić GH (może 3) by mieć matrycę "multi aspect". Tak czy siak kontynuacja GF w nowej/obecnej formie może cieszyć, w końcu kiedyś zrobią trzeciego naleśnika. Plotki o 17/2.8 II traktuję jako zapowiedź fajnego kita do E-PM2 :mrgreen: - przepraszam za wygląd posta, znajoma ci korba od Jelcza (IE10) zablokowała mi <br>.
---------- Post dodany o 20:32 ---------- Poprzedni post był o 19:56 ----------
Jednym słowem: Tamron. W 2013 uruchomi fabrykę w Korei. W przyszłym roku zaprezentuje kupę szkieł, również aps-c... W ciągu pięciu lat potroi wysiłki w projektowaniu szkieł mikro43. No to chyba się ruszy, czyżby "lider branży" miał wejść bez lusterka. To by wyjaśniało skąd taki slowdak w G1X; przypomnę, że kiedyś na sylwestrze pstrykałem szkłem f/2.0-f/2.5, na korpusie pisało G2. Link do Tamrona: http://www.amateurphotographer.co.uk...ws_311862.html
mynameisnobody - dałbym Ci plusa ale już nie mogę, może mi ktoś pożyczyć korby do trabanta?
gietrzy - skąd "wiara" że Panasonic bądź Olympus wyprodukują jeszcze cokolwiek z matrycą Multi-Aspekt?
gietrzy
Dzięki za korbę :)
co do Multi-Aspekt - też chciałbym żeby tak było, niby w procentach uzysk nie jest duży ale robiąc w RAWach możliwość kadrowania w obróbce byłaby większa.
Modele: EPM1, EPL2, EPL3, EP3 oraz E5 otrzymały dzisiaj (patrz Oly.jp) nowy soft, który umożliwia korzystanie z kart SDXC.
Dodatkowo oprogramowanie poprawia współpracę z zewnętrznymi lampami w modelach EPM1 i EPL3.
http://www.olympus.co.jp/jp/support/.../fw/index.html
Rzekoma fota nowego G-5
http://www.swiatobrazu.pl/panasonic-...-g5-26115.html
45-300, pewnie mniejszy od 100-300 "w Iksie" jest chyba bliżej niż sądzimy.
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=41042585
Pierścienie Kenko 10mm i 16mm (216 EUR każdy) ze wsparciem dla przysłony i AF (pełna kontrola), to - wg zapowiedzi - już w kwietniu.