Wrobel w kapieli fantastyczny. Pozostale tez kapitalne Marcin, ale te dwa pierwsze sa takie...beztroskie.
Pozdr.
Wersja do druku
Wrobel w kapieli fantastyczny. Pozostale tez kapitalne Marcin, ale te dwa pierwsze sa takie...beztroskie.
Pozdr.
Oglądać Twoje zdjęcia i czytać fachowe opisy - czysta przyjemność :)
Przepiękne zdjęcia - wróbli, mazurka, jak i tak nie lubianej przez wielu sroki.
Sroki są super. :mrgreen:
Kilka dni temu obserwowałem srokę. Nie spodobały się jej kawki dziobiące coś w trawie.
Zrobiła nalot na nie, skrzecząc i machając skrzydłami, kawki odleciały, ale jedna po chwili wróciła.
No i sroka znowu ruszyła, ganiała kawkę nie pozwalając jej nigdzie wylądować. Trwało to dobre pół godziny.
Kawka dała za wygraną i odleciała. Za to sroka dumnie chadzała po "swoim" trawniku.:mrgreen:
Wróble w wodzie super! Zaczynam myśleć o poidełku
Witam.Przejrzałem sobie cały wątek i mogę powiedzieć brawo!!! Bardzo dobre zdjęcia.
Dziękuję za miłe słowa.
Poidełko doskonale się sprawdza, polecam.
Przy okazji liczenia derkaczy, udało mi się w końcu zrobić kilka zdjęć.
Derkacz to kurak polny, lubi otwarte tereny, zwłaszcza łąki z dostępem do wody. Jeżeli już uda nam się zlokalizować ten gatunek, to najczęściej tylko go słyszymy, wypatrzenie w trawach jest prawie niemożliwe.
Zdjęcia zrobiłem wczesnym rankiem, zaraz po wschodzie słońca.
186.
187.
188.
Tutaj derkacz w akcji: ( https://youtu.be/oPhMYIj1bs0 ), jakość może nie najlepsza, ale niestety do kręcenia filmów nie byłem przygotowany. Takie dźwięki ptak wydaje od wieczora do rana, jego aktywność w tych godzinach jest największa.
Doskonale biega, nawet wystraszony nie podrywa się do lotu tylko biegnie. Porusza się i gniazduje na łąkach, gdzie trawa sięga ponad jego głowę.
Niestety zbyt wczesne koszenie łąk nie sprzyja temu gatunkowi.
189.
Na tej samej miedzy pojawił się pięknie wybarwiony trznadel, szukał pokarmu.
190.
I zaraz obok polowała pokląskwa.
191.
192.
Pozdrawiam
Piękne. Gratulacje.
Szkoda, że tak późno tu trafiłem.
Pozdrawiam