Limes inferior -> Janusz A. Zajdel :D
Wersja do druku
Przyglądam się tej dyskusji, wypowiem się raczej jutro, jeszcze nie dokończyłem swojej analizy:)
Miałbym ewentualnie pytanie do kol. @easy_rider jako chyba drugiego zwolennika punktacji za zajęte miejsce (wiadomo, w drodze głosowania) czy, skoro:
to ta zaproponowana przez kol. helmutha jest z sensem (znaczy lepsza / dużo lepsza) ? :
a może masz inną (jeszcze lepszą) propozycję ?
"Krytykować" łatwiej niż przedstawić swoją alternatywę, wiem nieco po sobie:)
Można jeszcze maksymalnie uprościć.
Tyle punktów ile głosów.
Jeśli w jednej edycji jest dziesięć odsłon i uczestnik weźmie udział we wszystkich, a w każdej zyska np. po 5 głosów to na koniec będzie miał ich 50.
Jeśli zyska po np. 3 to będzie miał ich tylko 30, pod warunkiem uczestnictwa we wszystkich odsłonach.
Jeśli nie weźmie udziału we wszystkich odsłonach to będzie miał tych punktów tylko tyle ile uzbierał biorąc udział.
Ale przecież tak jest obecnie, że zacytuję to co jest napisane przed tabelą rankingu:
"Punkty wynikają z ilości głosów jaką praca otrzymała w głosowaniu.
W nawiasie dodatkowe punkty za premiowane 3 pierwsze miejsca."
Dodatkowo tylko premiowane są 3 pierwsze miejsca 'na pudle", odpowiednio:
1 Miejsce - 5 punktów
2 Miejsce - 3 punkty
3 miejsce - 1 punkt
zgodnie zresztą z tym co napisał największy orędownik zmian kol. helmuth :
Uważam, że premia za trzy pierwsze miejsca (w głosowaniu/wyborze klubowiczów) się należy:)
Premie tylko za sam udział w zabawie, owszem może być, ale powiedzmy tak jak zaproponował kol. fret max. 1 punkt, dla wszystkich startujących w popRAWce.
To tak wstępnie na tą chwilę moja opinia.
Znaczy nie czytałeś. Tam cała cywilizacja kręciła się wokół punktów... czerwonych, żółtych, zielonych :mrgreen:
Znaczy, że ta dyskusja nie ma sensu z kilku powodów:
- bo nie przekonasz przekonanych
- bo może być 100 wersji i każdy będzie uważał, że jego jest mojsze
- bo przy reputacji była taka dyskusja i nic nie wniosła -> vide pkt 1
Jeśli ktoś się będzie chciał bawić, będzie brał udział i będzie się bawił - bez względu na system punktowania.
...
aha, wszczepili trochę rozumu - widać mi brakowało :mrgreen: