Lubie takie zdjęcia bo można trafić w miejsca w których nigdy się nie było i być może nie będzie i przy okazji coś zobaczyć i czegoś się dowiedzieć :)
Wersja do druku
Podoba mi się ta Kręta i Stroma,a w muzeach to zawsze do eksponatów jakiś owoc współczesnej technologii się przytula:wink:,jakiego świętego przedstawia rzeźba na 185?
Och, Oni sami nie wiedzą. Zakonnica która nas oprowadzała - mówiła, że większość starych eksponatów przechodziła tak różne dzieje, że ich historia, miejsce powstania, kto stworzył - uległy zapomnieniu. Część wystawy to pamiątki otrzymane od naszego Papieża, który przywiózł je ze swoich wędrówek po świecie. Sam też nie wiedział kiedy i od kogo je otrzymał.
Nie które figurki pochodzą ze świątyń których już nie ma - i nie piszę tylko o świątyniach chrześcijańskich.
Ostatnie jajo jest w całości wykonane ze słomy, a ten wojownik (chyba?) to jakiś Wiking właśnie. Otrzymany (wykopany) z jakiegoś kurhanu na pomorzu
Patrzyłem ,wyglądało jak rogi ale widziałem gdzieś jego rzeźbę w rzymskim hełmie z pióropuszem i liśćmi laurowymi po bokach,poszperałem i znalazłem takie.http://www.polskiekrajobrazy.pl/Galerie/1982:Niecka_Wlos,zczowska/30011:Szczekociny_swiety_Florian.html
Pewnie masz rację :)
W muzeum gromadzą i gromadzą i gromadzą i ... dobrze, że zakazu fotografowania nie ma :mrgreen:
To kolejne:
187.
188.
189.
190.
c.d.n.
188 piękna rzeźba św.Nepomucena i widać że też po przejściach,często spotykana na Orawie i Slowacji w kapliczkach przy mostach i skrzyżowaniach śródleśnych traktów.
Oglądam dalej:grin:
Piękny tryptyk. :-)