Odp: M.Zuiko Digital 75mm f/1.8
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
A będą go w końcu u nas sprzedawać?
W kilku sklepach internetowych go widziałem - pisało na zamówienie wiec chyba można go kupic.
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
A będą go w końcu u nas sprzedawać?
Patrząc na to to co piszę pod twoim nickiem nie za bardzo rozumiem twoje pytanie.
Ja swoim się cieszę jak mało czym, no może jeszcze 12/2 pod filmiki na GH2. Jeśli ma to znaczenie ja swój zamówiłem w lutym ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Jeśli ma to znaczenie ja swój zamówiłem w lutym ;)
To wiele wyjaśnia -ja zamówiłem dopiero miesiąc temu :mrgreen:
Wydawało mi się że nawias jest wystarczająco wymowny...
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ja swoim się cieszę jak mało czym, no może jeszcze 12/2 pod filmiki na GH2. Jeśli ma to znaczenie ja swój zamówiłem w lutym ;)
Czy 12mm jest wg Ciebie równie świetny? Pomińmy ogniskową, chodzi mi o porównanie jakości optyki.
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
Czy 12mm jest wg Ciebie równie świetny? Pomińmy ogniskową, chodzi mi o porównanie jakości optyki.
Cóż Ci mam powiedzieć - nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na ten obiektyw.
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
Ja kocham i zarazem nienawidzę ten obiektyw. Kocham za 1. fun na GH2, 2. optykę. Nienawidzę za 1. brak 1.4, 2. brak macro (patrz SLR Magic 12mm T/1.6 czy LX3 ;)) Wkurza mnie fakt, że nie zrobili 1.4 przy powiedzmy fi 58. Dopłaciłbym dużo za to.
75 zwala z nóg brakiem spadku ostrości na kosmicznych dla mnie przysłonach, szczególnie w m43 - f8-11-13, ale tego nie testowałem na 12/2; Oly zaleca pracę na f/5.6 i to jest raczej mój max, wyjątkowo wchodzę na wyższe przysłony (kiedy filtr ND się już nie wyrabia). Niestety in minus mZD75 należy zaliczyć szybkość AF w filmikach na GH2. Trzeba poczeeekać troszeczkę dłużej niż w przypadku i 12 i 25DG.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Cóż Ci mam powiedzieć - nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na ten obiektyw.
Ufff, co za ulga ;)
gietrzy,
75mm ostrzy równie ostro co 45-tka?
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
gietrzy,
75mm ostrzy równie ostro co 45-tka?
Jeśli chodzi ci o wyniki w tabeli rekordów to nie wiem. Dla mnie oba są wystarczająco ostre na 1.8, różnica jest w cenie, szybkości AF, rozmiarze. Jak komuś zbyt dużo czasu mija nad rozmyślaniem o cenie 75 powinien bez krępacji brać 45 i się cieszyć po prostu, po ludzku. 45 coś robi z kolorami, nie tak nachalnie jak 12/2 (czasami myślę, że zaszyli w sofcie szkła komendę: nasycenie +33%). Nie chce mi się póki co testować tych colour signatures, ale otwarcie przyznam, że chciałbym kiedyś odnaleźć w M43 szkło, które kolorem przypominałoby albo 200/1.8L albo 200/2VR albo 85L; oczywiście nie piszę o aberracjach chromatycznych :) Odpowiadając wprost: ostrzy/kąsa bardziej, choć wolniej.
PS/edit: o, ktoś na 43R fajnie zauważył: 75 dobija do 3500 czegoś (chodzi o ostrość) a powszechnie uważane za b. ostre 12/2 tylko 2400. Odkąd tylko mam 12/2 uważam, że daje zbyt ostre fotki :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
...
PS/edit: o, ktoś na 43R fajnie zauważył: 75 dobija do 3500 czegoś (chodzi o ostrość) a powszechnie uważane za b. ostre 12/2 tylko 2400. Odkąd tylko mam 12/2 uważam, że daje zbyt ostre fotki :mrgreen:
Szkoda, że ten spryciarz nie zauważył, że testy były robione na różnych puszkach... :D