nie chcę teorii, a odpowiedzi bardziej zorientowanych w długich szkiełkach.
Na jakich czasach jesteście w stanie pojechać z ręki przy 600mm po cropie już.
Wersja do druku
nie chcę teorii, a odpowiedzi bardziej zorientowanych w długich szkiełkach.
Na jakich czasach jesteście w stanie pojechać z ręki przy 600mm po cropie już.
znawca nie jestem, ale podrzucam 2 fotki z exifem; pierwsze jakies probne zdjecia, wiec nie komentujcie :) czarny ptak byl robiony przy bardzo zachmurzonym niebie; sikorka troszke przejasnialo, wszystko oczywiscie z reki z IS- wywolane z RAWa, troche przekadrowane- lecz nie duzo
Z E-1 mogłem focić na manualnym Soligorze 60-300 podobnym rozmiarami do 70-300 i często wychodziło mi przy 1/160s przy 600mm z ręki. Z E-330 już jest gorzej, bo jest lżejszy. Załączam przykładowe zdjęcie, które udało mi się zrobić E-1 przy 1/80s.Cytat:
Zamieszczone przez caymer
Wklejam 3 fotki wykonane wczoraj wczesnym popołudniem na bezchmurnym niebie.
Widoczne na niebie po obu stronach: księżyc i słońce. Zdjęcia połączyłem bez cropowania aby pokazać że oba ciała niebieskie są mniej-więcej podobnej wielkości kątowej. Do słońca założyłem własnoręcznie wykonany filtr z folii Badeer'a. (niedługo zamawiam filtr szklany).
Przyciemnienie na krawędziach słońca to rzecz normalna, bo przez teleskop wygląda podobnie.
http://sohowww.nascom.nasa.gov/sunspots/ - tu są aktualne zdjęcia naszej gwiazdy.
W trakcie podziwiania księzyca w dzień, pojawił się nowy obiekt. Udało mi się trafić gdy był prawie pionowo nade mną (czyli najbliżej).
Leciał sobie w stronę tej części nieba gdzie był księżyc, ale do pełni szczęścia (czyli przelot na tle tarczy księżyca) zabrakło mi kilkanastu km. Tu gdzie stałem - wyszło tylko tak (ogniskowa 120mm)
Kilka godzin później księżyc wyglądał tak (nie mogłem się powstrzymać) :D
crop
Edit: poprawiłem link do właściwego samolotu. Dzięki za zwrócenie uwagi.
Na zdjęciu samolotu wyszła "niezła" szachownica. Czym to jest spowodowane?? a może tylko ja tak mam??
Nie tylko, ja też widzę kratkę.Cytat:
Zamieszczone przez asfoto_p
ja też widzę kratę
O ja tez i krate i samolot :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez domadm
Krata chyba jest po to,zeby pokazac,ze kadr nie leci w prawo lub lewo :mrgreen:
Efekt "kratki" powstał przy zapisie .jpg i jednoczesnym zmniejszeniu do 800x600. Powstały jakieś interferencje których w pierwszej chwili nie zauważyłem. :oops:
Na razie próbuję i szukam różnych sposobów do tej operacji z zachowaniem ostrzenia, w katalogu miałem kilkanaście plików i pokazałem nie ten co trzeba.